Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δραστήριος, βραβευμένος φωτοειδησεογράφος ο Νίκος Πηλός έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, κοινωνικούς αγώνες και πολιτιστικές αλλαγές.

Από την πρώτη αποστολή του στον Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Τσαουσέκσου στη Ρουμανία, η ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η επέμβαση στο Ιράκ, οι εξεγέρσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Φωτογραφίες του έχουν προβληθεί σε μεγάλα, διεθνή μέσα, από τους The New York Times, το Newsweek, το Stern, μέχρι την The Guardian, τη Herald Tribune και τη L’ Esspreso.

Aσφαλώς η ελληνική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο τον φακό του. Είναι θέματα «ανοιχτά» για τον Νίκο Πηλό ήδη από το 2008 και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έκθεσή του «Δρόμος διαφυγής Βαλκάνια», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Ινστιτούτο Γκέτε.

Περιλαμβάνει λήψεις από τον Αύγουστο του 2015 έως τον περασμένο Μάιο καθώς και τρία βίντεο, ένα υλικό συγκλονιστικό, με πολλές οικείες εικόνες, που αποτυπώνουν τη διαδρομή των προσφύγων. Από τη Λέσβο και την Κω και ύστερα στα Βαλκάνια με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στα 11 φωτογραφικά δίπτυχά του καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν από τη χώρα τράνζιτ, την Ελλάδα, ώς τη «Γη της Επαγγελίας», τη Γερμανία.

Μέσα από τις εικόνες του και τα βίντεο με μαρτυρίες των ανθρώπων ο φωτογράφος ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για το προσφυγικό θέμα, με τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό.

Είναι εικόνες σκληρές, συγκινητικές και ευαίσθητες ταυτόχρονα. Λαστιχένιες βάρκες μισοβυθισμένες στη θάλασσα, γυναίκες και άντρες σφίγγουν στην αγκαλιά τα παιδιά τους πατώντας το πόδι τους σε ασφαλές έδαφος, ο πόνος ανοίγοντας τάφους για τους αγαπημένους…

Ουρές για την αποβίβαση στο πλοίο που θα τους μεταφέρει στον Πειραιά, αλλά και για ένα κομμάτι ψωμί στους καταυλισμούς. Κάποιοι προσεύχονται… Μια μικρή καταρρέει από την κούραση στον δρόμο για την Ειδομένη. Συρματοπλέγματα στα σύνορα και συγκρούσεις με την αστυνομία…

«Ηθελα να δείξω τι ακριβώς συμβαίνει» μας λέει ο Νίκος Πηλός. «Τη στιγμή που επικρατεί από τη μια η ακροδεξιά οπτική ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες, μέλη του ΙSIS και από την άλλη η αλληλέγγυα ότι είναι θύματα και καημένοι. Γεγονός είναι ότι υπάρχει βία εναντίον των προσφύγων.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σάκοι του μποξ. Εχουν δικαιώματα σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ευρωπαϊκές χώρες και δεν τηρούνται. Δικαιούνται πολιτικό άσυλο, καθώς προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή από δικτατορικά καθεστώτα».

Στο μυαλό του γνωστού φωτογράφου επιστρέφουν διαρκώς σκληρές εικόνες. «Οπως ένα ναυάγιο στην Κω… Μίλησα με τον πατέρα που έχασε τα παιδιά του, ήταν συγκλονιστικά τα συναισθήματα, βαθύς ο πόνος…».

Μέχρι σήμερα διατηρεί επικοινωνία με πολλούς από τους μετανάστες που γνώρισε και νιώθει ικανοποίηση από το γεγονός ότι κάποιοι κατάφεραν να εγκατασταθούν νόμιμα σε άλλες χώρες και να αρχίσουν μια καινούργια ζωή.

Ο Νίκος Πηλός πιστεύει ότι στις μέρες μας μια εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Τα μέσα έχουν χάσει την εγκυρότητά τους και δεν επηρεάζουν όπως παλιά. Ωστόσο προσπαθώ να δείξω με τη φωτογραφία τι συμβαίνει γύρω μας. Δεν έχω αυταπάτες, όμως προσπαθώ, κι ελπίζω να τα καταφέρνω ώς ένα βαθμό, να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου για μια καλύτερη ενημέρωση

Τα πρώτα βήματα των προσφύγων μέσα στη Γερμανία τούς οδήγησαν στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο εντεταλμένος της κυβέρνησης της Βαυαρίας για θέματα ενσωμάτωσης και μέλος του Κοινοβουλίου του ομόσπονδου κρατιδίου Martin Neumeyer θα εγκαινιάσει την έκθεση απόψε στις 20.00 (Ομήρου 14, τηλ. 2103661000). Διάρκεια μέχρι 15 Οκτωβρίου.