• Αθήνα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 5.9°C / 10.2°C
    4 BF
    84%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 3.5°C / 6.9°C
    6 BF
    49%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 4.0°C / 9.4°C
    2 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    3°C 1.9°C / 2.7°C
    3 BF
    76%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 7.4°C
    3 BF
    81%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    5°C 3.8°C / 5.7°C
    3 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Ήπιες χιονοπτώσεις
    0°C 0.4°C / 1.8°C
    3 BF
    55%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.3°C / 6.3°C
    2 BF
    91%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 12.2°C
    3 BF
    73%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.7°C / 5.7°C
    3 BF
    84%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.8°C / 10.4°C
    2 BF
    63%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    7 BF
    59%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    7 BF
    54%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 5.7°C
    3 BF
    87%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 5.6°C / 8.3°C
    2 BF
    78%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.8°C / 7.8°C
    1 BF
    93%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.8°C / 8.8°C
    3 BF
    84%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 7.7°C / 7.7°C
    1 BF
    59%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.8°C / 6.7°C
    3 BF
    57%
  • Καστοριά
    Ήπιες χιονοπτώσεις
    2°C 1.6°C / 1.6°C
    1 BF
    86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαφνικά, σαν μανιτάρι

  • A-
  • A+

Χρησιμοποιώ πότε πότε μανιτάρια στην κουζίνα· συνήθως σε σάλτσες: τα τσιγαρίζω ελαφρά με σκόρδο, πιπεριά και δεντρολίβανο και τα σβήνω με κόκκινο κρασί. Πρόσφατα έμαθα ότι σβήνοντας φαγητό με κρασί πρέπει ν’ αφήνεις ανοιχτή την κατσαρόλα, ώσπου το κρασί να εξατμιστεί, αλλιώς το φαγητό κρατάει πικρίλα. Τέλος πάντων, γαστρονομικό το ξεκίνημα, κι όταν λέω «χρησιμοποιώ μανιτάρια», εννοώ τα καλλιεργημένα του εμπορίου, κυρίως τα γνωστά λευκά, με το λατινικό όνομα (τώρα το είδα και αυτό) agaricus bisporus· σιγά που θα το θυμάμαι και αύριο!

Μανιτάρια… ελευθέρας βοσκής, του βουνού και του λόγκου, άρχισα να τρώω –κάποιες φορές και να απολαμβάνω–· δεν είναι όλα τα φαγώσιμα νόστιμα– από πρόπερσι στο Πήλιο χάρη στον Μάουρο, Ιταλό σύζυγο Ελληνίδας φίλης, με ιταλικό όνομα, της Τερέζας, που πλέον έχουν εγκατασταθεί στο Πήλιο. Τώρα είδα επίσης ότι στην Ευρώπη μανιακοί μανιταροσυλλέκτες, άρα και γνώστες, είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, ενώ εμείς είμαστε κάπως απαθείς στο είδος. Παρότι διαθέτουμε μεγάλη αφθονία: περίπου 2.500 είδη, τα 150 βρώσιμα, και από τα υπόλοιπα, ελάχιστα επιβάλλουν θανατικές ποινές, συνήθως, τα πιο επικίνδυνα, προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, αντιμετωπιζόμενες. Ο Μάουρο επιμένει πως όλα –τα βρώσιμα– πρέπει να τα περνάς ένα βρασιματάκι μισής ώρας. Κατά δε την εκδοχή του μαύρου χιούμορ: Ολα τα μανιτάρια τρώγονται, μόνο που κάποια τα τρως μία και μοναδική φορά! Αυτό μου το είπε το τέρας η Κατερίνα!

Τα μανιτάρια γενικώς (λέξη προερχόμενη από την αρχαία ημετέρα αμανίτης), με σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα. Είναι ετερότροφοι (τουτέστιν, παρασιτικοί, τρακαδόροι…), μη φωτοσυνθετικοί (δεν σχηματίζουν χλωροφύλλη) οργανισμοί που χαρακτηρίζονται από την απότομη ανάπτυξη και εμφάνισή τους, κυρίως φθινόπωρο με τις βροχές, εξ ου και η έκφραση «φύτρωσε σαν μανιτάρι». Ετσι κι εγώ, μια ωραία πρωία Νοεμβρίου, πρόσφατα, στον Λαύκο, είδα σε παρτέρι του κήπου, έκπληκτος, άλλο τόσο και περίεργος, τρεις αποικίες μανιταριών (φωτογραφία από τη μία) της ίδιας ποικιλίας. Κάλεσα αμέσως σε βοήθεια τον συλλέκτη Μάουρο. Με τα που τα είδε, γέλασε το χείλι του: «Τρώγονται!» είπε περιχαρής και κατηγορηματικά. «Νομίζω, τα λένε “Armillaria”» συμπλήρωσε. Γκουγκλάρισε αμέσως με το κινητό (η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της βοτανικής!) και επιβεβαίωσε: «Armillaria mellea», γνωστά και ως «μύκητας του μελιού» (υπέθεσα, από το μελί χρώμα του).

«Αναπτύσσεται παρασιτικά το φθινόπωρο μετά από βροχές σε πλατύφυλλα, κωνοφόρα αλλά κατά καιρούς και οπωροφόρα δένδρα. Σχηματίζει πυκνές συστάδες στη βάση των κορμών, των πρέμνων (ό,τι απομένει μετά από κοπή δέντρου), σε νεκρές ρίζες και περιστασιακά σε πεσμένα κλαδιά. Πολύ κοινός μύκητας, αν και δεν συνιστάται, είναι βρώσιμος όταν μαγειρευτεί και αλλαχτεί το νερό, θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε μικρές ποσότητες, γιατί προκαλεί στομαχικές διαταραχές σε ορισμένα άτομα».

Αλίμονο, δεν κάνει μόνο αυτό. Τα δέντρα στα οποία παρασιτεί, αφού χτυπάει τις ρίζες, τα ξεραίνει. Μας ξέρανε και μια μουριά που την είχαμε για ίσκιο το καλοκαίρι· άρχισαν να κιτρινίζουν και να πέφτουν τα φύλλα κατακαλόκαιρο. Είδα τώρα πώς και γιατί ξεράθηκε. Που μου λέγανε για «σκουλήκια» και άλλα διάφορα… Δυστυχώς –τα φάγαμε το ίδιο βράδυ– δεν ήταν νόστιμα. Αλλιώς δεν θα με πείραζε ένα παρτέρι να το μετατρέψω σε μανιταροπάρτερο και χαλάλι η μουριά. Και παράσιτα και άνοστα; Θα τα ξεπατώσω!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τι εστί βατόμουρο
Να ξεκινήσω με τη φωτογραφία. Την τράβηξα την Τρίτη. Μετά τη φωτογράφιση έκοψα προσεκτικά και έφαγα απολαυστικά μια χουφτίτσα. Αφησα όμως και «μαγιά».
Τι εστί βατόμουρο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Επομένη της Παναγίας
Αντιγραφή από προσωπικό ημερολόγιο: «Κυριακή, 16 Αυγούστου, 7:19 πμ. Καιρός καλός, ελαφρό αεράκι και, σχετικά για Νότιο Πήλιο, χαμηλή υγρασία· ψιλόβρεξε χθες βράδυ. Αστραφτε όταν φύγαμε από την πλατεία, γύρω...
Επομένη της Παναγίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
Για μια απλή απαρίθμηση μόνο ειδών και ονομασιών σαλάτας δεν θα έφτανε όλος ο χώρος της Τρίτης Ματιάς· θα χρειαζόταν και… τέταρτη! Στη βιβλιογραφία της γαστρονομίας άλλωστε οι σαλάτες καταλαμβάνουν έκταση...
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μάγοι της γαστρονομίας
Στη Γαλλίδα σεφ Ευγενία Μπραζιέ (Eugénie Brazier) ήταν αφιερωμένο το doodle της Google, 12 Ιουνίου, 123η επέτειο από τη γέννησή της (1895). Τη μαγειρική της αγάπησαν μεταξύ άλλων οι Ντε Γκολ, Ζισκάρ ντ’Εστέν,...
Μάγοι της γαστρονομίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ημέρα της σαλάτας
Ο φίλος μου ο Κώστας, λάτρης της σαλάτας, όχι μόνο να την τρώει αλλά και να τη φτιάχνει, με έχει διδάξει την τριλογία της σαλατικής τέχνης: ο σαλατοποιός πρέπει να είναι τσιγκούνης στο αλάτι, σπάταλος στο λάδι...
Ημέρα της σαλάτας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Τι μου κόλλησε με τον καθρέφτη στα καλά καθούμενα; Τι να μου κολλήσει; Αμα στηθείς απέναντι στον καθρέφτη, δεν ξεκολλάς με τίποτα. Ξεκινάς από τον Νάρκισσο που πνίγηκε αυτοθαυμαζόμενος στα νερά μιας λίμνης και...
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας