Εχουν περάσει 10 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2007, οπότε ο εν ζωή τότε πρόεδρος της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone αλλάζοντας τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και τους προσωπικούς υπολογιστές μια για πάντα.
«Αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι τρία επαναστατικά προϊόντα, ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο» είχε πει τότε ο Τζομπς.
Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το πόσο σημαντικό υπήρξε για την Apple το iPhone αρκεί να αναλογιστεί ότι το 2006 η Apple ήταν μια εταιρεία με συνολική αξία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, η αξία της δεκαπλασιάστηκε! Μάλιστα το ρεκόρ κερδών των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τετράμηνο του 2014 εξακολουθεί να αποτελεί ένα νούμερο που δεν έχει καταρριφθεί.
Την ίδια ώρα τα καταστήματα πώλησης της εταιρείας κατέγραφαν το υψηλότερο ποσοστό κερδών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ.
Και ο λόγος που επιτεύχθηκαν αυτά τα εξωπραγματικά νούμερα δεν ήταν άλλος από τις πωλήσεις του iPhone, το οποίο απέφερε το 66,5% των συνολικών κερδών της!
Ωστόσο, με τους «τεχνολογικούς καιρούς» να αλλάζουν, η Apple βρίσκεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού τεχνολογίας Wired σε μία κρίσιμη καμπή, αυτή τη φορά αρνητική και γι’ αυτήν ευθύνεται η μέχρι σήμερα ναυαρχίδα της, το iPhone!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι η αγορά πλέον είναι κορεσμένη από συσκευές κάθε είδους και δυνατοτήτων, όπως λόγου χάρη της Google που έχει παράξει λογισμικά τα οποία μπορούν ευθέως να αντιπαρατεθούν με αυτά των iPhone.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του, το iPhone δεν αποτελεί πλέον την εξαιρετικά κερδοφόρο αιχμή του δόρατος της εταιρείας, με την Apple να βρίσκεται σήμερα σε μια ανάλογη κατάσταση με αυτή της περασμένης δεκαετίας και να πρέπει να κατασκευάσει εκ νέου μια επαναστατικά πρωτοποριακή συσκευή…
Η Apple δεν εφηύρε την πυρίτιδα με το iPhone, επισημαίνουν οι συντάκτες του ειδικού Τύπου, καθώς και άλλες εταιρείες, όπως η Nokia, η BlackBerry και η Motorola, παρείχαν στον χρήστη ανάλογες δυνατότητες στα κορυφαία μοντέλα τους.
Αυτό που πραγματικά έκανε τη διαφορά δεν ήταν αυτή καθεαυτή η συσκευή αλλά το App Store, καθώς αυτό και μόνο ουσιαστικά μετέτρεψε το iPhone σε έναν μίνι υπολογιστή που χωρούσε στις τσέπες των χρηστών του.
Ετσι ξεκίνησε μια θεαματικά ανοδική πορεία, η οποία άρχισε με το iPhone 4 το οποίο διέθετε οθόνη υψηλής ανάλυσης τύπου Retina, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 παρουσίασε το iPhone 4S που οδήγησε την εταιρεία σε ακόμη υψηλότερες πωλήσεις.
Ακολούθησε το iPhone 5 το οποίο μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο της εμφάνισής του στις βιτρίνες πούλησε 5 εκατομμύρια κομμάτια!
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το 6 Plus με τη μεγάλη οθόνη έγινε ανάρπαστο όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και στην Κίνα.
Πέρυσι πρωτοεμφανίστηκαν τα iPhone 7 και 7 Plus. Και κάπου εδώ άρχισαν οι μπελάδες για την εταιρεία…
Ο βασικός λόγος είναι ότι, ειδικά στην Αμερική, η αγορά κινητών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα καθώς οι πωλήσεις όλων των smartphones, μεταξύ των οποίων και τα iPhone, κατέγραψαν σημαντική πτώση φέρνοντας την εταιρεία αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα.
Πού εστιάζεται το πρόβλημα; Μα στο γεγονός ότι εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα iPhone μάλλον έχετε ήδη ένα στην κατοχή σας!
Κι όπως επισημαίνει εύστοχα ο αναλυτής της αγοράς κινητής τηλεφωνίας Γκόλιν Γκίλις, φέτος οι πωλήσεις κινητών σε αντίθεση με άλλες χρονιές αυξήθηκαν μόλις 5%, κάτι που καταδεικνύει ότι η φρενήρης ανοδική πορεία πώλησης των smartphones έχει παρέλθει οριστικά!
Ο Οράς Ντεντιού, αναλυτής του Ινστιτούτου Κλέιτον Κρίστενσεν, παρομοιάζει τα iPhone με «τον ήλιο ο οποίος μας τύφλωσε και δεν μπορούσαμε να δούμε τα υπόλοιπα άστρα στον ουρανό.
Η αλήθεια είναι -τονίζει- ότι οι χρήστες των iPhone παραμένουν πιστοί στη συγκεκριμένη συσκευή και η Apple προκειμένου να μην τους χάσει κατέβασε τις τιμές.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία που δημιούργησε ο Στιβ Τζομπς έχει ξεπεράσει την κρίσιμη καμπή.
Αντιθέτως βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κόψη του ξυραφιού, γιατί ενώ στο παρελθόν ο ήλιος έλαμπε πολύ δυνατά, τώρα έχει εξασθενήσει και η εταιρεία πρέπει να βρει τρόπους να τον κάνει να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη λάμψη του».
