Η σημερινή τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή οδηγεί -όπως όλα δείχνουν- σε πρόωρες κάλπες. Πάντως, στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου τις θεωρούν δεδομένες και κινούνται ήδη σε προεκλογικό αστερισμό, έχοντας ως κύρια εστία προβληματισμού τις επικείμενες ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία κόμματος.
Εκτός απροόπτου, η παρουσίαση του νέου φορέα θα γίνει αύριο Τρίτη, με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν, λειτουργώντας σε συνθήκες άκρας μυστικότητας αναφορικά με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του σχήματος.
«Απομένουν μόνο ορισμένες τελευταίες εκκρεμότητες» είναι το γενικό μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, τα οποία έχουν αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι του εγχειρήματος. Ομως και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν τρέφουν αυταπάτες και, όπως σημειώνουν, μόνο… ένα θαύμα θα μπορούσε πλέον να τροποποιήσει τη ροή των εξελίξεων.
«Εχει πάρει προ πολλού τις αποφάσεις του, σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να δώσουμε την εκλογική μάχη κι ο καθένας κρίνεται», σχολιάζουν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Κινήσεις ενότητας
Το Σαββατοκύριακο αρκετά ήταν τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που προσπάθησαν, την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν το μοιραίο, δηλαδή τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, το πρόσταγμα για μια τέτοια κατεύθυνση έχει δώσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας δημοσίως ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την ενότητα του χώρου μέχρι την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Αρειο Πάγο.
Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία επανέλαβαν την πρόταση προς τον κ. Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα στο Επικρατείας ή σε όποια περιφέρεια επιθυμεί και μετά τις εκλογές να προγραμματιστεί συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ενώ κομματικοί παράγοντες και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κρεμαστινός, επιχείρησαν με διάφορες παρεμβάσεις τους να μεταπείσουν τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάποιο απτό θετικό αποτέλεσμα.
Πυροσβεστικό ρόλο με κατ’ ιδίαν επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο φημολογείται ότι θα έχει σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε απευθύνει έκκληση ενότητας, προειδοποιώντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».
«Πρέπει να υπάρξει ενότητα. Πρέπει να ληφθούν και λαμβάνονται όλες οι πρωτοβουλίες, έστω τώρα, για να αποφευχθεί η διάσπαση», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Θα ήταν οξύμωρο ο Γιώργος Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήταν περίπου 35 χρόνια βουλευτής, 20 χρόνια υπουργός, οκτώ χρόνια πρόεδρος, αλλά και πρωθυπουργός με τη στήριξή του», εκτίμησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην κριτική περί υπονόμευσης της ενιαίας παρουσίας του χώρου, περιοριζόμενη στη φράση «όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους».
