Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.9° 22.4°
1 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.6° 20.5°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 20.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
83%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.6°
1 BF
68%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
20.1° 18.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 20.1°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
1 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 20.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.0° 22.7°
1 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.4° 21.7°
2 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
geniko kratiko nikaias meth
EUROKINISSI/ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Σε εφαρμογή η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που... ψηφιοποιεί το πρόβλημα

Οι πέντε κατηγορίες περιστατικών και ο χρόνος αναμονής

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Ούτε λόγος για προσλήψεις γιατρών, εν αναμονή οι 4.000 ασθενείς που «περιμένουν» στην Αττική. Κλειστά δεκάδες χειρουργικά τραπέζια και κρεβάτια σε κλινικές και ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η έγκαιρη πραγματοποίηση των χειρουργικών πράξεων.

Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων θα καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία.

Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό-χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.

Αναλυτικά, κάθε νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προχωρά στην εκκαθάριση της λίστας που τηρεί, αφού επιβεβαιώσει ότι κάθε ασθενής που είναι ήδη ενταγμένος στην υφιστάμενη λίστα χειρουργείου επιθυμεί να παραμείνει εγγεγραμμένος σε αυτήν. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών από τη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία. Οι ασθενείς, για τους οποίους διαπιστώνεται ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω λίστα, διαγράφονται από αυτήν προκειμένου οι λίστες να εκκαθαριστούν.

Ως υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζεται ο αναπληρωτής διοικητής και όπου δεν υπάρχει ο διοικητής, ενώ ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και λειτουργία της ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, κάθε θεράπων χειρουργός εντάσσει στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς. Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και κατατάσσει το περιστατικό βάσει συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης και κριτηρίων, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Ένα ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, που απλώς ψηφιοποιεί το πρόβλημα αλλά δεν το λύνει, αφού δεν επιλύει την πηγή του που είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Καμία λύση για τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, τις 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, την απουσία 2.500 κρεβατιών ΜΕΘ που απαιτούνται στη χώρα.  (βλ. Νέο ΕΣΥ με μαστίγιο για τον προϋπολογισμό και ενιαία λίστα χειρουργείων) 

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει για ένα σύστημα αρχειοθέτησης, σε φάση αποδρομής βρίσκεται το Nοσοκομείο Παπανικολάου, καθώς η Συνέλευση του Χειρουργικού Tομέα προειδοποιεί για πλήρη αναστολή τακτικών χειρουργείων και δυσκολίες άνευ προηγουμένου στις εφημερίες (βλ. Προς αναστολή χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου)

Σύμφωνα με την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου.

Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε κατηγορίες:

  • Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 2 εβδομάδες.
  • Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 3 έως 6 εβδομάδες.
  • Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 7 έως 12 εβδομάδες.
  • Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 13 έως 24 εβδομάδες.
  • Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 25 εβδομάδες και άνω.

Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης της υγείας του ασθενούς και διενέργειας της επέμβασης σε διαφορετικό χρόνο, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει το σύστημα. Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με email η μέσω της εφαρμογής MyHealthApp.

Την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρίσεων της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και του προγράμματος των χειρουργείων φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και εγκρίνει με ψηφιακό τρόπο την εβδομαδιαία Λίστα Προγραμματισμού Χειρουργείων. Έργο της Επιτροπής αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός και η τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε εφαρμογή η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που... ψηφιοποιεί το πρόβλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας