Είναι από τις μεγάλες αδικημένες. Συνήθως η ιστορία της όπως την αφηγούνται εστιάζει στο ότι τα έφτιαξε με τον εχθρό του συζύγου της, παραλείποντας ότι ο σύζυγος έλειπε 10 ολόκληρα χρόνια, επέστρεψε α λα μπρατσέτα με την ερωμένη του και -το κυριότερο- για να ευοδωθούν τα πολεμικά του σχέδια θυσίασε την ίδια τους τη θυγατέρα.
Αυτήν ακριβώς την ηρωίδα επικαλέστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης ο πρόεδρός της, Γ. Μαρινάκης. «Δεν είμαστε δεδομένες Ιφιγένειες. Μπορούμε όμως να γίνουμε καλές Κλυταιμνήστρες», είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνης.
Οι δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αντιμετωπίζουν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, ενώ δεν έτυχαν των επιδοτήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση σε άλλες επιχειρήσεις. Τι απομένει; Είτε να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες, είτε να στηριχτούν από το κράτος αφού είναι δημόσιες κι αυτό που προσφέρουν είναι ένα δημόσιο, ζωτικής σημασίας, αγαθό. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζουν την πρόσβαση στο νερό ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για επικείμενους πολέμους για το νερό ενόσω η κλιματική αλλαγή απειλεί με προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους. Ετσι, μετά τη νεοφιλελεύθερη προέλαση των δεκαετιών του 1980 και του 1990, ήδη από την αυγή του 21ου αιώνα το κύμα αντιστρέφεται: από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ κι από τη Σεβίλη μέχρι το Μπουένος Αϊρες εκατοντάδες δήμοι και περιφέρειες έχουν ξαναπάρει υπό τον έλεγχό τους τις υπηρεσίες και τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ πολλές χώρες τις επανεθνικοποίησαν. Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ενδεικτικά στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, όπου συνολικά 190 εταιρείες ύδρευσης πέρασαν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.
Στην Ελλάδα οι νίκες των κινημάτων για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό δεν είναι λίγες: το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την ανάθεση σε ιδιώτες του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της χώρας, αποφάνθηκε πως το 50%+1 των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου και η μεταβίβασή τους στο υπερταμείο ήταν αντισυνταγματική.
Τι απαντά η κυβέρνηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης; Πράττει διά της απραξίας της, ώστε να οδηγήσει στην από νεοφιλελεύθερης μηχανής λύση, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση. Η Θάτσερ θα χαμογελά σαρδόνια. Οι Ελληνες επίγονοί της άραγε γνωρίζουν την Κλυταιμνήστρα;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας