ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αγγελος Κοβότσος*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Και μόνο το γεγονός ότι από τις στήλες της «Εφ.Συν.» άνοιξε μια συζήτηση με θέμα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, αποδεικνύει ότι αυτό το είδος κινηματογράφου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν θα μας απασχολήσει η απαξιωτική και άνευ επιχειρημάτων αντιμετώπιση του κ. Ιάσονα Τριανταφυλλίδη («Εφ.Συν.» 17/1/2020), αφού αν μη τι άλλο προδίδει άγνοια και εξάλλου έλαβε την κατάλληλη απάντηση από τον Δημήτρη Σπύρου, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του διεθνούς ακτινοβολίας Φεστιβάλ Ολυμπίας («Εφ.Συν.» 3/2/2020). Ούτε φυσικά την «άποψη» που κυκλοφορεί τελευταία και που θεωρεί το ντοκιμαντέρ υποδεέστερο είδος κινηματογράφου, συγκρινόμενο με τη μυθοπλασία.

«Στις ταινίες μυθοπλασίας ο σκηνοθέτης είναι ο Θεός. Στις ταινίες ντοκιμαντέρ ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης» – Αλφρεντ Χίτσκοκ

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει αποκτήσει μια αξιοσημείωτη θέση στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο έκφρασης. Σημαντικοί κινηματογραφιστές που επέλεξαν ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης το ντοκιμαντέρ, έχουν εξελίξει τα εκφραστικά τους μέσα, δημιουργώντας ταινίες που από τη μια αναβαθμίζουν το είδος απαγκιστρώνοντάς το από την καθαρά πληροφοριακή μονομέρεια και από την άλλη σηματοδοτούν τη δυναμική παρουσία του ελληνικού ντοκιμαντέρ σε πολύ σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως το IDFA (Αμστερνταμ) ή αυτό της Λιψίας, ενώ ξένα κανάλια όπως το ARTE επιλέγουν ελληνικά ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμά τους.

Οι λόγοι αυτής της ανάπτυξης είναι πολλοί και προφανώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του παρόντος άρθρου. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι:

■ Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια λειτουργίας, χάρη στην προσωπικότητα του Δημήτρη Εϊπίδη και των συνεργατών του, αποτέλεσε εκτός από βήμα για τους Ελληνες κινηματογραφιστές και ένα σημαντικό εργαλείο επαφής τους με τις διεθνείς τάσεις εξέλιξης του ντοκιμαντέρ.

■ Η ΕΡΤ μέσα από τα Τμήματα Επιμορφωτικών Εκπομπών και Συμπαραγωγών, αλλά και σε συνεργασία με το ΕΚΚ, με εκπομπές όπως το «Παρασκήνιο» των Λ. Παπαστάθη – Τ. Χατζόπουλου και η «ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα» έδωσε βήμα σε νέους σκηνοθέτες.

■ Και φυσικά η παρακαταθήκη που μας άφησαν με τις εμβληματικές δημιουργίες τους σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Ροβήρος Μανθούλης, Φώτος Λαμπρινός, Βασίλης Μάρος, Λάμπρος Λιαρόπουλος, Δήμος Θέος, Φίλιππος Κουτσαφτής, Σταύρος Τορνές, Κώστας Σφήκας και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός…

Αυτή την παράδοση παραλάβαμε με σκοπό να δώσουμε το δικό μας δημιουργικό στίγμα. Καμία επίθεση ανώνυμη ή επώνυμη δεν μας σταματάει! Απογειωθήκαμε!

*σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ