Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοικτά στο Κυπριακό ζήτημα με το Νίκο Αναστασιάδη να μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν «με αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που να οδηγούν στην τελική φάση και επιτέλους να εξευρεθεί λύση».

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά από συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΕΛΑΜ, του Κινήματος Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών, του ΔΗΚΟ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν παραγνωρίζει τις έγνοιες και τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού που εκπροσωπεί στις συνομιλίες αλλά και τις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων όπως τις έχει ακούσει.

Ερωτηθείς αν σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε πλέον πιο κοντά σε συμφωνία, ο κ. Αναστασιάδης επιφυλάχθηκε να παράσχει ενημέρωση την Τρίτη. «Να μου επιτρέψετε να σας πω πολύ περισσότερα την Τρίτη» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό.

Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε και σε μία περιεκτική ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και των εξελίξεων στην περιοχή σε σχέση με το Κυπριακό, σε ομιλία του , κατά την τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων 2016 από το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μεταξύ άλλων είπε:

Εδώ και 42 χρόνια η πατρίδα μας είναι διαιρεμένη. Και δεν είναι μόνο διαιρεμένη. Είναι και κατεχόμενη. Και δεν είναι μόνο κατεχόμενη, αλλά υφίσταται και τις συνέπειες της κατοχής, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα προοδευτικού κομματιού του λαού μας, των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν ήταν φανατικοί στο θρήσκευμα, να θεωρούνται δηλαδή ως ισλαμιστές ή ως εξτρεμιστές. Είχαμε μαζί συν δημιουργήσει μια συν αντίληψη και ζήσαμε για αιώνες ειρηνικά».

Προσπαθούμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις πραγματικότητες να συνδιαμορφώσουμε μια λύση, η οποία να υπηρετεί ακριβώς το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Να απεξάρτηση τη μια κοινότητα από τις εξαρτήσεις, που δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχουν.

Επίσης, αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε πως:

  • Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία υπάρχει και ενδυναμώνεται μια τάση ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Αμερική ανταγωνιστικά να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Ευρώπη, λόγω συμφερόντων να παρακολουθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αδιάφορα, αντίθετα μάλιστα να εκλιπαρεί ή και να υπόσχεται ότι παρά τα όσα συμβαίνουν κατ’ αντίθεση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αυτό το οποίο θα προχωρήσει είναι στο να βρει τρόπο ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων. 
  • Μετά το πραξικόπημα και με τις απόψεις του κ. Ερντογάν ότι για το πραξικόπημα ευθύνεται η Αμερική, την αξίωση να παραδοθεί ο Γκιουλέν και προκειμένου να αποφευχθεί και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο, αφού θεωρείται η Τουρκία ως ο μεγάλος εταίρος, και στρατιωτικός εταίρος, οι Κούρδοι που ήταν οι σημαντικότεροι των συμμάχων των Αμερικανών βρέθηκαν εν μια νυχτί στο περιθώριο, επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και ουδείς αντέδρασε. 130 τριάντα χιλιάδες (Τούρκοι) πολίτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί έχουν απολυθεί και υπάρχει παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς κανείς να αντιδράσει.

Δεν λέμε την όποια λύση, λέμε για μια λύση η οποία με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει μπορεί μέσα από καλή θέληση και όχι υπερβολές, με πραγματισμό και διεκδίκηση να πετύχουμε ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και πάλι ειρηνικής συμβίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης, προοπτικής και μέλλοντος για αυτή τη χώρα.

Για τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ακιντζί δήλωσε: «Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό το κράτος θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, ότι ο καθένας θα είναι ελεύθερος να κινείται ελεύθερα, να επιλέγει ελεύθερα πού θα κατοικήσει πού θα ασκήσει επάγγελμα, να αποκτήσει περιουσία σε όλη την Κύπρο, προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορα της πατρίδας μας να θεωρούνται και ο Απόστολος Ανδρέας και η Πάφος και η Κερύνεια και η Λάρνακα για όλους τους Κυπρίους».