Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό της ολέθριας πυρκαγιάς στο Μάτι και στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Ο Νίκος Τόσκας μίλησε για πιθανά λάθη τακτικής όχι όμως και στρατηγικής και υπογράμμισε πως υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι η κινητοποίηση εναέριων και επίγειων μέσων ήταν άμεση αλλά η φωτιά με ανέμους στα 11 μποφόρ δεν γινόταν να συγκρατηθεί. Όπως είπε έγινε τεράστια προσπάθεια και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία για να φύγει ο κόσμος και με τη δική τους συμβολή έφυγαν χιλιάδες. Επίσης επικαλέστηκε αναφορές της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τις οποίες, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής υπέυθυνος για την περιοχή του Βουτζά όταν η φωτιά μαινόταν ακόμα εκεί, πρότεινε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, στον Δήμαρχο Ραφήνας να γίνει εκκένωση. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τόσκας σχολίασε πως εκκένωση 20 χιλιάδων ανθρώπων σε 1,5 ώρα, είναι κάτι που δεν έχει γίνει παγκοσμίως, ενώ αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η άναρχη δόμηση στην καταστροφή.

Ο Νίκος Τόσκας ρωτήθηκε εάν εμμένει στην παραίτησή του (δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό), απατώντας: «Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά, ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων αλλά και να τεθούν οι βάσεις για κάτι διαφορετικό που θα αποτρέψει την επανάληψη νέα καταστροφής, με προτεραιότητα, αφενός στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων του παρελθόντος προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, αφετέρου στην αποτελεσματική αναδιαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.

Εκκένωση του οικισμού Μάτι

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που επιχειρούσε στο πεδίο στην ανατολική Αττική εισηγήθηκε στο συντονιστικό όργανο εκκένωση του οικισμού Μάτι, όμως αυτή δεν έγινε ποτέ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση.

Όπως πρόσφατα έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών ενεργοποιείται και εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Βάσει αυτού οι Περιφέρειες και οι δήμοι οφείλουν να έχουν συντάξει μνημόνιο ενεργειών που να απαντά σε πέντε ερωτήματα (ποιος πράττει τι, πότε, πού και γιατί).

Στο 2934/06-05-2015 έγγραφο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι προϋποθέσεις και περιορισμοί για την υλοποίηση του μέτρου. Επίσης, δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες για τη λήψη της απόφασης.