ΕΦ ΣΥΝ.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια ξεκαρδιστική εξωτική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python και των Αδελφών Μαρξ παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Εναλλακτική Σκηνή-Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε πανελλήνια πρώτη.

Η όπερα «Ο Μικάδος» (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, από τις πιο δραστήριες ομάδες των τελευταίων ετών, σε μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Από τις 21 Δεκεμβρίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις, τα ερωτικά φλερτ στην Εναλλακτική Σκηνή κόβονται… σπαθί!

Στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας (Μικάδος) είχε απαγορεύσει το κόρτε, οι ερωτύλοι ράφτες γίνονταν δήμιοι για να μην αποκεφαλίσουν… τον εαυτό τους, οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονταν «άρχοντες των πάντων» και τα απαγορευμένα φλερτ ανθούσαν στις πιο απίθανες εκδοχές.

Οι δημιουργοί του «Μικάδου», πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Απω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η βία, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η υποκρισία και ο πουριτανισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου, που στηλιτεύει με χιούμορ και ελαφράδα τα κακώς κείμενα της εποχής τους.

Ο λιμπρετίστας Ουίλιαμ Γκίλμπερτ φέρεται να εμπνεύστηκε το θέμα του έργου από ένα γιαπωνέζικο σπαθί που είδε αναρτημένο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη. Την εποχή εκείνη, θίασοι από την Ιαπωνία έκαναν περιοδεία στο Λονδίνο, συμβάλλοντας στη διάδοση του εξεζητημένου οριενταλισμού. Με τον «Μικάδο» μιλάει άφοβα για ζητήματα που ταλάνιζαν την αγγλική κοινωνία τότε: τα απανωτά πολιτικά σκάνδαλα, την κατάχρηση εξουσίας, το έλλειμμα δημοκρατίας. Στηλιτεύει με χιούμορ και εκλεκτική ειρωνεία τον άκρατο πουριτανισμό της βικτοριανής περιόδου, ανοίγοντας τον δρόμο για συγγραφείς όπως ο Οσκαρ Ουάιλντ και ο Μπέρναρντ Σο.

O συνθέτης Αρθουρ Σάλιβαν θεωρούσε τον «Μικάδο» το αριστούργημά του, με το οποίο πραγματοποίησε τη σύζευξη ανάμεσα στην «ελαφριά» βρετανική οπερέτα και τη «σοβαρή» αγγλική όπερα, όπου το «χιούμορ, η σάτιρα, οι χαρακτήρες και η υψηλής ποιότητας μουσική συνυπάρχουν σε θαυμαστή ισορροπία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Μικάδος» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα μιούζικαλ των Τζορτζ και Αϊρα Γκέρσουιν στο Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ. Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία ήδη από τον πρώτο χρόνο παρουσίασής του το 1885 (περίπου 150 θίασοι σε όλο τον κόσμο το είχαν εντάξει εκείνη τη χρονιά) και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικού θεάτρου όλων των εποχών.

 Info:

«Ο Μικάδος», 21-24/12 και 28-30/12, στις 20.30. Απόδοση-διασκευή: Γιώργος Τσακνιάς. Απόδοση στίχων: Κατερίνα Σχινά. Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Παίζουν: Μάριος Σαραντίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Νίκος Σπανάτης, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη κ.ά. Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, 20€. Φοιτητικό-παιδικό: 10€. Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, τηλ. 213 0885700.