Τη βεβαιότητά της για θετική απόφαση προκειμένου να δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη εμφανίστηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Πρόκειται φυσικά για ιστορική απόφαση που πρέπει να λάβει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως οι προετοιμασίες είναι καλές», συνέχισε και δήλωσε «σίγουρη» για την ενταξιακή προοπτική του Κιέβου.
Η φον ντερ Λάιεν επέμεινε στο γεγονός ότι η σύσταση της Κομισιόν έγινε στη βάση δεδομένων, γεγονότων και του προπαρασκευαστικού έργου των προηγούμενων οκτώ ετών. «Η Ουκρανία έκανε τεράστια βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερα».
Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις της στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD έγιναν μετά την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί καθεστώς χωρών υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.
Οι «27» θα συζητήσουν τη σύσταση στα τέλη της εβδομάδας. Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το αίτημα της Γεωργίας, που σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, υπόκειται στην πλήρωση διάφορων όρων και προϋποθέσεων.
Πάντως, προς τα παρόν, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν μοιάζουν να έχουν ενιαία προσέγγιση ως προς την εισδοχή της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αυστρίας ζητεί να δοθεί καθεστώς χώρας υποψηφίας προς ένταξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Ρουμανία πιέζει υπέρ της Γεωργίας.
