• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.8°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.5°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 1.6°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  8 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.8°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.0°C
  4 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  4 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  69%

Σπύρος Φλογαΐτης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη

 • A-
 • A+
Οι πόροι του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων θα διατίθενται πλέον (και) υπό τις οδηγίες του ιδιωτικού οργανισμού του ευνοημένου καθηγητή.

Αλλη μία πολλά υποσχόμενη συμφωνία για τον ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ) του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη υπογράφτηκε μέσα στον Ιανουάριο. Στη συμφωνία με αντικείμενο την «επιστημονική υποστήριξη στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πολιτικών του υπ. Δικαιοσύνης και του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ)» προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρας.

Το ΤΑΧΔΙΚ είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η διοίκηση του οποίου διαχειριζόταν μέχρι τώρα υπό την εποπτεία του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης τους πόρους που προέρχονται από τις εξαγορές ποινών και τα δικαστικά παράβολα και με αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των δικαστικών κτιρίων και των σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων.

Μετά την αδιανόητη για χώρα της Ε.Ε. εκχώρηση ολόκληρου του σωφρονιστικού συστήματος στο υπουργείο ΠροΠο, πόροι του ταμείου με τροπολογία πέρασαν στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής που πλέον ανήκει στο υπ. ΠροΠο, γεγονός που δημιούργησε σωρεία αντιδράσεων από τον νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρας

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο εξής ο ΕΟΔΔ θα καθορίζει μαζί με τον υπουργό «τη δημόσια πολιτική που θα ακολουθούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ στις γνωστές συμπράξεις Δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, στη νομική υποστήριξη σε ζητήματα τεχνικής βοήθειας, στην προώθηση των ηλεκτρονικών διαδικασιών στη Δικαιοσύνη και στην επίλυση θεμάτων σχετικά με τα δικαστικά κτίρια κ.λπ.».

Από τη «χρυσή» ΜΚΟ στον ΕΟΔΔ

Η «Εφ.Συν.», όπως κατά καιρούς και άλλα ΜΜΕ, έχει καταγράψει τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του πολλαπλά ευνοημένου καθηγητή Σ. Φλογαΐτη, ο οποίος φέρεται να διαθέτει πλέον και μεγάλο αριθμό ακινήτων, χάρη στη σωρεία παραχωρήσεων και χρηματοδοτήσεων από φορείς του Δημοσίου αλλά και σε μεγάλο αριθμό συμβάσεων, συμφωνιών ακόμα και νόμων που βοήθησαν τις οργανώσεις και τους οργανισμούς που ίδρυσε ο ίδιος.

● Η δραστηριότητά του ξεκίνησε με τη ΜΚΟ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου), η οποία χρηματοδοτήθηκε αδρά επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και η οποία το 2005 αναβαθμίστηκε σε Κοινωφελή Οργανισμό Διεθνούς Χαρακτήρα που «υποστηρίζει με επιστημονικές, εκπαιδευτικές και άλλες μεθόδους τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο». Ως ΜΚΟ ανάμεσα στις δραστηριότητές της ήταν: «Νομική μεταρρύθμιση στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση της διαφθοράς στον Λίβανο, Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας και του Αζερμπαϊτζάν, εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική, εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν κ.ά.» («Ακαδημία Διαφάνειας από τον καθηγητή της “χρυσής” ΜΚΟ», 29.6.2013, ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη).

Σωρεία αναφορών του Ελληνα τότε πρέσβη στη Βηρυτό κ. Βαμβουνάκη κατέγραφε ότι επί σειρά ετών η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπιζε, ως όφειλε, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες αυτές χρηματοδοτήσεις. Ομως η έρευνα που ακολούθησε έγινε από τον επικεφαλής της ελεγχόμενης υπηρεσίας και, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέληξε στο ότι όλα ήταν νόμιμα.

● Η ΜΚΟ Φλογαΐτη και ο ΕΟΔΔ (οργανισμός Φλογαΐτη) ήταν -σύμφωνα με τον πρέσβη- το ίδιο πρόσωπο και είχαν λάβει από το ΥΠΕΞ 3,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα, ενώ επιχορηγούνταν κάθε χρόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και από άλλα υπουργεία, π.χ. 500.000 ευρώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τελευταία πλήρης αναφορά του κ. Βαμβουνάκη το 2014 με την οποία εξέφραζε την αγωνία του για τις ανεξέλεγκτες επιχορηγήσεις έγινε προς την τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου και προς τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Εκτοτε η τύχη της αναφοράς αγνοείται, ενώ ο Ι. Τέντες είναι πλέον πρόεδρος της νέας «Ακαδημίας Διαφάνειας» που ιδρύθηκε στη συνέχεια, επίσης με πρωτοβουλία του Σ. Φλογαΐτη.

● Το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές παραχώρησε στον ΕΟΔΔ ένα ακίνητο-φιλέτο, συνολικής επιφάνειας 1.070 τ.μ. στην Πλάκα, για 50 χρόνια χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε και την ανακατασκευή του αξίας 3 εκατ. ευρώ.

● Πριν από τις εκλογές του 2019 ιδρύθηκε από τον κ. Φλογαΐτη και η ΕPLO «Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την καλή διακυβέρνηση». Τη δεύτερη πολυτελή έδρα (πλην αυτής που είχε στο Κολωνάκι) είχε δημιουργήσει για την οργάνωσή του στα Λεγραινά Σουνίου (σε έκταση 32,5 στρεμμάτων). Στις εγκαταστάσεις αυτές επρόκειτο να ιδρυθεί και η πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή, που όμως μέχρι τώρα και παρά και τις πολιτικές προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος.

● Χρηματοδότηση με τη μορφή «σύναψης συμφωνίας συνεργασίας με τον ΕΟΔΔ» έγινε στο τέλος του 2019 με απευθείας έγκριση 350.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2008. Οτι δηλαδή «επιτρέπεται στον ΕΟΔΔ να καταρτίζει προγραμματικές συμβάσεις, οπουδήποτε αυτές αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία». Αυτή τη φορά η χρηματοδότηση αφορούσε την εκπόνηση μελετών για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας («Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του καθηγητή Σ. Φλογαΐτη», «Εφ.Συν.» 13.6.2020).

● 4 Μαρτίου 2020, εν μέσω πανδημίας υπογράφεται μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του ΕΟΔΔ μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης (!) με επιχορήγηση 30.000 ευρώ ετησίως («Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος Διαφάνεια», «Εφ.Συν.» 22.5.2020).

● Στις 28.6.2020, παράρτημα του ΕΟΔΔ και το Forum «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αναλαμβάνουν την ευθύνη της προσπάθειας για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων!

● Αλλο ένα κονδύλι από δημόσιο ταμείο εξασφαλίζει τον περασμένο Ιούλιο, αυτή τη φορά από την περιφέρεια: «Επιχορήγηση-πρόκληση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε έναν... φίλο από τα παλιά έδωσε η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη (με διευρυμένη πλειοψηφία) συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με τον ΕΟΔΔ. Ο διακεκριμένος καθηγητής είχε ζητήσει τον Νοέμβρη του 2019 να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της περιφέρειας το κονδύλι για την υλοποίηση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΟΔΔ σε Σούνιο, Κολωνάκι και Πλάκα.

Οι εγκαταστάσεις του ΕΟΔΔ διαθέτουν πρωτοφανή προνόμια καθώς η ιδιοκτησία του και τα περιουσιακά του στοιχεία οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται απολαμβάνουν ασυλία από έρευνα, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση και από κάθε άλλη μορφή επέμβασης από την εκτελεστική, τη διοικητική, τη δικαστική ή τη νομοθετική δράση» (Ν. 3774/2009) («1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή», «Εφ.Συν.» 1.7.2020).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
Ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Κ. Παπαθανασίου παρουσίασε στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για το άμεσο και απώτερο μέλλον των φυλακών και των φυλακισμένων.
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωβουλή καλεί Τσιάρα
Στο Στρασβούργο καλείται ο υπ. Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή LIBE σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών στην Ελλάδα.
Ευρωβουλή καλεί Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
Αλλη μια μεταμεσονύχτια τροπολογία ήρθε να συμπληρώσει τις εκατοντάδες ανάλογες τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν πλέον μία από τις νέες συνήθειες της κυβέρνησης των «αρίστων».
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη
Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στις ελληνικές φυλακές καθώς τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και εκκρεμούν αιτήματα κρατουμένων για μετακίνησή τους.
Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανησυχία για την υποβάθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Παρά τα αμοιβαία καλωσορίσματα στο υπ. Δικαιοσύνης και αποφυγή αναφοράς στο θέμα εκχώρησης του μισού υπουργείου στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, ήταν εμφανής η ανησυχία μετά το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης.
Ανησυχία για την υποβάθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!
Περιχαρής ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε για επικοινωνιακούς λόγους ένα περιφρονημένο από τον ίδιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης «Σπίτι του Παιδιού».
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας