• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 20.1°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 21.4°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.5°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για να μη γίνει πλυντήριο, αυτοεξαιρείται

 • A-
 • A+

Το θέμα των πολιτικών συμμαχιών απασχολεί την Αριστερά παντού στον κόσμο. Εχουν γίνει απόπειρες να γεφυρωθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, έχουν υπάρξει προγραμματικές συμφωνίες που οδήγησαν σε κυβερνητικά σχήματα, ενώ δεν έχουν λείψει και οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κόμματα που ανήκαν -με την ευρεία έννοια του όρου- στην ίδια οικογένεια. Ο εμφύλιος ανάμεσα στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και τους Γερμανούς κομμουνιστές έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία. Ηταν η εποχή που ο Στάλιν είχε επιβάλει τη θεωρία του «σοσιαλφασισμού», η οποία περιέγραφε τους σοσιαλδημοκράτες ως εχθρούς του λαϊκού κινήματος, ίδιας επικινδυνότητας με τους ναζιστές.

Οταν αυτή η σεχταριστική αντίληψη αποσύρθηκε και προωθήθηκε η λογική των λαϊκών μετώπων, ήταν αργά. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή ανετράπη, για να μη γίνει, όπως έλεγε ο Κίσινγκερ, μεταδοτικό το παράδειγμά του στη Λατινική Αμερική και στη Δύση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Μιτεράν, στη βάση του κοινού προγράμματος, αλλά το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε. Ο ιστορικός συμβιβασμός στην Ιταλία δεν δοκιμάστηκε στην πράξη στο κεντρικό πεδίο, γιατί ένας εκ των εμπνευστών του, ο Αλντο Μόρο, εκτελέστηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, κυρίως όμως γιατί δεν το ήθελαν ούτε οι Αμερικανοί ούτε η μεγαλοαστική τάξη της Ιταλίας ούτε τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Χριστιανοδημοκρατίας.

Συμμετοχή κομμουνιστών στην κυβέρνηση, ακόμη και αυτών που είχαν διαφωνήσει με τις επιλογές της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν κάτι εξωφρενικό για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ και τον αμερικανικό παράγοντα, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μοντέλα κυβερνητικής συνεργασίας της Αριστεράς. Στην Πορτογαλία οι κομμουνιστές και οι ριζοσπάστες (Μπλόκο) στηρίζουν την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Κόστα. Στην Ισπανία έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών - Ποδέμος. Και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα - κορμός είναι οι σοσιαλιστές.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ήταν μία από τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαιξε αυτό το χαρτί με επιδεξιότητα. Το κόμμα του στην πρώτη φάση συνεργάστηκε με την κομμουνιστική Αριστερά στα συνδικάτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και στο κυβερνητικό επίπεδο. Ακόμη και μετά την υιοθέτηση του στόχου της αυτοδυναμίας, συνέχισε τη ρητορική περί διαλόγου και συμπόρευσης.

Οπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Χ. Φλωράκης, τη μέρα που πήρε τηλέφωνο τον Ανδρέα Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, το 1981, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τού είπε ότι θα επικοινωνήσει μαζί του σύντομα, προκειμένου να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε τις επιθέσεις φιλίας στην κομμουνιστική Αριστερά, την καλούσε να στηρίξει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αντί για προτάσεις συνεργασίας, επέλεξε την τακτική της προσέλκυσης στελεχών της, προσφέροντας θέσεις στα ψηφοδέλτια του και πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η καχυποψία για τις προθέσεις των Ελλήνων σοσιαλιστών κέρδισε έδαφος, στις δημοτικές εκλογές του 1986 το ΚΚΕ αρνήθηκε να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξεπλάγη δυσάρεστα, έκανε λόγο για ολέθρια πολιτική επιλογή και στη συνέχεια ήρθε το 1989. Ο Συνασπισμός (ΚΚΕ-Ε.ΑΡ.) συμμάχησε με τον Μητσοτάκη, πίστεψε ότι μπορεί να πάρει από το ΠΑΣΟΚ τη δεσπόζουσα θέση που είχε στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, αστόχησε, το ΚΚΕ διασπάστηκε, ο ενιαίος Συνασπισμός διαλύθηκε και ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην εξουσία.

Οσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια για να εμπλακεί το ΚΚΕ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, συνάντησαν τοίχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (δεν εξαιρεί το ΚΚΕ, αλλά δεν έχει αυταπάτες), το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέει κάτι μπερδεμένα πράγματα και είναι διχασμένο, το ΚΚΕ ούτε που το σκέφτηκε το 2015, όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε που το συζητά σήμερα. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στο Documento στις 20/6/2021, καταθέτει την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού με το σκεπτικό: «συνεργασίες κορυφής σαν αυτές που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δει πάμπολλες, εδώ και σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησαν με πομπώδη λόγια και κατέληξαν τελικά πλυντήρια της αντιλαϊκής πολιτικής, εφαρμόζοντάς την!».

Για να μην καταντήσει λοιπόν πλυντήριο αντιλαϊκών πολιτικών, το ΚΚΕ αρνείται τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης λέει στη συνέντευξή του στο tvxs.gr ότι το ΚΚΕ είναι «μια εντυπωσιακή εξαίρεση στον δυτικό κόσμο».

Είναι πράγματι μια εξαίρεση. Ισχύει επίσης ότι «αυτό που αντιπροσωπεύει το ΚΚΕ είναι για κάποιους εφιάλτης». Με τη διαφορά ότι αυτή η εξαίρεση, επειδή είναι ακίνδυνη για το σύστημα, δεν ταράζει σαν εφιάλτης τον ύπνο των αρχόντων. Το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι άγνωστο. Για την ώρα, πάντως, η Δεξιά στις διάφορες εκδοχές της -και εδώ και αλλού- κυβερνά απερίσπαστη και πολλοί πολίτες επιλέγουν την αποχή, επειδή δεν βλέπουν πειστικές και ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Ανάγωγα

Αυτή η πολιτική που εφαρμόζει συστηματικά η κυβέρνηση όοολων των Ελλήνων, δηλαδή οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δεν υπήρχαν ούτε στα μυαλά των ιδιοκτητών τους και δημιουργήθηκαν όλως τυχαίως λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαρροή του δημόσιου χρήματος, πώς λέγεται στα απλά ελληνικά; Δούναι και λαβείν. Αλλιώς; Νταραβέρι!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
Ολοι στην κυβέρνηση είναι κρυπτομπογδάνοι, επειδή όμως θέλουν να κατακτήσουν την εξουσία με φιλελεύθερους όρους [συνταγματικούς] κρύβουν το βαθύ τους μίσος για τους αντίπαλους αριστερούς.
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μπαμπούλας της Αριστεράς τρομάζει τη Δεξιά
Η Δεξιά εξακολουθεί να φοβάται την Αριστερά κι ας πιστεύει ότι βρίσκεται στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και δεν δείχνει να ανησυχεί για την Ακρα Δεξιά, η οποία σε δυο ειδικού βάρους ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία,...
Ο μπαμπούλας της Αριστεράς τρομάζει τη Δεξιά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 -οι συνέπειές του πολύ αργότερα-, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή. Προφανώς οι...
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το αδιανόητο στην πολιτική
Προσοχή, όμως. Με ρέγουλα οι φαντασιώσεις. Η πραγματικότητα είναι δύστροπη. Το τυχαίο δεν μπορείς να το προβλέψεις. Τα ενδεχόμενα είναι πολλά.
Το αδιανόητο στην πολιτική
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ιδιοκτήτες και κληρονόμοι
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Αλ. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει...
Ιδιοκτήτες και κληρονόμοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Δεξιά και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
Για τους περισσότερους Ελληνες η Δεξιά δεν κυβέρνησε με τον σταυρό στο χέρι. Σήμερα λοιπόν που ελέγχουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έχουν βαλθεί να πείσουν την κοινωνία ότι «και εμείς και αυτοί στο ίδιο...
Η Δεξιά και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας