Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.9° 15.0°
3 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 14.3°
4 BF
63%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 15.5°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
57%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
31%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.7°
1 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
34%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
47%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
4 BF
62%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
64%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
55%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 14.6°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 15.8°
4 BF
52%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
55%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
3 BF
71%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.6° 13.6°
3 BF
72%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.5° 14.5°
2 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI

Επίθεση Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν

Με υψηλούς τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον Έβρο, έπειτα από τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη το ζήτημα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία –επικαλούμενη ότι θύλακας γης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι αμφισβητούμενη περιοχή– έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με τον Νίκο Δένδια να προσπαθεί με ανεπιτυχή τρόπο να δώσει απαντήσεις. Ταυτόχρονα, ο υπουργός παραδέχεται πως υπάρχει θέμα «αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου» για «λίγες δεκάδες μέτρα», το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλά για «fake news» και ότι «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος».

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του σήμερα (Σάββατο) το βράδυ, υποστήριξε πως «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις», προσθέτοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Τα πυρά κατά της αντιπολίτευσης

Σήμερα, λοιπόν, το απόγευμα, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας» σχετικά με το ερώτημα που έθεσε νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση για το αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται fake news, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη ανευθυνότητα από το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπ.ΕΞ. στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης.

Η υποβολή ερωτήματος αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής», αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news. Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι «στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες» και όχι η Τουρκία!

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα παρακάτω τρία ερωτήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών:

  • Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;
  • Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι «δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα»;
  •  Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;

Νωρίτερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια επικριτική ανακοίνωση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Έβρο, έκανε λόγο για «παλινωδίες στις απαντήσεις της κυβέρνησης» και εκτίμησε πως η «σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος», δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες.

«Όταν μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα», κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ ότι «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος» ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη (ΕΡΑ) που παραχώρησε ο κ. Δένδιας και στην οποία παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (...)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν», ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά που απέστειλε –με εντολή Δένδια– το Υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. Ωστόσο, έπειτα απ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να ξεκαθαρίσουν επαρκώς το τοπίο, όπως άλλωστε ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε επίσης πως «η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα», χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις. 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Στο εκτενές ρεπορτάζ της, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παραθέτει τα γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες: Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου μια εβδομάδα όταν κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε στην ανωτέρω περιοχή με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία όπου θα μπει ο φράκτης. Λίγες μέρες αργότερα στην περιοχή έφτασε δύναμη περίπου δέκα ατόμων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστησαν σκηνή από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Αρχικά οι Τούρκοι παρατηρούσαν τις εργασίες που γίνονταν και όσο περνούσαν οι μέρες αύξαναν τον αριθμό των ατόμων, με συνέπεια να έχουν φτάσει να βρίσκονται εκεί περίπου 25 άτομα, από τα οποία 15 ανήκουν στην στρατοχωροφυλακή (αστυνομία) και 10 στρατό.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κατέφθασαν στην περιοχή και από την τουρκική πλευρά στελέχη της αντίστοιχης γεωγραφικής υπηρεσίας, με το αιτιολογικό ότι θέλουν στήσουν κι αυτοί ανάλογο φράχτη, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή, όταν υποχωρούν τα νερά του ποταμού, χρησιμοποιείται για πέρασμα μεταναστών. Ισχυρίζονταν δε οι Τούρκοι, στις διαδικασίες συζήτησης που ξεκίνησαν βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι εκεί που οριοθετούσαν τα σύνορα οι Έλληνες τοπογράφοι ήταν δικό τους έδαφος. Χωρίς κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους, οι Τούρκοι εμφανίζονταν ανένδοτοι, ενώ κατά της πληροφορίες ερρίφθησαν από τη μεριά τους και εκφοβιστικές βολές. Προκειμένου, δε, να οξύνουν τα πνεύματα προχώρησαν ως την παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόξενο στην Ανδριανούπολη.

Από την ελληνική πλευρά εμφανίζονταν οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων και συμφωνίες που αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν ελληνικά εδάφη, ανεξάρτητα τι συνέβη στο πέρασμα των χρόνων, όπου η κοίτη του ποταμού μετατοπίσθηκε. Το καλοκαίρι, εξάλλου, όταν ο ποταμός ξεραίνεται εμφανίζεται στην περιοχή έδαφος έκτασης που αγγίζει τα 16 στρέμματα, ενώ τον χειμώνα που πλημμυρίζουν τα νερά δημιουργείται εκεί μια νησίδα.

Τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο

Η γνωστοποίηση του θέματος έγινε πριν τρεις ημέρες με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που αναφέρονταν ότι οι Τούρκοι είχαν μπει σε ελληνικό έδαφος.

Τα δημοσιεύματα όμως περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους» συνεχίστηκαν την και την Παρασκευή (22/05) υπήρξαν και δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων. Η Sun έγραψε άρθρο με τίτλο «ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα», η Daily Mail ανέφερε ότι «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων», ενώ και η Εxpress αναφερόταν σε αυξημένη ένταση, εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και αμφισβητούμενα σύνορα.

Οι αντιδράσεις

Μετά από αυτά αναμενόμενη ήταν η κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Η ανακοίνωση, μάλιστα, έγινε μετά την γνωστοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για το διάβημα.

Επίσης, τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις θέσεις της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών.

Λασκαράκης: Τι έγινε στον Έβρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση στο Facebook  του Κώστα Λασκαράκη, εκδότη της εφημερίδας Γνώμη της Αλεξανδρούπολης, που ακολουθεί παρακάτω:

Η αλήθεια για την «κατάληψη» στον Έβρο

Η Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή του Έβρου καθορίσθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης  όπου περιγράφεται με συντεταγμένες η οριοθέτηση στα σχετικά πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων  και  υπογράφηκαν από Έλληνα, Τούρκο και Ολλανδό εκπρόσωπο.

Το 1955  έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του,  από την περιοχή των Φερών  μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι  μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν. Έτσι δημιουργήθηκαν εδάφη   που βρίσκονταν εκατέρωθεν της νέας κοίτης και αποκόπηκαν από το έδαφος της χώρας προέλευσης. Στο Πέταλο του Πέπλου   8.000 στρέμματα  περίπου, στο  Μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρέμματα   και στο κτήμα Μόραλη 150 στρέμματα,  βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος , ενώ  πιο κάτω ένα κομμάτι Τουρκικής γης στην Μαυράκανθο με  360 στρέμματα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Όλες αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται από τους ιδιοκτήτες τους  και μεταφέρουν ακόμη και τρακτέρ και άλλα μηχανήματα απρόσκοπτα με πρόχειρα γεφύρια , με πλωτά μέσα ή με τη βοήθεια του στρατού.  

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο τοπικός ΤΟΕΒ (τοπικός οργανισμός εγγείων βελτιώσεων) δημιούργησε ένα κανάλι κοντά στην έμφραξη της παλιάς κοίτης «αποκόπτοντας» μια τριγωνική έκταση 16 στρεμμάτων, ώστε να αρδεύσουν μια περιοχή στον Πόρο Φερών. Αυτή την έκταση αμφισβητούν οι Τούρκοι. Δεν υπήρξε πάντως ούτε ανάρτηση σημαίας ούτε εγκαταστάθηκε  στρατός στην περιοχή. Ένα αντίσκηνο έστησαν στο δικό τους έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε ο πλέον γνώστης της περιοχής, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης: "Και σήμερα γίνονται αναλύσεις  επί  αναλύσεων  για την περιοχή μας, υπάρχουν δημοσιεύματα και φωτογραφίες άλλης εποχής που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα  με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες που πλάθουν ιστορίες , σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους. Είναι κακό πάντως να θέλεις να το παίξεις ειδήμων, όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής». 

Το 1970 έγινε η ευθυγράμμιση του Έβρου στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Τότε υπηρετούσα ως μηχανικός στην Ειδική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων  και μετείχα στην κοινή επιτροπή για την χάραξη της νέας κοίτης και τον συμψηφισμό των εδαφών ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτός ο συμψηφισμός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ελληνοτουρκική μεθόριο , αλλά ούτε άλλα προβλήματα , όπως  η ρύπανση του ποταμού, η  αντιπλημμυρική προστασία των εδαφών  και η αξιοποίηση των υδάτων του λύθηκαν από τις δύο χώρες.  Βλέπετε στην Ελλάδα, η συνεργασία και η συνεννόηση για αμοιβαίο συμφέρον θεωρείται «κατευνασμός» και «εθνική μειοδοσία» .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επίθεση Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας