Η χθεσινή ημερίδα του Ιδρύματος Τσίπρα για το Κράτος Δικαίου και τους δύο βασικούς πυλώνες του, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, ανέδειξε δύο κορυφαία προβλήματα που ζητούν λύση. Το πρώτο είναι η σημερινή κατάσταση και της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Χειρότερα δεν γίνεται. Κατά συνέπεια Κράτος Δικαίου δεν έχουμε. Ή, αν έχουμε, αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, καθώς το σύστημα Μητσοτάκη έχει μπλοκάρει τους βασικούς αγωγούς λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
Το δεύτερο αφορά το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, εντούτοις αυτό δεν μετασχηματίζεται σε λαϊκή δραστηριότητα (πλην της υπόθεσης των Τεμπών, για την οποία όντως ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους) και σε πολιτικό αποτέλεσμα. Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχουμε συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το 74% καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα για το έγκλημα των Τεμπών.
Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η κοινωνία ξέρει τι κυβέρνηση έχει. Δεν έχει ψευδαισθήσεις. Αλλά τότε γιατί δεν την αλλάζει; Στο ερώτημα αυτό έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφορες απαντήσεις. Μία εξ αυτών εστιάζει στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης και κυρίως στις αδυναμίες των κυβερνητικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ).
Μια δεύτερη απάντηση στο προαναφερόμενο ερώτημα εστιάζει στη γενικότερη κρίση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στην απονομιμοποίησή του και στο γεγονός ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνιστούν μειοψηφία στην κοινωνία. Σωστές είναι όλες αυτές οι απαντήσεις αλλά δεν συνιστούν την ΑΠΑΝΤΗΣΗ που απαιτούν οι καιροί. Μάλλον αποτελούν μέρη αυτής της απάντησης.
Ποια είναι η απάντηση; Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η κρίση και η απαξίωση των θεσμών, του Κράτους Δικαίου και των πυλώνων του, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, αλλά όχι μόνο, ξεκίνησαν πριν από την κρίση του 2009, οξύνθηκαν στο έπακρο την εποχή των μνημονίων και συνεχίζονται στις μέρες μας ως σήψη, κορυφαία πολιτική έκφραση της οποίας είναι το καθεστώς Μητσοτάκη.
Σε τέτοιες συνθήκες οι προτάσεις και τα προγράμματα κυβερνητικής εναλλαγής δεν αρκούν. Σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται επανίδρυση της Πολιτείας παρόμοια με εκείνη του Βενιζέλου μετά το κίνημα στο Γουδή ή του Κ. Καραμανλή μετά τη δικτατορία. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν; Καταρχήν για να το κάνουν πρέπει να το αντιληφθούν ως ανάγκη. Ιδωμεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας