Τις πρώτες δυσκολίες βάζει στο οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός, καθώς παρά τη διατήρηση της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα, τον Ιούλιο καταγράφηκε υστέρηση στα έσοδα προμηνύοντας ένα δύσκολο πεντάμηνο μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ετοιμάζεται να αναρτήσει στα τέλη του μήνα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο επικεφαλής της, κ. Γ. Πιτσιλής, κάλεσε τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης «κουλτούρας του φόρου» στην ελληνική κοινωνία και αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση της τάξης των 354 εκατ. ευρώ.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο πρώτος δύσκολος μήνας του έτους για τους φορολογούμενους, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (24% αντί 23%) στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας.
Το επόμενο «κρας τεστ» για τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα πρέπει να αποπληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί τον Νοέμβριο, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν αμέσως μετά τα τέλη κυκλοφορίας.
Πάντως, ένας από τους λόγους της υστέρησης των εσόδων τον Ιούλιο ήταν και η «τρύπα» στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα.
Και αυτό επειδή οι εταιρείες του χώρου είχαν προχωρήσει στη δημιουργία αποθέματος προϊόντων πριν από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα και εν γένει τα καπνικά προϊόντα.
Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών από εδώ και στο εξής για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι οι επόμενοι μήνες έχουν «βαριές» υποχρεώσεις τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία.
Δεύτερον, επειδή ήδη οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 επιπλέον φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν 26,1 δισ. ευρώ πέρυσι στο εν λόγω επτάμηνο, ενώ φέτος το ποσό ανήλθε στα 27,6 δισ. ευρώ.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να ρίχνουν το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Πιτσιλή στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps», που καλούσε τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους τομείς του τουρισμού (εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό), ενώ από το φθινόπωρο θα στοχεύσουν μεταξύ άλλων στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου υπάρχει παραδοσιακά πρόβλημα φοροδιαφυγής.
Την ανησυχία για τα έσοδα έρχεται να αντισταθμίσει η πορεία των δαπανών.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου το κράτος είχε πραγματοποιήσει 3,3 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες από ό,τι προβλεπόταν, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών από το επόμενο έτος.
Από τα 3,3 δισ. ευρώ, τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούσαν τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και τα 900 εκατ. ευρώ τη συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Με τα παραπάνω δεδομένα σε έσοδα και δαπάνες, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για το επτάμηνο κατά 2,7 δισ ευρώ.
