• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.5°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.0°C / 7.1°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 3.3°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 6.5°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.9°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.5°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 4.0°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.1°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 7.7°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.3°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 7.2°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  1 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του καθηγητή Σ. Φλογαΐτη

 • A-
 • A+

Στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με τίτλο: «Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος “Διαφάνεια”» στις 22.5.2020 καταγράφαμε τις πλούσιες και γενναιόδωρες διαχρονικές χρηματοδοτήσεις αρχικά της ΜΚΟ και στη συνέχεια του Οργανισμού αλλά και της σχολής που ίδρυσε ο καθηγητής Σ. Φλογαΐτης. Τελευταία πράξη απευθείας χρηματοδότησης είναι εκείνη του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Στις 4 Μαρτίου και εν μέσω πανδημίας υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ, με έδρα την Αθήνα) μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση του αντικειμένου του υπουργείου. Στις 20 Μαΐου, με απόφαση που έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”, εγκρίθηκε η επιχορήγηση 30.000 ευρώ ετησίως στον εν λόγω οργανισμό για τη συμβολή του».

Οπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ, ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΟΔΔ είχε και έχει στενές σχέσεις με στελέχη όλων των κυβερνήσεων, ενώ η ΜΚΟ που ίδρυσε το 1995 χρηματοδοτήθηκε αδρά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με ποσά που μέχρι το 2014 ξεπέρασαν δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Σ. Φλογαΐτης προχώρησε στην εξαγγελία για την ίδρυση της Ακαδημίας Διαφάνειας με τη συγκατάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα χρόνια αυτών των συνεχών χρηματοδοτήσεων είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα οι αναφορές του τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Βηρυτό και στη συνέχεια στην Ταϊλάνδη κ. Βαμβουνάκη, οι οποίες περιείχαν αποκαλυπτικά στοιχεία για το ότι «επί σειρά ετών, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπισε, ως όφειλε, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Η τελευταία πλήρης αναφορά του κ. Βαμβουνάκη έγινε τον Ιούλιο του 2014 προς την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και προς τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε. Ο πρέσβης ως δημόσιος υπάλληλος εξέφραζε την αγωνία του για τα χρήματα που χορηγήθηκαν αλόγιστα και χωρίς έλεγχο. Εκτοτε η τύχη της αναφοράς αγνοείται, ενώ ο Ι. Τέντες είναι πλέον πρόεδρος της νέας Ακαδημίας Διαφάνειας που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σ. Φλογαΐτη.

Σήμερα αποκαλύπτουμε άλλη μία παρόμοια χρηματοδότηση με τη μορφή «σύναψης συμφωνίας συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου» που έγινε στο τέλος του περασμένου χρόνου και δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια»: 350.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ εγκρίθηκαν απευθείας, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2008 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του ΕΟΔΔ.

Οτι δηλαδή «επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου να καταρτίζει προγραμματικές συμβάσεις, οπουδήποτε αυτές αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία». Αυτή τη φορά η χρηματοδότηση αφορά την «Εκπόνηση Μελετών και Νομοπαρασκευαστικών Δράσεων» του έργου «Επιχορήγηση της ΚτΠ Α.Ε. για την Επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας».

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου: Η καταγραφή πιθανών αστοχιών του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, όσον αφορά τα προτεινόμενα έργα υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αποτύπωση των αναγκαίων παρεμβάσεων και στόχων και η τεκμηρίωση των προτεινόμενων ενεργειών [...]

Η διάρκεια της συμφωνίας συνεργασίας ορίζεται σε επτά μήνες από την υπογραφή της με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε μήνες σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός μη περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται σε 350.000,00 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Κι όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο δημοσίευμα, φαίνεται ότι ο Σ. Φλογαΐτης «έχει τον κατάλληλο τρόπο να πείθει για τη σημασία και τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών του. Μακάρι η λειτουργία της Ακαδημίας Διαφάνειας και το μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επιδείξουν μια πιο διάφανη και αποτελεσματική δραστηριότητα ενάντια στη διαφθορά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών». Η ευχή αφορά τώρα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Αν. Πάτσης χρωστά στο Γηροκομείο;
Ο κ. Πάτσης με τη σύζυγό του έχουν μισθωμένα 6 διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, προκείμενου να στεγάζουν σε αυτά τα γραφεία τους, όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- χρωστούν πάνω από 100.000 σε ενοίκια.
Ο Αν. Πάτσης χρωστά στο Γηροκομείο;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είδαν λάθος μεθοδολογία...
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας ενστάσεις για την κατάταξη της Ελλάδας και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Είδαν λάθος μεθοδολογία...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η υπόθεση Βγενόπουλου, το αφήγημα της μονταζιέρας και οι... συμπτώσεις
Η αιφνιδιαστική και εντελώς τυχαία ανεύρεση ενός ηχητικού από το ιστολόγιο που σχεδόν ταυτίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η υπόθεση Βγενόπουλου, το αφήγημα της μονταζιέρας και οι... συμπτώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επτά... θανάσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου
Πέρα από τους πανηγυρισμούς και την ικανοποίηση για την ελληνική Δικαιοσύνη που εξέφρασαν οι Δ. Αβραμόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης και πέρα και από τις απειλές του τελευταίου προς κάθε κατεύθυνση, η 78σέλιδη...
Επτά... θανάσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας