Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή στον Έβρο έχει αλλάξει εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων και καλεί την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής του φράκτη, πριν υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση από αρμόδιες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο που ξεκίνησαν με τον ερχομό κλιμακίου τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με στόχο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή φράκτη από την ελληνική πλευρά.
Σήμερα, λοιπόν, η Άγκυρα –επικαλούμενη ότι θύλακας γης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι αμφισβητούμενη περιοχή– ζητάει ουσιαστικά από την Αθήνα να παγώσει τις εργασίες του φράκτη και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για ένα θέμα (καθορισμός συνόρων) το οποίο δεν υφίσταται.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ο ποταμός Έβρος, που αποτελεί το σύνορο με την Ελλάδα, «έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνικούς λόγους από το 1926», όταν δηλαδή καθορίστηκαν οι συνοριακές γραμμές, κι έτσι –σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα–, δεν υπάρχουν αμοιβαία αποδεκτές συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων που να είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.
Συνεπώς, η Τουρκία υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνικός συντονισμός μεταξύ αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες και υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή πριν από τη διεξαγωγή των σχετικών συνομιλιών.
Μάλιστα, αναφέρει ότι «παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας για συνεργασία», η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες στις 13 Μαΐου του 2020, «παραβιάζοντας τα χερσαία σύνορά μας».
Αν και σημειώνει πως το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, εντούτοις στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν θα υπάρχει ανοχή για τετελεσμένα στα σύνορά μας».
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του (ΕΡΑ), είχε δηλώσει πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (...)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν», ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «για λίγες δεκάδες μέτρα».
Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Δένδιας και το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες στη θέση Μελισσοκομείο, τονίζοντας επίσης πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος».
Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει τα εξής τρία ερωτήματα στον υπουργό Νίκο Δένδια:
- Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;
- Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι «δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα»;
- Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;
Προηγήθηκε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους από το γραφείου Τύπου του υπουργού, το οποίο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».
Σημειώνεται επίσης πως τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις θέσεις της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας