• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 22.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.8°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  53%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Επιστολή-κόλαφος από ΟΗΕ για το νομοσχέδιο συνεπιμέλειας

 • A-
 • A+
Την ώρα που η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν για το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή δύο εισηγητών των Ηνωμένων Εθνών που προειδοποιούν για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Την παρέμβαση του ΟΗΕ αποκάλυψε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι «το νομοσχέδιο σας, κάνει ζημιά στα παιδιά, στους γονείς, στην κοινωνία, στην ίδια τη χώρα».

«Η Ελλάδα εντάσσεται στις στοχοποιημένες χώρες για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, και των παιδιών και των γυναικών», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης που επισήμανε ότι η επιστολή δεν δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως ούτε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φανταστεί το μέγεθος της ζημίας που θα προκαλούσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε παιδιά, γονείς και στην ίδια τη χώρα.

Παράλληλα, ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, καθώς αποδεικνύει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια αποκάλυψη η οποία εκθέτει σφόδρα την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης. 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, στις 17 Μαΐου 2021, δυο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της έστειλαν επιστολή στην Κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. 

Μάλιστα ζητούσαν να κοινοποιηθεί άμεσα στο Σώμα. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από ό,τι φαίνεται όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο της  επιστολής, αλλά  δεν ανέφερε καν την ύπαρξη της. 

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Ραγκούση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος κατέθεσε την επιστολή και στα πρακτικά, οι δύο εισηγητές εκφράζουν την αντίθεση τους:   

 • στο  άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου 
 • στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα 
 • στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας 1/3 
 • στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση 
 • στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας 
 • στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  στην ομιλία του  ζήτησε από τον κ. Τσιάρα, να  ενημερώσει τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, τονίζοντας παράλληλα  ότι η παρέμβαση αυτή από στελέχη του ΟΗΕ , αποδεικνύει πως  οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές.

Τι αναφέρει η επιστολή

Η Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών και ο Ειδικός Εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών έκαναν δημόσια παρέμβαση κατά του νομοσχεδίου, μέσω επιστολής από τις 17 Μαΐου.

Σε αυτήν επισημαίνουν πως «εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας».

Τονίζουν, ακόμη, το νομοσχέδιο στοχεύει μεν στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, όπως υπογραμμίζουν την αποτυχία του στον προσδιορισμό αυτής της έννοιας κατά περίπτωση, άρα δεν είναι σαφές εάν το παιδί διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς.

Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ μπαίνουν ορισμένα από τα πλέον προβληματικά άρθρα, όπως το άρθρο 14, σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, αναφέροντας ότι «στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».

Σχετικά με το άρθρο 7 οι εισηγητές εκφράζουν την ανησυχία τους πως το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων «λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας».

Τέλος, για το άρθρο 11 οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζου την ανησυχία ότι «προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».

Αναλυτικά η επιστολή-κόλαφος

Νέο χτύπημα από Γιαννάκου

Στην επιστολή των δύο ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων, σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, αναφέρεται η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου με ανάρτησή της στο twitter.

«Στις 17/5, δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών & για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της, παρενέβησαν με επιστολή τους στην Κυβέρνηση, ζητώντας να κατατεθεί η τελευταία στη Βουλή αφού οι διατάξεις του σ/ν, παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν. Όπως προβλέπεται στην επιστολή τους, με την παρέλευση 48 ωρών, η επιστολή τους έγινε δημόσια, oι δύο εισηγητές εκφράζουν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους και στα άρθρα στα οποία καταθέσαμε μαζί με την κα Κεφαλογιάννη τροπολογίες, ήτοι στα άρθρα 5,7, 8, 11,13,14», αναφέρει η Μαριέττα Γιαννάκου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Ποιοι επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα στον Κ. Μητσοτάκη;
«Κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας αλλαγή του ν/σ της συνεπιμέλειας. Σπάει ο ΣΥΡΙΖΑ το λοκντάουν στη Βουλή
Αλ. Τσίπρας: Ποιοι επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα στον Κ. Μητσοτάκη;
ΒΟΥΛΗ
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζητά και ο πρώην υπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να μην εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Γ. Βαρουφάκης: Αισχρό το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
Η συνεπιμέλεια που είναι κάτι το ιερό, απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από νομοθέτες ούτε από δικαστήρια, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Γ. Βαρουφάκης: Αισχρό το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Φ. Γεννηματά: Το ν/σ για τη συνεπιμέλεια δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε να αποσυρθεί το ν/σ και αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.
Φ. Γεννηματά: Το ν/σ για τη συνεπιμέλεια δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση
ΒΟΥΛΗ
Ονομαστική ψηφοφορία για δύο άρθρα του ν/σ για τη συνεπιμέλεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
Ονομαστική ψηφοφορία για δύο άρθρα του ν/σ για τη συνεπιμέλεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για την απλή αναλογική
Για αντιδημοκρατικές και οπισθοδρομικές επιλογές κατηγορούν τον υπ. Εσωτερικών η αντιπολίτευση και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή το νομοσχέδιο που ισχυροποιεί τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη...
Σφοδρές αντιδράσεις για την απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας