ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τάσος Σαραντής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανοιχτή επιστολή στους/στις Ελληνες/Ελληνίδες ευρωβουλευτές/τριες με θέμα την πρόθεση ψήφου τους για την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον Κανονισμό Νέων Γονιδιωματικών Τεχνικών (ΝΓΤ) απέστειλαν το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία – Αιγίλοπας, το Δίκτυο Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων – ΣΙΤΩ και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφοφορία μπορεί να λάβει χώρα το νωρίτερο τέλη Απριλίου ή μέσα στον Μάιο.

Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, αφού αυτός ο κανονισμός μπορεί να επιτρέψει σε πατενταρισμένους νέους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΝΓΤ1) να εισαχθούν στην Ευρώπη και στη χώρα μας με ελλιπή αξιολόγηση κινδύνου, χωρίς σήμανση και χωρίς κανόνες ιχνηλασιμότητας. Εξάλλου, η απελευθέρωση αυτών των οργανισμών μπορεί να επιμολύνει τα συμβατικά και βιολογικά προϊόντα, αφού στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα. Επιπλέον, θα προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων και νομικούς και οικονομικούς κινδύνους για τον αγροδιατροφικό τομέα μια και τυχόν κόστη για αναλύσεις επιμόλυνσης και πιστοποιητικά ιχνηλασιμότητας θα μετακυληθούν στον καταναλωτή.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μιλάμε για φρούτα, λαχανικά και σιτηρά καθημερινής κατανάλωσης, όπως μαρούλια, πατάτες, ντομάτες, ρύζι, σιτάρι και πολλά άλλα, για τα οποία διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να φέρουν σήμανση όταν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το συντριπτικό ποσοστό του 98% των καταναλωτών ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του φαγητού τους, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το φθινόπωρο του 2025, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες από πού και πώς παράχθηκε το φαγητό τους», αναφέρουν οι τρεις φορείς.

Η νέα νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα:

● Θα καταργήσει τις δοκιμές ασφαλείας και την παρακολούθηση για το 94% των νέων Γενετικά Μεταλλαγμένων Οργανισμών (ΓΜΟ), σε αντίθεση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (25/7/2018).

● Θα εκθέσει τους ανθρώπους και τη φύση στους πιθανούς κινδύνους των μεταλλαγμένων φυτών που παράγονται με νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ), αφού θα καταργηθεί η αξιολόγηση κινδύνου για τα προϊόντα που προέρχονται από αυτές.

● Θα καταργήσει το δικαίωμα επιλογής των καταναλωτών με τον τερματισμό των απαιτήσεων επισήμανσης στα τρόφιμα, και

● Θα αυξήσει τον έλεγχο που έχουν μόνο μια χούφτα εταιρείες σπόρων στους αγρότες και τους μικρούς και μεσαίους εκτροφείς μέσω των πατεντών.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αποφανθεί ότι οι οργανισμοί από Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές αποτελούν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους αναγνωρίζουν επίσης ως ΓΤΟ. Οπως επισημαίνει η Greenpeace, η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια αγροτική παραγωγή, με κλίμα που μπορεί να επιτρέψει την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας λαχανικών και φρούτων. Ο μόνος τρόπος να έχουμε επαρκή, υγιεινή τροφή για όλους μας είναι να προστατεύσουμε την παράδοσή μας και να ενδυναμώσουμε τους τοπικούς παραγωγούς που σέβονται τις καλλιέργειές τους, τη γη που καλλιεργούν και τους συνανθρώπους τους.

«Η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός νέου αγροτικού μοντέλου δεν είναι απλώς ρεαλιστική, είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να θωρακιστεί η ελληνική γεωργία και να εξασφαλίζει επαρκή, θρεπτική τροφή, σε προσιτές τιμές για όλους, αξιοπρεπές σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς και διατροφική κυριαρχία στη χώρα», καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση, που ξεκίνησε σχετική έκκληση συλλογής υπογραφών.