Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«336.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση δράσεων στον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας», πληροφορούσε χθεσινό δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ποσό, ούτως ή άλλως μικρό για ένα άπλετο πεδίο, φάνηκε μικρότερο όταν είδαμε πόσες δράσεις αφορά: 63 που προκρίθηκαν από την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή «κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ, της 31ης Ιανουαρίου 2022» και αιτημάτων που κατατέθηκαν από 84 φορείς. Η αλήθεια είναι ότι στο ΥΠΠΟ η μέθοδος «λίγα σε πολλούς» δεν είναι εφεύρεση της παρούσας κυβέρνησης, ούτε και «προνόμιο» του χώρου του βιβλίου. Το ίδιο ισχύει και αλλού, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το θέατρο και το σινεμά.

Τα ποσά για την ενίσχυση των βιβλιοφιλικών δράσεων κυμαίνονται μεταξύ 14.000 στην καλύτερη περίπτωση (στην πραγματικότητα μόνον δύο τέτοιες προτάσεις εντοπίσαμε) και 3.000, με επικρατέστερη ενίσχυση αυτή των 6.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα το μάτι μας έπεσε σε ενισχύσεις που μας έκαναν θετική εντύπωση όπως π.χ. τα 5.000 ευρώ στους «Ρομά Χωρίς Σύνορα» για την «καταγραφή της τσιγγάνικης διαλέκτου και την έκδοση τσιγγάνικου γλωσσάριου». Και σε άλλα που μας άφησαν πικρή επίγευση. Μόλις με 3.000 ευρώ π.χ. θα ενισχυθούν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) που γνωρίζουμε ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά παρά τα διαρκή οικονομικά προβλήματα που πιέζουν μόνιμα ασφυκτικά έναν πολύτιμο φορέα.

Η δράση για την οποία τα Αρχεία ζήτησαν και έλαβαν το πενιχρό για την προσφορά τους ποσό περιγράφεται ως «Λεξικό Αλληλεγγύης και Δημοκρατίας (1967-1974): τεκμηρίωση και λημματογράφηση αντιδικτατορικών εντύπων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ». Απαραίτητο αν όχι συναρπαστικό ακούγεται το εγχείρημα. Θα μπορούσα να αναφέρω δράσεις πολύ μικρότερης σημασίας και διάρκειας, ομάδων που ζήτησαν και έλαβαν μεγαλύτερα ποσά αλλά θα αδικούσα ενδεχομένως τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε επειδή ένας φορέας όπως τα ΑΣΚΙ αναγκάζεται να προσαρμόζεται στα πιο μικρά και ταπεινά ποσά.