«Απ’ όσο γνωρίζω το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα και δεν δικαίωσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (…) περιμένουμε να μας κοινοποιηθεί η απόφαση γραπτά για να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού στη χθεσινή της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ.
Το συνηθίζει άλλωστε η κυρία Μενδώνη να σχολιάζει τα πιο πολύπλοκα πολιτιστικά θέματα σε φίλιο μιντιακό περιβάλλον και σε δημοσιογράφους που δεν καταχωρίζονται στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εν προκειμένω ο κ. Πορτοσάλτε βέβαια δεν θα ήταν και ο δημοσιογράφος που θα αντέτασσε επιχειρήματα υπέρ του Συλλόγου που ανέδειξε το θέμα π.χ. της Συλλογής Στερν. Ούτε υπέρ της φύσης των εκδηλώσεων που έκανε ο ΣΕΑ στο κτίριο όπου στεγάζονται από το 1982 οι δραστηριότητές του. Φαντάζομαι δεν θα τον εξέπληττε και το σκεπτικό της αίτησης του ΥΠΠΟ στο ΣτΕ για την «απόρριψη της ένδικης αίτησης αναστολής και χορήγησης προσωρινής διαταγής και την καταδίκη του ΣΕΑ στη δικαστική δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου».
Εμάς πάλι μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο υπογράψας την αίτηση προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, Β. Συμεωνίδης, επισημαίνει π.χ. πως «μετά την Απόφαση Ανάκλησης και έως και σήμερα, ο ΣΕΑ (…) συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά που είχε οδηγήσει στην ανάκληση της επίμαχης παραχώρησης». Τι ορίζει το ΥΠΠΟ ως «παραβατική συμπεριφορά»; Ιδού: α) τη «συλλογή ψηφισμάτων και υπογραφών κατά της Απόφασης Ανάκλησης(…)», β) την «από 16.8.2023 εξώδικη δήλωση προς την Υπουργό Πολιτισμού με τίτλο “Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται”, με την οποία επανελάμβανε το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί το παραχωρηθέν ακίνητο-μνημείο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης», γ) την «πραγματοποίηση στο ακίνητο, την 31η. 8.2023, μουσικής εκδήλωσης-αντίστασης (…)», δ) την «εκ νέου παραχώρηση του χώρου προς τρίτους για πραγματοποίηση δικής τους εκδήλωσης», αναφέροντας π.χ. τη δράση «Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2023» και αποσιωπώντας άλλες όπως σειρά προγραμματισμένων διαλέξεων αρχαιολόγων. Μετά από αυτά τι να πούμε; Μόνο πως ο ΣΕΑ την πληρώνει διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις.
