• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.6°C / 16.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 15.4°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 9.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 16.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  51%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθέμιτος ανταγωνισμός με τα διαρκή αγαθά από τα σουπερμάρκετ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπροστά στον κορονοϊό είμαστε όλοι ίσοι, όμως κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Ετσι ερμηνεύει ο εμπορικός κόσμος το γεγονός ότι όσο τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, τα σουπερμάρκετ θα συνεχίζουν να πουλάνε διαρκή αγαθά, όπως παπούτσια, ρούχα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές και βιβλία, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό τονίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση για να τεθούν όρια στα προϊόντα που μπορούν να πουλάνε τα σούπερμαρκετ.

Η ΕΣΕΕ ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή να εκδώσουν ρητή απόφαση, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του λοκντάουν δεν θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάθε κλίμακας και μεγέθους, να προμηθεύουν το κοινό παρά μόνο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινδυνεύει να πέσει θύμα «κανιβαλισμού» από τους ισχυρούς του εμπορίου και «η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και “ανταγωνιστής” του λιανικού εμπορίου».

Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντιτάξει ότι η παραπάνω πρόταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, γι’ αυτό και άλλωστε δεν είχε τεθεί στο τραπέζι στην πρώτη φάση του λοκντάουν. Ας φανταστούμε για παράδειγμα εκτός από τους ελέγχους για τα ωράρια, τις αποστάσεις, τις μάσκες, τα sms κ.λπ., να υπάρχουν και ειδικά κλιμάκια που θα ψάχνουν ένα ένα τα ράφια των σουπερμάρκετ μήπως πουλάνε απαγορευμένα προϊόντα. Ενα άλλο ερώτημα είναι ποια προϊόντα θα απαγορευτούν να πωλούνται στα σουπερμάρκετ; Οι παντόφλες και το καλσόν, οι πετσέτες και οι τοστιέρες που πουλάνε πολλά σουπερμάρκετ ή ακόμα και τα βιβλία τσέπης ή οι φορτιστές που πουλάνε τα περίπτερα, θεωρούνται άραγε αθέμιτος ανταγωνισμός ή είδη πρώτης ανάγκης;

Κίνδυνος αφανισμού

Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την περίοδο του δεύτερου λοκντάουν ζητά και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, επισείοντας τον άμεσο κίνδυνο για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ τα υφιστάμενα μέτρα, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ, δόσεων δανείων και ρυθμισμένων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία «δεν αποτελούν μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σοβαρότατες συνέπειες της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, διότι απλώς μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το μέλλον για επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον».

Αντιπροτείνει να εφαρμοστούν πιο μόνιμες και δραστικές λύσεις, ειδικά για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις, όπως η διαγραφή χρεών και η ενίσχυση ρευστότητας μέσω επιχορηγήσεων. Τέλος, ζητά να καταρτιστεί άμεσα ένα λειτουργικό σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών, επισημαίνοντας την τεράστια συμβολή των μικρών επιχειρήσεων στην απασχόληση, καθώς προσφέρουν το 80% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνα Νielsen: Ανοδος τζίρου 10,9% για τα σουπερ-μάρκετ
Σημαντικές αυξήσεις πωλήσεων της τάξης του 10,9% κατέγραψαν τα σουπερμάρκετ της χώρας την εβδομάδα πριν το Πάσχα,  συγκριτικά με την Μεγάλη Εβδομάδα του 2020, όπου πάλι υπήρξε θετική τάση,  αν και πιο...
Ερευνα Νielsen: Ανοδος τζίρου 10,9% για τα σουπερ-μάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα για λιγότερες Ρυθμιστικές Αρχές και περισσότερη συνεργασία στον Ανταγωνισμό
Τεχνοκρατικό και πολιτικό ενδιαφέρον, με εκσυγχρονιστική, νεοφιλελεύθερη ως επί το πλείστον κατεύθυνση, είχε το χθεσινό διεθνές διαδικτυακό συνέδριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μήνυμα για λιγότερες Ρυθμιστικές Αρχές και περισσότερη συνεργασία στον Ανταγωνισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταγωνισμός για τα σουπερμάρκετ του μέλλοντος
Ενώ ο κλάδος αναδεικνύεται σε κατεξοχήν κερδισμένο της πανδημίας, με τζίρο άνω των 13 δισ. φέτος, ταυτόχρονα εξελίσσεται σε καταλύτη αλλαγών στην οργάνωση της εργασίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης....
Ανταγωνισμός για τα σουπερμάρκετ του μέλλοντος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλαλούμ με τα πρωτόκολλα υγείας στα σουπερμάρκετ
Αντί για συγχαρητήρια στους «ήρωες» το κράτος μοιράζει επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και απειλές σε όσους κατεβούν στις απεργιακές διαδηλώσεις.
Αλαλούμ με τα πρωτόκολλα υγείας στα σουπερμάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι κεφάτη, ψωνίζει από το πληκτρολόγιο
Μόλις το 1% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων γίνεται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ το ΙΕΛΚΑ προβαίνει σε καθησυχαστικές διευκρινίσεις για τους κινδύνους μετάδοσης στα καταστήματα.
Είναι κεφάτη, ψωνίζει από το πληκτρολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας