Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
36.3° 33.8°
5 BF
25%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
37.8° 33.6°
3 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
36.0° 33.8°
1 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 35.7°
4 BF
21%
Βέροια
Αίθριος καιρός
36°C
39.0° 36.5°
1 BF
29%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
35°C
35.4° 32.9°
2 BF
14%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
39°C
38.5° 38.5°
2 BF
14%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.6°
4 BF
35%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.5° 31.9°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 29.8°
4 BF
42%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
31.8° 30.7°
3 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
0 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 34.5°
3 BF
21%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 34.5°
3 BF
26%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.9°
4 BF
59%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
36.0° 34.3°
3 BF
14%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
35°C
35.3° 34.9°
4 BF
35%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.7° 32.0°
3 BF
59%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
36°C
36.2° 36.2°
2 BF
15%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ergazomenoi fti tourismos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το «κανόνι» της γερμανικής Tour Operator FTI δεν ακούστηκε στο υπουργείο Εργασίας

Αδιαφορία για τους... μετέωρους

Ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις, σύμφωνα με την οποία 250 εργαζόμενοι -και ενδεχομένως χιλιάδες άλλοι διάσπαρτοι σε ξενοδοχειακές μονάδες που συνδέονται με τη γερμανική εταιρεία- θα αποζημιωθούν με ό,τι απομείνει μετά τις τράπεζες.

Mπορεί το «κανόνι» της FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, να προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό που με τον έναν ή άλλο τρόπο συνδέονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας, αλλά οι 240 εργαζόμενοι στην ελληνική θυγατρική του ομίλου και ενδεχομένως χιλιάδες άλλοι διάσπαρτοι ανά την Ελλάδα που συνδέονται με τη γερμανική εταιρεία είναι σε πολύ δυσμενέστερη θέση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Κατ’ αρχάς οι περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας Meeting Point Hellas Α.Ε. με δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά.

Το σοκ για αυτούς είναι μεγάλο γιατί μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να έχει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος.

Επίσης πολλοί απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους. Παράλληλα η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -καθώς και τους εργαζόμενους που αυτές απασχολούν- που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με την FTI.

Μνημόνια...

Γιατί οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι σε δυσχερέστερη θέση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους; Aκριβώς επειδή εκείνοι δεν είχαν μνημόνια. Ναι, κι εμείς δεν έχουμε πλέον, αλλά διατηρούμε σε ισχύ μνημονιακούς νόμους βάσει των οποίων πρώτα εξοφλούνται οι τράπεζες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και, δεύτερον, στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού οι ηγεσίες περί άλλα τυρβάζουν. Παραμένουν απαθείς και αδιάφορες ακόμη και μετά την επίσημη αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η Meeting Point, η οποία αποτελεί την τρίτη βασική θυγατρική (σε σύνολο 17 άλλων εταιρειών) και με περίπου 9 γραφεία ανά τη χώρα. Αντιθέτως, στη Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους εργαζόμενους και το Συμβούλιο Εργαζομένων της FTI ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι από παροχές αφερεγγυότητας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2024.

Στο φόντο αυτής της εκκωφαντικής αδιαφορίας των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο με επιστολή της απευθύνθηκε προς τον Axel Bierbach -της δικηγορικής εταιρείας Müller-Heydenreich Bierbach & Kollegen (Μόναχο)-, ο οποίος με απόφαση του τοπικού δικαστηρίου του Μονάχου διορίστηκε ως εμπειρογνώμονας αναδιάρθρωσης και ως προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης και προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και τη ΓΣΕΕ υποβάλλοντας το αίτημα για συμπερίληψη και των Ελλήνων εργαζομένων της FTI στις παροχές αφερεγγυότητας.

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι και στην Ελλάδα, πάνω από 240 εργαζόμενοι απασχολούνται στα γραφεία της «FTI Touristik GmbH» και στη θυγατρική αυτής την εταιρεία «Meeting Point Hellas Α.Ε.» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ όπως πληροφορούμαστε χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σε διάφορα νησιά. Μάλιστα, οι συμβάσεις εργασίας όλων αυτών των εργαζομένων φέρουν το λογότυπο της FTI ενώ είναι διατυπωμένες τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά» επισημαίνει η ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον διορισμένο από το γερμανικό δικαστήριο εμπειρογνώμονα, από τον οποίο ζητούν να να συμπεριλάβει και τους Ελληνες εργαζόμενους «στις παροχές αφερεγγυότητας, καθώς και σε κάθε άλλη κοινωνική πρόνοια που κατατείνει στην προστασία των εργαζομένων, το σύνολο των εργαζομένων της FTI στην Ελλάδα». Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτει η Ομοσπονδία, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστος «ο εξαναγκασμός σε προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την άρση της αυτοτέλειας της νομικής προσωπικότητας, από κοινού με τους εργαζόμενους-μέλη μας, για την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεών τους».

Τριμερής

Επίσης η Ομοσπονδία σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας ζητεί την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του γερμανικού κολοσσού. Το υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει τριμερή συνάντηση για το θέμα. Αλλωστε το επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου δεν ευσταθεί. Ούτε καν αυτό της αλλαγής των προσώπων στην ηγεσία του.

Και τούτο διότι το Εργασίας είναι το μοναδικό στο οποίο το κράτος έχει συνέχεια. Και αυτή η συνέχεια έχει όνομα και ιδιότητα. Λέγεται Αννα Στρατινάκη και είναι η γενική γραμματέας Εργασίας. Πού αλλού ένας ή μία γενική γραμματέας παραμένει επί 12 (ή και περισσότερα χρόνια;) Μόνο στο υπ. Εργασίας. Ως εκ τούτου η κλήση- πρόσκληση προς τους εκπροσώπους της εταιρείας καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων προκειμένου να χορηγηθεί αναλυτική πληροφόρηση από την εργοδοτική πλευρά για την κατάσταση και να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων ενίσχυσης των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γίνει χθες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αδιαφορία για τους... μετέωρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας