• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 20.0°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.3°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή

Ο Γ. Πατούλης βραβεύει τον καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον Δεκέμβρη του 2018

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή

 • A-
 • A+
Αλλο ένα κονδύλι από δημόσιο ταμείο εξασφαλίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, αυτή τη φορά από τον παλιό του φίλο Γ. Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιχορήγηση-πρόκληση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε έναν... φίλο από τα παλιά ετοιμάζεται να δώσει η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη. Στη σημερινή (15.30) συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής τίθεται προς έγκριση σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ), τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης.

Ο διακεκριμένος καθηγητής είχε ζητήσει τον Νοέμβρη του 2019 να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ προς υλοποίηση έργου αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΟΔΔ που βρίσκονται σε Λεγραινά Σουνίου, Κολωνάκι και Πλάκα. Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει από ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ανακατασκευή δαπέδων, έως και τοποθέτηση εξοπλισμού ασφαλείας και «ελέγχου εισερχόμενων προσώπων», σύμφωνα με το προ μηνών αίτημα του κ. Φλογαΐτη.

Σήμερα, ταυτόχρονα με την εμφάνιση των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος για βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η περιφερειακή αρχή φέρνει εισήγηση για την αναβάθμιση κτιρίων ενός οργανισμού που ξεκίνησε ως ΜΚΟ, ενισχύεται με πόρους αλλά και προσωπικό από το κράτος, ενώ οι εγκαταστάσεις του διαθέτουν πρωτοφανή προνόμια: ουσιαστικά αποτελούν... απαραβίαστο άσυλο, καθώς «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, η ιδιοκτησία του και τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού, οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται και οποιοσδήποτε και εάν τα ελέγχει, θα απολαμβάνουν ασυλία από έρευνα, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση και από κάθε άλλη μορφή επέμβασης από την εκτελεστική, τη διοικητική, τη δικαστική ή τη νομοθετική δράση...», προβλέπει ο νόμος 3774/2009 για τον εν λόγω... οργανισμό-ελίτ.

«Νησίδα αριστείας»

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγείται την επιχορήγηση λέγοντας, εν κατακλείδι, ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καταστήσει τον ΕΟΔΔ «μια νησίδα παραδείγματος περιβαλλοντικής ευθύνης και αριστείας, έτοιμη να συνδεθεί με τα σχέδια για την αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο ώς το Σούνιο, καθώς και τα άλλα αναπτυξιακά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής».

Το έργο θα υλοποιηθεί όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις δήμων: ο ΕΟΔΔ θα το εκτελέσει και η Περιφέρεια θα το χρηματοδοτήσει. Αν κάποιοι δήμοι νιώσουν... ριγμένοι, πιθανόν να είναι επειδή ο ΕΟΔΔ λαμβάνει από το κράτος ακριβώς ό,τι διεκδικεί διαχρονικά η δημοτική αυτοδιοίκηση: πόρους και προσωπικό.

Μόλις τον περασμένο Μάιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για επιχορήγηση 30.000 ευρώ ετησίως στον ΕΟΔΔ για την παροχή επιστημονικής γνώσης (βλ. «Εφ.Συν.» 22/05/2020: «Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος “Διαφάνεια”»). Εχουν αποσπαστεί υπάλληλοι στον ΕΟΔΔ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πρόσωπα που μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβαν καθήκοντα μετακλητών σε πολιτικά γραφεία υπουργών.

Αρχικά ο ΕΟΔΔ λειτουργούσε ως ΜΚΟ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου) και αναβαθμίστηκε σε διεθνή οργανισμό το 2005. Παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «αθρόες κρατικές χρηματοδοτήσεις» προς τη ΜΚΟ «για προγράμματα που μεταξύ άλλων αφορούσαν τα νησιά Φίτζι, Τρίνινταντ-Τομπάγκο και Αγίου Μαυρικίου» (βλ. koutipandoras.gr, 2/9/2015). Πλήθος δημοσιευμάτων κατέγραφαν τη στενή σχέση που είχε κ. Φλογαΐτης με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Ευρ. Στυλιανίδη, αρμόδιο και για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Παλιά είναι και η σχέση του καθηγητή με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος το 2009 ως υπουργός Πολιτισμού «υπέγραψε μια απόφαση-σκάνδαλο», σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορτάζ στο koutipandoras.gr, στο οποίο αναφέρεται: «Τέσσερις μέρες μόλις πριν από τις εκλογές του 2009 [ο Αντ. Σαμαράς] παραχώρησε στον ΕΟΔΔ ένα ακίνητο φιλέτο, συνολικής επιφάνειας 1.070 τ.μ. στην Πλάκα, για χρονικό διάστημα που αγγίζει τα 50 χρόνια και μάλιστα δίχως κανένα απολύτως αντάλλαγμα, ενώ το δημόσιο ανέλαβε και την ανακατασκευή του, αξίας 3 εκατ. ευρώ». Αυτό το κτίριο στους πρόποδες της Ακρόπολης αναβαθμίζεται τώρα με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Νομικές συμβουλές

Είναι, άραγε, η προς έγκριση επιδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΔΔ ανταπόδοση για την επιστημονική γνώση που παρείχε στο παρελθόν ο καθηγητής στον νυν περιφερειάρχη; Ισως και όχι, καθώς παλαιότερες νομικές συμβουλές του κ. Φλογαΐτη προς τον κ. Πατούλη έμειναν αναξιοποίητες.

Μετά το φιάσκο της ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Αμαρουσίου –έργο που ματαιώθηκε το 2013 λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή Γ. Πατούλη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, με συνέπεια απώλειες 1,5 εκατ. ευρώ για τα δημοτικά ταμεία- ο καθηγητής Νομικής με γνωμοδότησή του είχε προτείνει στον τότε δήμαρχο να διεκδικήσει από το κράτος το 1,5 εκατ. ευρώ για τον συμβιβασμό.

Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Πατούλης απέδιδε την ευθύνη για το «φέσι» στην «κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της», εμμέσως δηλαδή στον Κυρ. Μητσοτάκη που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε τη δημοτική αστυνομία. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του κ. Φλογαΐτη μόνο ως προς το σκέλος του συμβιβασμού. Εντελώς συμπτωματικά, είτε μέσω Δήμου Αμαρουσίου είτε μέσω Περιφέρειας Αττικής, όταν οι κ.κ. Πατούλης και Φλογαΐτης... ένωσαν δυνάμεις, το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών ήταν ακριβώς το ίδιο: 1,5 εκατ. ευρώ σε αμφότερες των περιπτώσεων...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσοπληρωμένο έργο Πατούλη
Η σκανδαλώδης κωλυσιεργία της Περιφέρειας Αττικής εκτίναξε στα ύψη το κόστος της αντιπλημμυρικής προστασίας για την Κινέτα. ● Την αδικαιολόγητη προσφυγή σε διαδικασίες fast-track καταγγέλλουν αντιπολιτευόμενες...
Χρυσοπληρωμένο έργο Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
Ο περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε σε μία μέρα την ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Αρεως στο σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
Σοβαρότατες παρατυπίες στην προκήρυξη προσλήψεων των 447 συμβασιούχων από τη διοίκηση Πατούλη διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία εγείρει ζήτημα επανεξέτασης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής -και πρώην πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ- Γ. Σγουρός καταγγέλλει την διοίκηση του Γ. Πατούλη για δαπανηρές απευθείας αναθέσεις.
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καταγγέλλοντας φίμωση του σώματος, όταν ο περιφερειάρχης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια».
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπατάλες με τη βούλα Πατούλη και για 25 θέσεις πάρκινγκ
Η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται, να μισθώσει χώρο στάθμευσης δαπανώντας ετησίως 40.000 ευρώ έως και για τέσσερα χρόνια με πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται για «δώρο» στους συμβούλους του Γ. Πατούλη.
Σπατάλες με τη βούλα Πατούλη και για 25 θέσεις πάρκινγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας