• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  2 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του καθηγητή Σ. Φλογαΐτη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του καθηγητή Σ. Φλογαΐτη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με τίτλο: «Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος “Διαφάνεια”» στις 22.5.2020 καταγράφαμε τις πλούσιες και γενναιόδωρες διαχρονικές χρηματοδοτήσεις αρχικά της ΜΚΟ και στη συνέχεια του Οργανισμού αλλά και της σχολής που ίδρυσε ο καθηγητής Σ. Φλογαΐτης. Τελευταία πράξη απευθείας χρηματοδότησης είναι εκείνη του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Στις 4 Μαρτίου και εν μέσω πανδημίας υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ, με έδρα την Αθήνα) μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση του αντικειμένου του υπουργείου. Στις 20 Μαΐου, με απόφαση που έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”, εγκρίθηκε η επιχορήγηση 30.000 ευρώ ετησίως στον εν λόγω οργανισμό για τη συμβολή του».

Οπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ, ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΟΔΔ είχε και έχει στενές σχέσεις με στελέχη όλων των κυβερνήσεων, ενώ η ΜΚΟ που ίδρυσε το 1995 χρηματοδοτήθηκε αδρά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με ποσά που μέχρι το 2014 ξεπέρασαν δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Σ. Φλογαΐτης προχώρησε στην εξαγγελία για την ίδρυση της Ακαδημίας Διαφάνειας με τη συγκατάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα χρόνια αυτών των συνεχών χρηματοδοτήσεων είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα οι αναφορές του τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Βηρυτό και στη συνέχεια στην Ταϊλάνδη κ. Βαμβουνάκη, οι οποίες περιείχαν αποκαλυπτικά στοιχεία για το ότι «επί σειρά ετών, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπισε, ως όφειλε, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Η τελευταία πλήρης αναφορά του κ. Βαμβουνάκη έγινε τον Ιούλιο του 2014 προς την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και προς τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε. Ο πρέσβης ως δημόσιος υπάλληλος εξέφραζε την αγωνία του για τα χρήματα που χορηγήθηκαν αλόγιστα και χωρίς έλεγχο. Εκτοτε η τύχη της αναφοράς αγνοείται, ενώ ο Ι. Τέντες είναι πλέον πρόεδρος της νέας Ακαδημίας Διαφάνειας που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σ. Φλογαΐτη.

Σήμερα αποκαλύπτουμε άλλη μία παρόμοια χρηματοδότηση με τη μορφή «σύναψης συμφωνίας συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου» που έγινε στο τέλος του περασμένου χρόνου και δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια»: 350.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ εγκρίθηκαν απευθείας, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2008 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του ΕΟΔΔ.

Οτι δηλαδή «επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου να καταρτίζει προγραμματικές συμβάσεις, οπουδήποτε αυτές αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία». Αυτή τη φορά η χρηματοδότηση αφορά την «Εκπόνηση Μελετών και Νομοπαρασκευαστικών Δράσεων» του έργου «Επιχορήγηση της ΚτΠ Α.Ε. για την Επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας».

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου: Η καταγραφή πιθανών αστοχιών του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, όσον αφορά τα προτεινόμενα έργα υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αποτύπωση των αναγκαίων παρεμβάσεων και στόχων και η τεκμηρίωση των προτεινόμενων ενεργειών [...]

Η διάρκεια της συμφωνίας συνεργασίας ορίζεται σε επτά μήνες από την υπογραφή της με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε μήνες σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός μη περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται σε 350.000,00 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Κι όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο δημοσίευμα, φαίνεται ότι ο Σ. Φλογαΐτης «έχει τον κατάλληλο τρόπο να πείθει για τη σημασία και τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών του. Μακάρι η λειτουργία της Ακαδημίας Διαφάνειας και το μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επιδείξουν μια πιο διάφανη και αποτελεσματική δραστηριότητα ενάντια στη διαφθορά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών». Η ευχή αφορά τώρα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΤ όπως Νέα Δημοκρατία
Πώς ανατέθηκε ο διαγωνισμός για την αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΡΤ σε εταιρεία της κυρίας Ρεβέκκας Πιτσίκα, που ήταν υπεύθυνη και για την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ν.Δ.
ΕΡΤ όπως Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχή... εξαρτημένη
Από υπουργούς θα διορίζεται πλέον ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ θα μπορεί να είναι και συνταξιούχος ● Πλήρης η υποβάθμιση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και της ανεξαρτησίας...
Αρχή... εξαρτημένη
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Το αθόρυβο χέρι της κυβέρνησης
Ειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ο βιοπαθολόγος Κώστας Τσιάρας πέταξε νωρίς στην αγκαλιά της πολιτικής ξεκινώντας από τη φοιτητική νεολαία ΔΑΠ και συνεχίζοντας ως κομματάρχης στην πατρίδα του, την...
Το αθόρυβο χέρι της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
Ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων συγκέντρωσε μεν ιστορική συναίνεση (288 ψήφοι) στη Βουλή, αλλά εν όψει της πρώτης εφαρμογής του επανεμφανίζονται οι υποψίες για...
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
Κι εκεί που όλοι πλέον οι πολίτες είχαν αποκοιμηθεί καθησυχασμένοι ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να ταράξει εκ νέου...
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης
Το στήσιμο μιας ακόμα παρελκυστικής εκστρατείας. Ο συντάκτης της έκθεσης υπογραμμίζει πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς.
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας