Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ομίχλη
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  87%
Εχουμε κράτος δικαίου;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχουμε κράτος δικαίου;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τη χθεσινή σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη έκλεισε ένας πρώτος κύκλος της πολύκροτης υπόθεσης που ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν, όταν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε την παραίτησή του υπό το βάρος καταγγελιών για την τέλεση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Λίγες ώρες πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχείρησε να εξηγήσει, με μια κατά δήλωσή της «προσωπική μαρτυρία», τη χρονική απόσταση μεταξύ της υποβολής των καταγγελιών και της ενεργοποίησης της Δικαιοσύνης για τη διερεύνησή τους.

Με αυτήν την προσωπική μαρτυρία, η υπουργός ομολόγησε κάτι δικαιοπολιτικά αδιανόητο. Οτι ενώ είχαν περιέλθει σε γνώση της καταγγελίες σε βάρος του παραιτηθέντος διευθυντή, που αποτελούσαν τουλάχιστον ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων (φήμες), η ίδια, αντί να προκαλέσει την κινητοποίηση των καθ’ ύλην αρμόδιων αρχών, σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο, προκειμένου να διερευνήσουν τη βασιμότητα των καταγγελιών, αποφάσισε, από κοινού μάλιστα με κάποια άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα («τον πιέσαμε», «μας εξαπάτησε»), να αναλάβει ατύπως τον ρόλο της προανακριτικής αρχής («τον πιέσαμε να μας πει την αλήθεια»), ρόλο που διατήρησε μάλιστα και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν, δηλαδή καθόσον οι ενδείξεις μετατρέπονταν από απλές σε αποχρώσες.

Η υποκατάσταση των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών που μπορούν να εξασφαλίσουν διά της αμεσότητάς τους κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, από ατέρμονες προσωπικές συζητήσεις, ενδεχομένως να οδήγησε στην απώλεια κρίσιμου αποδεικτικού υλικού, αφού καμία έρευνα δεν έγινε εγκαίρως σε βάρος τού εκ των υστέρων «επικίνδυνου» υπόπτου. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες ουδείς αρμόδιος επισκέφθηκε το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του, προκειμένου να αναζητήσει τυχόν ηλεκτρονικά αρχεία ή αναφερόμενα στις υπό έρευνα καταγγελίες πιθανά πειστήρια, όπως τη «μεταλλική ράβδο, σαν μπάρα από σπιτικό μονόζυγο» που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, όπως θα έκανε στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου υπόπτου, επικίνδυνου ή μη.

Εν τέλει και αφού οι καταγγελίες πήραν πια τη μορφή χιονοστιβάδας, η ίδια η υπουργός αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ρόλο του άτυπου προανακριτικού υπαλλήλου και να καθίσει βιαστικά στην έδρα του δικαστή. Από τη νέα της πλέον θέση έσπευσε να χαρακτηρίσει τον καταγγελλόμενο ως «κακοποιό», χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πανηγυρική μεταστροφή της, πριν καν οι αρμόδιοι που τόσον καιρό σκανδαλωδώς απείχαν από τις αναμενόμενες δραστικές κινήσεις ξεκινήσουν την άσκηση αυτών.

Με την εκ των υστέρων πλειοδοσία της στη διαλεύκανση της πολύ σκοτεινής υπόθεσης, η υπουργός φαίνεται να προσέφερε, μάλλον ακουσίως, ένα τελευταίο δώρο της στον άλλοτε εκλεκτό της: τη νομική βάση μιας μελλοντικής προσφυγής στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 6§2 ΕΣΔΑ, εξαιτίας παρεμβάσεων κρατικών αξιωματούχων στην εκκρεμή ποινική διαδικασία. Βέβαια, οι κυβερνώντες διαχρονικά παραγνωρίζουν τη συγκεκριμένη επιταγή, ξεχνώντας την απόφαση Κώνστας κατά Ελλάδας, η δε σχετική προστατευτική ρύθμιση που προέβλεπε ευμενέστερη αντιμετώπιση για τους κατηγορουμένους σε τέτοιες περιπτώσεις έμεινε το 2018 απλό νομοσχέδιο...

Τη σκυτάλη των αντιδικονομικών χειρισμών πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, αμέσως μετά τη σύλληψη Λιγνάδη, δήλωσε εμφατικά ότι «έχουμε κράτος δικαίου», για να διαβεβαιώσει εν συνεχεία ότι «η κυβέρνηση θέτει τις υπηρεσίες της στη διάθεση των δικαστικών αρχών», παραλείποντας όμως να εξηγήσει γιατί οι κυβερνητικές υπηρεσίες στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν βρίσκονταν εξαρχής στη διάθεση των δικαστικών αρχών, όπως θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να συμβαίνει, αλλά λειτούργησαν αυτοβούλως και ανεξάρτητα από αυτές.

Μένει η Δικαιοσύνη πλέον να αναζητήσει επαρκείς απαντήσεις από όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση θεσμικούς παράγοντες για τη μέχρι τώρα συμβολή τους στη διαλεύκανση ή -μάλλον- τη συσκότισή της. Μέχρι τότε ένα μεγάλο ερωτηματικό ρίχνει τη σκιά του πάνω στην υπουργική κατάφαση περί της ύπαρξης κράτους δικαίου στη χώρα μας.

* Δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πλημμυρικό φαινόμενο της μπόχας
Καλά, ο προϊστάμενος του υπουργείου δεν είναι νομικός και δεν ξέρει. Κακώς που δεν ξέρει, αλλά γιατί δεν ρωτάει; Οι σύμβουλοί του δεν φρόντισαν να τον ενημερώσουν ότι για μια υπόθεση, της οποίας η δικαστική...
Το πλημμυρικό φαινόμενο της μπόχας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεξουαλικά αδικήματα: Να εξαλείψουμε τις κοινωνικές και θεσμικές εστίες αναπαραγωγής τους
Το καθήκον της κοινωνίας που αναδεικνύεται από την πλημμυρίδατων καθημερινών αποκαλύψεων και καταγγελιών βιασμών και άλλων σεξουαλικών αδικημάτων και...
Σεξουαλικά αδικήματα: Να εξαλείψουμε τις κοινωνικές και θεσμικές εστίες αναπαραγωγής τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να συγκρουστούμε; Ναι, αλλά σε ποια βάση;
Αν το θέατρο είναι η ψυχανάλυση της δημοκρατίας και εξ αυτού θέατρο και δημοκρατία εμφανίστηκαν μαζί στην Αρχαιότητα, αν στο θέατρο μπορούν με αποστασιοποίηση να συζητηθούν τα προβλήματα της δημοκρατίας και...
Να συγκρουστούμε; Ναι, αλλά σε ποια βάση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας