• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;

 • A-
 • A+
Τι απαντά στη Μυρσίνη Ζορμπά η Λίνα Μενδώνη, η οποία ζητά από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων νέα γνωμοδότηση. Φόβους ότι με τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ εκφράζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζεται η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να αναπέμψει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το θέμα του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ). Σημειώνει, δε, ότι έχει «[...] ως προφανή σκοπό την ανατροπή της σημαντικής απόφασης του Ιουλίου 2019 και φοβούμαστε ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ.

Τέτοιες κινήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, βλάπτουν βάναυσα την ιστορική μνήμη και μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους». Καλούν δε την υπουργό να υπογράψει την απόφαση: «Σε διαφορετική περίπτωση, ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη να παρέμβει ώστε να προστατευτεί αναλλοίωτη η εθνική κληρονομιά ενός χώρου με ανεξάντλητη ιστορία που συνέβαλε τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας».

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», όπου η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε ότι η κ. Μενδώνη ψεύδεται, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέγραψε την απόφαση του ΚΣΝΜ για την κήρυξη του ιστορικού τόπου, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση. Σημειώνει ότι η κ. Ζορμπά «επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της, κρυπτόμενη πίσω από προσχηματικές δηλώσεις και έωλες κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη “ψεύδεται ασύστολα και ανερυθρίαστα”...».

Η ανακοίνωση παραθέτει το ιστορικό, όπου: «1. Το θέμα χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ εισήχθη στο ΚΣΝΜ στις 6/6/2019, αλλά ανεβλήθη, για να πραγματοποιηθεί αυτοψία... 2. Στις 12/6/2019 πραγματοποιήθηκε η αυτοψία. 3. Το θέμα επανήλθε στο ΚΣΝΜ στις 27/6/2019, ήτοι 21 ημέρες αργότερα από την πρώτη εισαγωγή του. 4. Η κ. Ζορμπά υπέγραψε την υπουργική απόφαση στις 5/7/2019, οπότε και εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Υπεγράφη δηλαδή, την Παρασκευή, προπαραμονή των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου! Είναι προφανές ότι η κ. Ζορμπά γνώριζε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα δημοσίευσης του χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ στο ΦΕΚ, προ των εκλογών. Γνώριζε, δηλαδή, ότι προσχηματικά θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπέγραψε τον χαρακτηρισμό, αλλά –φευ!– δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η πράξη...».

Ωστόσο και το υπουργείο Πολιτισμού –δηλαδή η κ. Μενδώνη– παραδέχεται ότι η τέως υπουργός Μ. Ζορμπά υπέγραψε τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, απλά λόγω εκλογών δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Αρα, ο ισχυρισμός της περί μη υπογραφής είναι τουλάχιστον αναληθής και γι’ αυτό ίσως καταφεύγει σε δίκη προθέσεων. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρει ότι η εισήγηση του ΚΣΝΜ παραδόθηκε στις 2/7/19 και μέσα σε τρεις ημέρες η απόφαση εστάλη υπογεγραμμένη στο Εθνικό Τυπογραφείο. Τα χρονοδιαγράμματα, βέβαια, η κ. Μενδώνη τα γνωρίζει καλυτερα από τον καθένα και είναι απλώς η αφορμή για να μην υπογράψει την απόφαση των μελών του ΚΣΝΜ (με καλή μάλιστα πλειοψηφία) μετά την αυτοψία. Τι μήνυμα άραγε στέλνει η υπουργός προς τα νέα μέλη του ΚΣΝΜ –που διόρισε η ίδια– όταν λέει «θα ήθελα να έχω μια νέα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και όχι την παλιά»;

Με τις δηλώσεις της η κ. Μενδώνη αφενός αρνείται την τεκμηριωμένη γνωμοδότηση των προηγούμενων μελών του ΚΣΝΜ, απαξιώνοντας έμπειρους και έγκυρους επιστήμονες και αφετέρου μήπως στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τα νέα μέλη, καταπατώντας κάθε δεοντολογική αρχή; Αραγε τα νέα μέλη θα πραγματοποιήσουν αυτοψία για να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη; Σύντομα θα μάθουμε, καθώς η υπουργός έχει δηλώσει ότι το θέμα θα εισαχθεί γρήγορα στο ΚΣΝΜ. Οι γνωρίζοντες καλά το ζήτημα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας φοβούνται για τον αποχαρακτηρισμό του ιστορικού τόπου.

Οπως σημειώνει η ΟΕΧΒΕ, «[...] ο χαρακτηρισμός δεν αντιβαίνει στη μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε σύμφωνα με όσα επικαλούνται και τα ΕΛΠΕ για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας. Παρά τα όσα επικαλούνται τα ΕΛΠΕ, εμείς γνωρίζουμε ότι η ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας έκλεισε για να διευκολυνθούν τα ΕΛΠΕ στην περαιτέρω λειτουργία τους και να κρύψουν επιμελώς την τεράστια μόλυνση που έχει γίνει στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ από τη μόνιμη διαρροή πετρελαίου από τις δεξαμενές των ΕΛΠΕ που ενώ διασχίζει τον χώρο του εργοστασίου καταλήγει στη θάλασσα!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικού τόπου, οι απαντήσεις που πήρε, ωστόσο, από την κ. Μενδώνη δεν έπεισαν, ενώ αναμένονται κι άλλες...
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
ART - ΝΕΑ
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
Mεγαλώνει το μέτωπο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας σε ψήφισμα που εξέδωσε -θα κατατεθεί και στον πρωθυπουργό- «προτρέπει» την κ. Μενδώνη να...
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι θα φέρει με αναπομπή το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς, ενώ η τέως υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει ότι είχε υπογράψει...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
ART - ΝΕΑ
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απέδωσε στο «υψηλό κόστος λειτουργίας» του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου το εισιτήριο των 50 ευρώ και εστίασε στις δαπάνες του
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός
ART - ΝΕΑ
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
Για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος σε Ιστορικό Τόπο θα κληθεί να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού.
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Διαφορετικές οπτικές για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης
Η υπουργός Πολιτισμού και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, βρέθηκαν σε κοινό πάνελ - αλλά μάλλον αυτό ήταν και το μόνο κοινό που είχαν.
Διαφορετικές οπτικές για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας