Παραίτηση από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου έναντι αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον του ρόλου της Τεχεράνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Η παραπάνω επιλογή είναι μονόδρομος για τις ΗΠΑ, καθώς η διασπορά των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν καθιστά ανέφικτη την καταστροφή τους με αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα.
Ενα Ιράν απαλλαγμένο από τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος και χωρίς την προσδοκία αναγνώρισης των περιφερειακών του ζωτικών συμφερόντων θα επιταχύνει το βήμα του προς την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
Οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στον τερματισμό του μονοπωλίου πυρηνικών όπλων του Ισραήλ στην περιοχή, που υπάρχει εδώ και έξι δεκαετίες.
Ενα ντόμινο διασποράς πυρηνικών όπλων θα σκιάσει τη Μέση Ανατολή, καθώς η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιτρέψουν παρόμοιο στρατηγικό προβάδισμα στο Ιράν.
Μια ευρύτερη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει πέντε πυρηνικές δυνάμεις θα είναι μια περιοχή όπου τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις θα ασκούν συρρικνωμένη αν όχι μηδενική επιρροή στη διαμόρφωση των τοπικών ισορροπιών και συσχετισμών.
Ομως το μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία δεν είναι άλλο από τη διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων με τις ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.
Αν για την Ουάσινγκτον προέχει η αποτροπή της διασποράς πυρηνικών όπλων στην Μέση Ανατολή, η προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ και το Ριάντ είναι ο περιορισμός αν όχι ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο.
Επί του παρόντος Ισραήλ και Σαουδική Αραβία προσπαθούν να δυσχεράνουν αν όχι να ματαιώσουν την αναμενόμενη αλλαγή γραμμής πλεύσης από τον Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν.
Ριάντ και Τελ Αβίβ ελέγχουν τα ισχυρότερα εθνικά λόμπι στην Ουάσινγκτον, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παίξουν το παιχνίδι της καθυστέρησης στον Μπάιντεν.
Πριν από μισό αιώνα, το τότε πανίσχυρο λόμπι της Ταϊβάν προσπάθησε να εμποδίσει το άνοιγμα των Νίξον-Κίσιντζερ προς την Κίνα του Μάο, σε μια σκληρή μάχη οπισθοφυλακής που σήμερα, με την απόσταση του χρόνου, προβάλλει ως χαμένη εκ των προτέρων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας