• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Κρίση στον Έβρο επιχειρεί να στήσει η Τουρκία

 • A-
 • A+

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για το ζήτημα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα επικαλούμενη ότι θύλακας γης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι αμφισβητούμενη περιοχή, απέστειλε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών.

Για το θέμα το υπουργείο διατηρούσε χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην υποδηλώσει με τη στάση του ότι υπάρχουν πιθανές συνοριακές διαφορές με την Άγκυρα, όμως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», υπέβαλε στον Έλληνα πρόξενο στην Ανδριανούπολη η τουρκική πλευρά, οδηγήθηκε στο να στείλει το διάβημα, στο οποίο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, διαμαρτυρόταν για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου μια εβδομάδα όταν κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε στην ανωτέρω περιοχή με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία όπου θα μπει ο φράκτης. Λίγες μέρες αργότερα στην περιοχή έφτασε δύναμη περίπου δέκα ατόμων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστησαν σκηνή από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Αρχικά οι Τούρκοι παρατηρούσαν τις εργασίες που γίνονταν και όσο περνούσαν οι μέρες αύξαναν τον αριθμό των ατόμων, με συνέπεια να έχουν φτάσει να βρίσκονται εκεί περίπου 25 άτομα, από τα οποία 15 ανήκουν στην στρατοχωροφυλακή (αστυνομία) και 10 στρατό.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κατέφθασαν στην περιοχή και από την τουρκική πλευρά στελέχη της αντίστοιχης γεωγραφικής υπηρεσίας, με το αιτιολογικό ότι θέλουν στήσουν κι αυτοί ανάλογο φράχτη, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή, όταν υποχωρούν τα νερά του ποταμού, χρησιμοποιείται για πέρασμα μεταναστών. Ισχυρίζονταν δε οι Τούρκοι, στις διαδικασίες συζήτησης που ξεκίνησαν βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι εκεί που οριοθετούσαν τα σύνορα οι Έλληνες τοπογράφοι ήταν δικό τους έδαφος. Χωρίς κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους, οι Τούρκοι εμφανίζονταν ανένδοτοι, ενώ κατά της πληροφορίες ερρίφθησαν από τη μεριά τους και εκφοβιστικές βολές. Προκειμένου, δε, να οξύνουν τα πνεύματα προχώρησαν ως την παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόξενο στην Ανδριανούπολη.

Από την ελληνική πλευρά εμφανίζονταν οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων και συμφωνίες που αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν ελληνικά εδάφη, ανεξάρτητα τι συνέβη στο πέρασμα των χρόνων, όπου η κοίτη του ποταμού μετατοπίσθηκε. Το καλοκαίρι, εξάλλου, όταν ο ποταμός ξεραίνεται εμφανίζεται στην περιοχή έδαφος έκτασης που αγγίζει τα 16 στρέμματα, ενώ τον χειμώνα που πλημμυρίζουν τα νερά δημιουργείται εκεί μια νησίδα.

Η γνωστοποίηση του θέματος έγινε πριν δύο ημέρες με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που αναφέρονταν ότι οι Τούρκοι είχαν μπει σε ελληνικό έδαφος και για αυτό ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ την Τετάρτη, όπου και έδωσε μια τουλάχιστον ατυχή απάντηση:

«Τί γίνεται τώρα στον Έβρο κ. Υπουργέ; Στο νότιο κομμάτι βλέπω ότι υπάρχει παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο και μαθαίνω ότι ετοιμάζεστε για διάβημα. Ισχύει;», ερωτήθηκε ο υπουργός ο οποίος και απάντησε ως ακολούθως: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»(!)

Τα δημοσιεύματα όμως περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους» συνεχίστηκαν και την Πέμπτη ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας (σήμερα Παρασκευή) υπήρξαν και δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων. Η Sun έγραψε άρθρο με τίτλο «ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα», η Daily Mail ανέφερε ότι «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων», ενώ και η Εxpress αναφερόταν σε αυξημένη ένταση, εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και αμφισβητούμενα σύνορα.

Μετά από αυτά αναμενόμενη ήταν η κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Η ανακοίνωση, μάλιστα, έγινε μετά την γνωστοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για το διάβημα.

Σε αυτή οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.  Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή. Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ιδιαίτερα οξεία, τέλος, ήταν και ανάρτηση που έκανε στο Facebook και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην οποία ανέφερε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της “ολίγον εγκύου” σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας». Προσέθετε, δε, στο υστερόγραφο: «Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα “ερωτήματά τους” προτιμώ να μη σχολιάσω».

Αντίστοιχα στο Twitter έγραψε

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
«Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Καστανιές όπου βρέθηκε χθες, συνοδευόμενος από τον Ελληνα...
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα μπουντρούμια της Αδριανούπολης
Ενας λοχίας πενταετούς υποχρέωσης και ένας υπολοχαγός, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έλεγχο σε σκοπιές στον Εβρο, πιάστηκαν από Τούρκους στρατιώτες ● Τη Δευτέρα η δίκη, «ανεβάζει» το θέμα ο τουρκικός Τύπος
Στα μπουντρούμια της Αδριανούπολης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση Άγκυρας σε Ε.Ε.-Ελλάδα, τι απαντά η Αθήνα
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας φυλακίσει στο εσωτερικό των ακτών μας» λέει η Άγκυρα. «Έχουμε μαζί μας το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους μας» απαντά η Αθήνα.
Επίθεση Άγκυρας σε Ε.Ε.-Ελλάδα, τι απαντά η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές απαιτήσεις μια ανάσα από Κρήτη και Ρόδο
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες ο πρέσβης της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, στον οποίο διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για...
Τουρκικές απαιτήσεις μια ανάσα από Κρήτη και Ρόδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας