Με τη ρωσική εισβολή να συμπληρώνει πια τρεις μήνες και τη διπλωματία να έχει βαλτώσει η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην οικογένεια της Ευρώπης καλά κρατεί χωρίς όμως να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Από την ημέρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον συζητείται πως η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 χρόνια.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», ανέφερε ανέφερε (Radio J) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον δίνοντας πόντους στην πρόταση του Γάλλου προέδρου όπου το Κίεβο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα.
«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ''καλωσορίσατε στην ΕΕ'' αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ''θα γίνει σε 15 χρόνια'', πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», σημείωσε και πρότεινε «ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν» εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να εξυπηρετήσει το σχέδιο αυτό.
Οι διχογνωμίες
Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι σχέσεις του Παρισιού με το Κίεβο δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Δεν πρέπει να αναζητούμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», είχε πει ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.
Καμία κίνηση σε διπλωματικό επίπεδο
Στο μεταξύ, το Κίεβο απορρίπτει μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός αυτή τη στιγμή, ενώ ο πρόεδρος και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε κατηγορηματικά «όχι» στην οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που κυκλοφορούν εδώ και ημέρες σενάρια και προσχέδια περί ειρήνευσης, ενώ το ζήτημα ενδέχεται να φέρει αντιπαράθεση και ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου, ο οποίος έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη του πολέμου.
Ο Αντρέι Ντούντα ανέφερε χαρακτηριστικά «εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της...τίποτα για εσάς χωρίς εσάς»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας