Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να δεσμευτούν στην τήρηση του σημερινού στάτους κβο στην Ταϊβάν αλλά και στη Νότια Σινική Θάλασσα και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας;
Η απάντηση είναι αυτονόητη - ένα στάτους κβο που έχει διάρκεια μισού αιώνα μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον αν το επιθυμούν κι οι δυο πλευρές.
Η μεγάλη πρόκληση για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι τόσο μια ισορροπία των δύο δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η αδιάκοπη διείσδυση της Κίνας ως μείζονος εμπορικού εταίρου και επενδυτή στο σύνολο του πλανήτη από τη Βραζιλία και την Αφρική μέχρι την Ε.Ε., με πιο πρόσφατο δείγμα γραφής την επένδυση της COSCO στον εμπορικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου.
Αυτή η παγκόσμια εμπορική και επενδυτική ορμή των κληρονόμων του Ντεγκ Χσιάο Πινγκ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την παγκοσμιοποίηση που επέβαλαν οι ΗΠΑ, με τη βεβαιότητα ότι χώρες σαν την Κίνα δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα από την κατοχύρωση του ρόλου της συμπίεσης του κόστους παραγωγής των πολυεθνικών ομίλων.
Σήμερα η Κίνα είναι αποδεκτή ως ατμομηχανή της παγκοσμιοποίησης αλλά και ως εγγυήτρια δύναμη ότι δεν θα υπάρξει σε παγκόσμια κλίμακα οικονομικός εθνικισμός, δηλαδή προστατευτισμός και περιχαράκωση.
Ειρωνεία της Ιστορίας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπου το μονοκομματικό καθεστώς του Κ.Κ. ενισχύθηκε με τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου, προβάλλει ως η χώρα που πιστεύει στον αυτορυθμιζόμενο χαρακτήρα της παγκόσμιας αγοράς, σε πλήρη αντίστιξη με τις ΗΠΑ οι οποίες δίνουν προτεραιότητα σε γεωπολιτικές προσεγγίσεις που εκ των πραγμάτων υποθηκεύουν την παγκοσμιοποίηση.
Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο δεν θα απαντηθεί στη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ, είναι αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ως casus belli τον επενδυτικό και εμπορικό δυναμισμό του Πεκίνου, μια επιλογή που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σκληρή δοκιμασία για τη διατλαντική σχέση, με την πρόσφατη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο να αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που ήδη ισορροπούν οριακά την αποσταθεροποίηση που προκάλεσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, δεν αντέχουν να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος της συρρίκνωσης των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των επενδύσεων της Κίνας για να καθυστερήσουν την ανάδειξη της Κίνας σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον ως κυρίαρχης παγκόσμιας δύναμης.
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής τη Γερμανία ως μεγάλο χαμένο και ταυτόχρονα την Κίνα, χωρίς την οποία δεν νοείται μεταπολεμική ανασυγκρότηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας