Δεκάδες τραυματίες από συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους πιστούς στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, κατά την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Αΐντ αλ Άντχα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικό Πρακτορείο.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 61 τραυματίες, 15 από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
Δυνάμεις της τάξης, που ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία, έκαναν χρήση βομβίδων κρότου για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν εναντίον τους αντικείμενα.
Η αστυνομία αρχικά εμπόδισε την πρόσβαση στον χώρο των Εβραίων, οι οποίοι γιορτάζουν επίσης μια σημαντική θρησκευτική γιορτή, την Τισσά Μπεάβ, αλλά μετά από αντιδράσεις άνοιξε και πάλι την μοναδική θύρα εισόδου.
Ένταση επικράτησε όταν εκατοντάδες εβραίοι μπόρεσαν να διεισδύσουν στην περίμετρο της πλατείας. «Είναι το τζαμί μας, είναι η Αΐντ μας, όμως ο στρατός έφθασε και άρχισε να χτυπάει και να ρίχνει βομβίδες κρότου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 32χρονη Άσια Αμπού Σνινέχ.
Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως ο χώρος αυτός «είναι δικός τους, όμως είναι δικός μας!», δήλωσε μια νεαρή εβραία, η Σοφία Γκέουλα Κοέν, η οποία είχε φτάσει στην πλατεία. «Πάνε 2.000 χρόνια που περιμένουμε για να βρεθούμε εδώ και την ημέρα που ο Ναός καταστράφηκε, μας λένε να μην μπούμε, είναι σοβαρό!».
Στην καρδιά της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, η πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατελήφθη το 1967 από το Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια την προσάρτησε χωρίς η προσάρτηση αυτή να αναγνωρισθεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.
Νωρίτερα σήμερα Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή στα σύνορα της Γάζας. Ο στρατός υποστήριξε πως ο Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ των δυνάμεων του στην μεθόριο πριν «εξουδετερωθεί» σε αντίποινα.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα επιβεβαίωσε τον θάνατο του 26χρονου Παλαιστίνιου, που κατάγεται από την Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Μετά το περιστατικό αυτό, ένα ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ σε στρατιωτική θέση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην ίδια ζώνη», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι δεν υπήρξαν απώλειες στην πλευρά των ισραηλινών στρατευμάτων.
Πρόκειται για το δεύτερο αιματηρό περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες κατά το οποίο Παλαιστίνιοι πέφτουν νεκροί από πυρά Ισραηλινών μέσα σε δύο μέρες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.
Χθες ο στρατός γνωστοποίησε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους οπλισμένους με τουφέκια εφόδου, εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδες, οι οποίοι προσπάθησαν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει πως θεωρεί την Χαμάς «υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση προέρχεται από τη Γάζα».
