• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 16.9°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.3°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη ξεμένει... από άζωτο

 • A-
 • A+
Σε κενό νόμου η ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων ● Να εκδοθεί άμεσα ΚΥΑ ώστε να συνεχιστεί η κυκλοφορία των λεγόμενων «εθνικών λιπασμάτων», ζητεί ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, προειδοποιώντας για νέα εκτόξευση τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Στα κάγκελα βρίσκονται οι «λιπασματάδες» της Ελλάδας, όπως αποκαλούνται στην καθομιλουμένη οι επιχειρήσεις λιπασμάτων, καθώς εδώ και πάνω από δύο μήνες λειτουργούν σε νομοθετικό κενό όσον αφορά τα ανόργανα λιπάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η αιτία είναι ότι από τις 16/7 που τέθηκε σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα προϊόντα λίπανσης (Ε.Ε.-1009/2019) και καταργήθηκε ο προηγούμενος που ίσχυε από το 2003, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε ενδιάμεση ρύθμιση ώστε να συνεχιστεί η κυκλοφορία των λεγόμενων «εθνικών λιπασμάτων», που καλύπτονταν από προηγούμενες διατάξεις.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), που εκπροσωπεί 67 εταιρείες-μέλη και πάνω από το 70% της αγοράς, απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα σε έκδοση ΚΥΑ, προτού το ήδη σοβαρό πρόβλημα επιδεινωθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες προειδοποιούν ακόμα και για το ενδεχόμενο έλλειψης λιπασμάτων το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα ωθήσει κι άλλο στα ύψη τις τιμές, που έχουν ήδη εκτοξευτεί αυξάνοντας κατά συνέπεια το κόστος σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητες και ακατανόητες καθυστερήσεις», που βάζουν σε κίνδυνο το σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και σαμποτάρουν τον δυναμικό κλάδο των εξαγωγών - που αποτελούν σημαντικό μέρος του τζίρου της βιομηχανίας λιπασμάτων.

Δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για εμπαιγμό εκ μέρους της διοίκησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχαν ρητή διαβεβαίωση ότι η ΚΥΑ θα είναι έτοιμη πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Αντίθετα, ενώ είχε γίνει η προεργασία από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και το Χημείο του Κράτους, «το υπουργείο ανέκρουσε πρύμναν ξαφνικά», όπως είπε χαρακτηριστικά μέλος της διοίκησης του ΣΠΕΛ. Η τελευταία πληροφόρηση που έχουν είναι ότι αν εκδοθεί κανονισμός, θα ισχύσει μόνο για 2-3 μήνες.

«Αυτό μας δένει τα χέρια, αφού κανένας δεν ρισκάρει να παραγγείλει πρώτες ύλες που κοστίζουν π.χ. 3 εκατομμύρια ευρώ, όταν δεν ξέρει αν θα ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι να φτάσουν», ήταν μία από τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν. Στο ερώτημα ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση, μέλη του ΣΠΕΛ απάντησαν ότι «μπορεί να νομίζει ότι ωφελείται πρόσκαιρα κάποιος “μεγάλος” παίκτης, αλλά μόνο με κοντόφθαλμη λογική, αφού οι πελάτες του που είναι οι αγρότες βλάπτονται».

Στον ΣΠΕΛ συμμετέχουν μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν το αίτημα για εθνική νομοθεσία, αφού έτσι καλύπτονται οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, που περιλαμβάνει πολλές καλλιέργειες με μικρό κλήρο και ανάγκη για εξειδικευμένα λιπάσματα ανά περιοχή. Τα Λιπάσματα Καβάλας (Πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, πρώην ELFE) του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, που ελέγχει μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής, δεν είναι μέλος του ΣΠΕΛ.

Ο ΣΠΕΛ επικαλείται το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία) που έκαναν χρήση της δυνατότητας για προαιρετική εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, θεσπίζοντας ρυθμίσεις που επιτρέπουν την κυκλοφορία λιπασμάτων στις εθνικές αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διευκρινίζουν ότι δεν είναι αντίθετες στον νέο κανονισμό, ζητάνε όμως «χρόνο, ευελιξία και επιλογή», καθώς επιβαρύνει με επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πηγές του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απαντούν στην «Εφ.Συν.» ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση της ΚΥΑ και χαρακτηρίζουν «υπερβολικές» τις αντιδράσεις του ΣΠΕΛ

Το φυσικό αέριο

«Το φυσικό αέριο εκτός από την ενέργεια παραγωγής συνεισφέρει ως βασικό συστατικό στοιχείο των αζωτούχων λιπασμάτων», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» o καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, αναλύοντας τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

«Με το κόστος του φυσικού αερίου να αποτελεί το 90% του κόστους παραγωγής των λιπασμάτων και να είναι 8-10 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καταρρέει», σημειώνει πρόσφατη ανακοίνωση της Eνωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων Ευρώπης (Fertilisers Europe), ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση της κρίσης και την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Ο κ. Κασίμης αναφέρει ότι από τις αρχές του 2022 οι τιμές χονδρικής των αζωτούχων λιπασμάτων ήταν αυξημένες πάνω από 230% σε σύγκριση με το 2020, ενώ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ακολούθησαν αυξήσεις 30%-40%. Στη συνέντευξη Τύπου του ΣΠΕΛ δεν δόθηκαν απόλυτα νούμερα, έγινε όμως λόγος για αυξήσεις κόστους 60%-80% σε έναν χρόνο, μέρος των οποίων περνούν στην τελική τιμή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα
Παρότι οι τιμές έχουν καταρρεύσει, οι έμποροι δείχνουν –ή υποδύονται- ότι δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν, επικαλούμενη πιθανή αύξηση του κόστους αποθήκευσης ● Συγκέντρωση στη Βέροια αύριο για κινητοποιήσεις.
Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψυχρολουσία στους καταναλωτές
Επαληθεύονται οι προβλέψεις για ανατιμήσεις 13% ώς 23% μέσα σε έναν μήνα σε βασικά προϊόντα ● Το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για κερδοσκοπία που πλήττει φτωχά και μεσαία στρώματα.
Ψυχρολουσία στους καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
Με άνοδο των πωλήσεων έκλεισε το πρώτο επτάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης ξεσπάθωσε κατά της «παράλογης ακρίβειας, στις μεταφορές και...
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στον κάμπο από λιπάσματα και καύσιμα
Οι παραγωγοί πουλάνε μεν τα προϊόντα τους στον χονδρέμπορα σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι, ωστόσο εξακολουθούν να βγαίνουν ζημιωμένοι, αφού τα κόστη αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα.
Φωτιά στον κάμπο από λιπάσματα και καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας