• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.2°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
Μια ηττοπαθής υπουργική δήλωση
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ηττοπαθής υπουργική δήλωση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Δεν θα παραδώσουμε καμένη γη» [κάπως έτσι] είπε ο Τσακαλώτος -και πολλοί έσπευσαν να δουν σε αυτήν τη δήλωση ομολογία ήττας του κόμματος που κυβερνά, κυρίως κάποιοι περίεργοι δημοσιογράφοι, που δουλεύουν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ή ξέρω ’γώ σε ποιον επικοινωνιακό θεσμό [ή θεό, δεν έχει σημασία] πιστεύουν ή προσκυνάνε -το ίδιο είναι.

Και αυτοί του εν λόγω σταθμού ας πούμε ότι είναι φερέφωνα της αντίδρασης [γενικώς] ή εντεταλμένοι να ομιλούν κατά της «αριστερής» κυβέρνησης. Ας πούμε επίσης ότι ο Τσακαλώτος δεν ομιλεί καλά τα ελληνικά και ότι περιέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα· το επισήμαναν αυτό σημαντικοί πολιτικοί αναλυτές στα πρωινά δελτία ενημέρωσης (;). Ναι, αλλά μήπως έχουν δίκιο όσοι επέμεναν ότι ο κορυφαίος υπουργός είπε τα αληθή; Οτι δηλαδή έχει κατανοήσει ότι το κόμμα του, που κυβερνά, έχει πάρει την κάτω βόλτα; Εάν έτσι είναι, τότε ο κρίσιμος για την οικονομική πορεία της χώρας αυτός υπουργός έχει κυριευθεί από ηττοπάθεια -αυτό όμως δεν περιποιεί τιμή για τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Εάν έχουν δίκιο οι «συνάδελφοι» του ΣΚΑΪ, τότε κάτι δεν πάει καλά στις κορυφές της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συνειδητοποιήσει την επερχόμενη εκλογική τους ήττα. Τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία; Τι συνάγει η κοινωνία εξ αυτού του υπουργικού «ρητού»; [Είναι προφανές ότι έχουν παραδώσει τα όπλα και παλεύουν να περισώσουν μιαν ήττα με αξιοπρέπεια -και πέραν τούτου ουδέν]. Η κοινωνία λοιπόν δεν ξέρει ακόμη πού πατά και πού πηγαίνει [μπερδεύει τον τσάμικο με τον καλαματιανό -άσε που οι πλείστοι αγνοούμε αυτήν τη διάκριση, οι δυστυχείς, όλοι μας, σχεδόν].

Σημειολογικά είναι αυτά και όχι τόσο αληθινά, όταν όμως εκφέρονται από υπουργικά χείλη τέτοια [ηττοπαθή] έπεα δίνουν περιθώρια στους «αντίπαλους» να επιχαίρουν. Δεν είναι δικαιολογία ότι ο εν λόγω υπουργός δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα· είναι τουλάχιστον αστεία αυτή η υπεράσπιση -κάτι άλλο πρέπει να σκαρφιστούν οι οπαδοί αυτής της κυβέρνησης εάν θέλουν να έχουν ελπίδες για μια νέα διακυβέρνηση.

Πίσω από τα ελλιπή ελληνικά του κυρίου Τσακαλώτου πολλοί βλέπουν την αλήθεια [γλώττα αμαρτάνουσα τ’ αληθή λέγει... και τα συμπαρομαρτούντα]. Ισως έτσι να είναι, ίσως όμως ο υπουργός να είναι θύμα της τάχα ευρωπαϊκής νοοτροπίας, που θέλει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Μια τέτοια δήλωση σημαίνει, όντως, παραίτηση από μια νέα διεκδίκηση της εξουσίας και καλό θα ήταν να «συνευρεθούν» οι [δια]χειριστές της εξουσίας και να αποφασίσουν εάν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη διαχείριση ή να αποσυρθούν, προσδοκώντας μια καλύτερη τετραετία, όποτε κι αν είναι αυτή. [Ζήσε, Μαύρε μου, να φας τον Μάη τριφύλλι...].

Εχει ευθύνες [και] η σημερινή κυβέρνηση και μεγάλες μάλιστα για τη θλίψη που έχει κατακυριεύσει την ελληνική κοινωνία -ας πάψουν τουλάχιστον να διαχέουν οποιαδήποτε απαισιοδοξία, ας πάψουν να λένε ανοησίες, ας πάψουν να είναι αδολέσχες [ή να χορεύουν καρσιλαμά...].

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Τσακαλώτος και τα ευήκοα (;) ώτα
Καλό θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει με περισσότερη προσοχή όσα επισήμανε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και τι άλλο από αυτονόητες είναι οι...
Ο Τσακαλώτος και τα ευήκοα (;) ώτα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεξιές στρακαστρούκες για τον εμφύλιο
Να λέει ο βουλευτής της Ν.Δ. Πλεύρης ότι η παράταξή του [ποια απ’ όλες;] έκανε τα αδύνατα δυνατά για σταματήσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, ύβρις.
Δεξιές στρακαστρούκες για τον εμφύλιο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο νονός Αδωνις και ο πολιτικός λόγος
Μιλάει στο βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνεται αίφνης μικροθορύβους και χάχανα από τα έδρανα. Είχε ανοίξει η θύρα της αίθουσας και εμφανίστηκε να μπαίνει ο Αδωνις...
Ο νονός Αδωνις και ο πολιτικός λόγος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Πολάκης και οι νέοι δεξιοί -ισμοί
Μπορεί να ήταν [ήταν] άστοχη και προκλητική, ίσως και ανεκδιήγητη η ανάρτηση του Πολάκη, όχι όμως και να του ασκηθεί δίωξη διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις της συνετής (;) μας κυβέρνησης.
Ο Πολάκης και οι νέοι δεξιοί -ισμοί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα (μη) ρήγματα
Θα είχαν δίκιο όσοι βλέπουν ρήγματα στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση εκ μέρους τεσσάρων βουλευτών του των συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των...
Τα (μη) ρήγματα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μια συνεδρίαση κι ένας θάνατος
Σε καλό γενικά κλίμα κινήθηκε η Βουλή το περασμένο τριήμερο. Και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν ο καθένας τα δικά του. Λες και τίποτα δεν μεσολάβησε από τις 7 Ιουλίου, η...
Μια συνεδρίαση κι ένας θάνατος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας