Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεργασία, εξαγωγές και επενδύσεις το τρίπτυχο Τσίπρα στην Κίνα
Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti

Συνεργασία, εξαγωγές και επενδύσεις το τρίπτυχο Τσίπρα στην Κίνα

  • A-
  • A+

Η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, η αύξηση κινεζικών επενδύσεων, αλλά και ελληνικών εξαγωγών στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Πλήθος επαφών είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συμμετοχής του στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative) στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Κίνας, τον πρωθυπουργό, αλλά και ανώτερο αξιωματούχο του κομμουνιστικού κόμματος.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Σι Τζινπίνγκ είχαν ως βασικό θέμα την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κεκιάνγκ και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Γουάνγκ Γιάνγκ (τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος) είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti

Ο Κινέζος πρόεδρος, αφού υπογράμμισε, την πρόθεση της Κίνας να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή που «υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».

«Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο σας να καταστείτε περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας την Κίνα, το 2016 (σ.σ. συνολικά έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις ως πρωθυπουργός) «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».

«Η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον» 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ, όπου υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου “Δρόμου του Μεταξιού” συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον» γι αυτό και η Ελλάδα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή.

Επενδύσεις σε τεχνολογία, εξαγωγή κρόκου στην Κίνα 

Στον τομέα των επενδύσεων εκφράστηκε από πλευράς Κίνας η πρόθεση να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών, αλλά και να ανοίξει η Κίνα τράπεζα στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται από αγροτικά προϊόντα έως ναυτικός εξοπλισμός.

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti

Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση οιονδήποτε θεμάτων είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα έτη με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1» η οποία αποτέλεσε καταλύτη για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε.

Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την ομιλία του στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού και ο ρόλος της Ελλάδας
«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Πεκίνο.
Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού και ο ρόλος της Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας
Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο.
Τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
Ταξίδι-εξπρές στην Κίνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Και λέμε εξπρές διότι, παρά το γεγονός ότι η ασιατική χώρα βρίσκεται σε...
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Πεκίνο με το βλέμμα σε περαιτέρω επενδύσεις
Στο Πεκίνο έφτασε νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού».
Στο Πεκίνο με το βλέμμα σε περαιτέρω επενδύσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Συνθήκη της Λωζάννης στις επαφές Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο
Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα να περιλαμβάνει σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες. Στο περιθώριο της παρουσίας στο Φόρουμ «Belt and Road»...
Η Συνθήκη της Λωζάννης στις επαφές Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας