Το Φιλελεύθερο Κόμμα -FDP- στη Γερμανία παραμένει σταθερά μετά το 1949 ένα κόμμα-γέφυρα με κύριο αν όχι αποκλειστικό ρόλο τη διευκόλυνση της εναλλαγής κυβερνήσεων.
Το 1969 το FDP, μέχρι τότε σταθερό στον ρόλο του ήσσονος εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών, συμφώνησε κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Το 1982, στο μέσο της θητείας της Μπούντεσταγκ που είχε εκλεγεί το φθινόπωρο του 1980, ο Γκένσερ, ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων και ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Σμιτ, άλλαξε κυβερνητικό εταίρο και συγκρότησε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες του Κολ.
Σήμερα, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και μέχρι προ ολίγων ημερών υπουργός Οικονομικών, Λίντνερ, προσπάθησε να στήσει σκηνικό ηρωικής εξόδου, αλλά τον πρόλαβε ο Καγκελάριος Σολτς, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Οι Φιλελεύθεροι, που για χρόνια καταλάμβαναν τη θέση του κέντρου, βρίσκονται σήμερα στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας, ενώ οι Πράσινοι έχουν μεταλλαχθεί σε κεντρώο κόμμα.
Με μια εξαίρεση το 15% στις εκλογές του 2013, οι Φιλελεύθεροι κινούνται κοντά στο ποσοστό που απαιτείται για εκπροσώπηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Ετσι το πάλαι ποτέ κόμμα των ελίτ ζει μια παρατεταμένη υπαρξιακή αγωνία και υιοθετεί μια σκληρή λαϊκίστικη-κινδυνολογική ρητορική.
Με δυο λόγια, οι Φιλελεύθεροι έχουν καταντήσει κόμμα-ταραξίας της πολιτικής σκηνής.
Αυτά που συνέβησαν μετά τις εκλογές του 2017 είναι αποκαλυπτικά.
Τότε, Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είχαν υπογράψει συμφωνία συγκυβέρνησης, αλλά στο παραπέντε ο Λίντνερ τορπίλισε τη συνεργασία, προφανώς γιατί πίστευε ότι έτσι θα μπορούσε να διεμβολίσει τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Χριστιανοδημοκρατίας.
Τέλος να θυμόμαστε πάντοτε ότι το καλοκαίρι του 1991 ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκένσερ αποσταθεροποίησε την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 12, ζητώντας εδώ και τώρα αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας που μόλις είχαν αποσχιστεί μονομερώς από τη Γιουγκοσλαβία.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ο Γκένσερ απειλούσε με βραχυκύκλωμα την πορεία προς τη σύνοδο κορυφής του Μάαστριχτ.
Τέλος, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κρίση, οι Μπρούντερλε και Ρέσλερ, ηγέτες των Φιλελευθέρων και υπουργοί Οικονομίας, χρησιμοποίησαν απαξιωτική γλώσσα.
Δίχως υπερβολή σήμερα οι Φιλελεύθεροι μοιάζουν να είναι σκιά του άλλοτε εαυτού τους.
Οταν το FDP άλλαζε σύμμαχο το 1969 και το 1982, είχε διερευνήσει τις ενδεχόμενες αποσταθεροποιητικές παρενέργειες και επιπλέον είχε διασφαλίσει τη θέση του στους συσχετισμούς της επόμενης μέρας.
Σήμερα, όταν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια δυναμική τεκτονικών ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, εύλογα τίθεται το ερώτημα τι προσδοκούσε ο Λίντνερ από την ανατροπή της κυβέρνησης Σολτς.
Ο ιστορικός ηγέτης της βαυαρικής Δεξιάς, Στράους, χρησιμοποίησε κάποτε τη φράση: «πιο δεξιά από εμένα είναι ο τοίχος», για να καταστήσει σαφές ότι λειτουργεί σαν φράγμα για ακροδεξιά σχήματα στη Βαυαρία.
Αν ζούσε σήμερα, θα μπορούσε να πει ότι «πιο δεξιά από εμένα είναι οι Φιλελεύθεροι»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας