Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων για να εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ και να προστατευθούν οι δημιουργοί και το έργο τους ανακοίνωσε η Λυδία Κονιόρδου στη Βουλή. Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, από τη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις θα προβλέπουν:

  • Διορισμό επιτρόπου «με υψηλά εχέγγυα ανεξαρτησίας, με στόχο να συνεχίσει η λειτουργία της εταιρείας σε νέες γερές, υγιείς βάσεις».
  • Συγκρότηση γενικής συνέλευσης και εποπτικού συμβουλίου με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως ισχύει και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. «Η διοίκηση θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δημιουργούς και δεν θα μπορεί να δράσει, χωρίς τουλάχιστον τη συναίνεσή τους για τα θέματα που τους αφορούν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόδρου.
  • Εκλογή εποπτικού συμβοτλίου για τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας. Ωστόσο, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και για την άμεση προστασία των δημιουργών, το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ θα διοριστεί από την υπουργό Πολιτισμού και θα μετέχουν αυστηρά δημιουργοί-μέλη της ΑΕΠΙ. Τα επόμενα εποπτικά συμβούλια θα εκλέγονται κανονικά από τη γενική συνέλευση της ΑΕΠΙ.
  • Υποχρεωτική υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας στην ΑΕΠΙ, ώστε όλοι, χρήστες και δημιουργοί, να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους και να έχουν την ίδια μεταχείριση.
  • Οι διαχειριστικές δαπάνες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΣΔ) και της ΑΕΠΙ, δεν θα ξεπερνούν το 20% των εσόδων τους «και έτσι οι δημιουργοί θα εισπράττουν πλέον τα πραγματικά αναλογούντα στο έργο τους, χωρίς ανεξέλεγκτες μειώσεις εις όφελος μισθών μελών του ΔΣ και πολυτελών παροχών».
  • Αναφορικά με τα αμοιβολόγια: τόσο για την ΑΕΠΙ, όσο και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθορίζεται δομημένη διαπραγμάτευση με τους χρήστες και τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις, δημόσια ανάρτηση των τελικών αμοιβολογίων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να εξαλειφθούν προβλήματα του παρελθόντος.
  • Εισάγεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άμεση επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις.