Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση είπε ότι αυτή πρέπει να επιλυθεί από τους πολιτικούς. Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκία ακολουθεί την ίδια γνωστή τακτική, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να συνεχίζει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δήλωση που έκανε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, με την πάγια τακτική του να τηρεί ίσες αποστάσεις, είπε ότι η ένταση στην περιοχή είναι το θέμα «που συζητήσαμε με τους υπουργούς και δώσαμε μεγάλη στήριξη στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον διάλογο, στη μείωση της έντασης και στη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού».

Επίσης έκανε έκκληση να μη λαμβάνονται θέσεις υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης αλλά να στηρίξουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων. Η αποφυγή μάλιστα τέτοιων επεισοδίων και ατυχημάτων είπε ότι δεν πρέπει να ανατίθεται στους διοικητές των πλοίων ή τους πιλότους των καταδιωκτικών. 

«Εμείς οι πολιτικοί», τόνισε, «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιλύσουμε τη διαφορά στο επίπεδό μας. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι η μόνη λύση αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες πιο προωθημένες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές υπό την αιγίδα της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν».

Να θυμίσουμε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ πολλές φορές έχει εξάρει τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ αποφεύγει να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, την οποία συχνά χαρακτηρίζει «πολύτιμη σύμμαχο».

Μάλιστα, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και την Τουρκία, «για την ευελιξία που έδειξαν» προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης. 

«Επιβεβαιώνουν τη στήριξή τους στις διαδικασίες που διασφαλίζουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά στη θάλασσα και στον αέρα», είπε, ενώ αναφερόμενος στην εγκαθίδρυση ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη συνδρομή των δικτύων του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως επιδίωξή μας είναι «να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε αυτόν τον μηχανισμό. Είναι θέματα που θέσαμε σε πολιτικό επίπεδο στις επισκέψεις μου στην Άγκυρα και στην Αθήνα και συζήτησα γι’ αυτά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν».

Επίσης, χαρακτήρισε πλεονέκτημα προκειμένου να αποφύγουν όλες τις παρεξηγήσεις το γεγονός ότι μέσω του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν καθημερινές συναντήσεις.

Νέα τουρκική Navtex

Στο μεταξύ η Άγκυρα «ανταπάντησε» στην ελληνική NAVTEX, που εκδόθηκε από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο.

Η Ελλάδα επισήμαινε ότι η τουρκική Navtex που εκδόθηκε για την παράταση των ερευνών από το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του σκάφη την Τετάρτη, αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη», διότι η περιοχή στην οποία εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στη νέα απάντηση της Τουρκίας, μέσω Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας, επαναλαμβάνει τον γνωστό ισχυρισμό της Άγκυρας, ότι «το Oruc Reis και τα πλοία Ataman και Cengizhan βρίσκονται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Επίσης, τονίζει ότι «μόνο ο σταθμός της Αττάλειας έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι σήμερα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που για κάποιο διάστημα είχε κλείσει τον πομπό του, κινούνταν διαρκώς στη δεσμευμένη από την τουρκική Navtex περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπως φαίνεται και στον χάρτη του marine traffic.