Tο εκρηκτικό ποσό του 1,9 δισ. δολαρίων έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής 150 οικογένειες δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ για τη στήριξη των υποψηφίων της αρεσκείας τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα από την Americans for Tax Fairness (ΑTF) – έναν συνασπισμό περισσότερων των 420 αμερικανικών οργανώσεων οι οποίες αγωνίζονται υπέρ ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι σχετικές δαπάνες των 150 πάμπλουτων οικογενειών έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά 700 δισ. δολάρια (ή σχεδόν 60%) το 1,2 δισ. δολάρια που διέθεσαν στον προηγούμενο εκλογικό κύκλο του 2020 πάνω από 600 δισεκατομμυριούχοι.
Το ποσό αυτό είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο, πολύ πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς, όπως επισημαίνει η ανάλυση του ATF, σε αυτό υπολογίζονται μόνο όσα χρήματα είναι «ανιχνεύσιμα». Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή ούτε οι συνηθισμένες αναταράξεις στη συγκέντρωση χρημάτων της τελευταίας στιγμής, αλλά ούτε και ανώνυμοι τρόποι οικονομικής στήριξης των υποψηφίων.
Στους τελευταίους περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, δωρεές σε ομάδες λεγόμενου «μαύρου χρήματος» που ξοδεύουν τα χρήματα σε εξωτερικές προσπάθειες στήριξης ενός υποψηφίου ή για να τα δωρίσουν με τη σειρά τους σε επιτροπές εκστρατείας, κρατώντας την ανωνυμία των αρχικών δωρητών.
Συνεισφορές
Ο μεγαλύτερος παραλήπτης των σχεδόν δύο δισ. που έχουν έως τώρα δώσει οι εν λόγω οικογένειες δισεκατομμυριούχων είναι, σύμφωνα με την ανάλυση, οι Ρεπουμπλικανοί και ο υποψήφιός τους για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πλανητάρχης έχει λάβει συνεισφορές ύψους μεγαλύτερου των 450 εκατ. δολαρίων, τρεις και πλέον φορές περισσότερα απ’ το πόσο των 143 εκατ. δολαρίων που έχει προσφερθεί αντίστοιχα στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, πρόκειται για μια «μοιρασιά 75%-25% υπέρ του Τραμπ».
Συνολικά οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι συγκεντρώνουν το 1,36 δισ. δολάρια (ή το 72%) από το 1,9 δισ. δολάρια που έχουν συνεισφέρει οι 150 οικογένειες. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι έχουν δεχτεί αντίστοιχα μόνο 413 εκατ. δολάρια ή το 22% των συνολικών συνεισφορών.
Η κατανομή αυτή έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ανάλυση των μικρών δωρεών προς τον Τραμπ που δημοσιοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες η OpenSecrets και το Associated Press. Σύμφωνα με αυτήν, οι μικρότερες των 200 δολαρίων δωρεές στον Τραμπ αποτελούσαν έως τώρα λιγότερο από το 1/3 των συνολικών συνεισφορών που δέχτηκε σε αυτό τον εκλογικό κύκλο, ενώ το 2020 ήταν οι μισές.
«Προεκλογικές δαπάνες των δισεκατομμυριούχων αυτής της κλίμακας πνίγουν τις φωνές και τις ανησυχίες των απλών Αμερικανών. Είναι μία από τις πιο προφανείς και ανησυχητικές συνέπειες της αύξησης των περιουσιών των δισεκατομμυριούχων όπως και βασική ένδειξη ότι το σύστημα που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών έχει καταρρεύσει», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της ATF Ντέιβιντ Κάας, προσθέτοντας ότι η χαλιναγώγηση της πολιτικής ισχύος των οικογενειών των δισεκατομμυριούχων περνά μέσα από την καλύτερη φορολόγησή τους και τον περιορισμό των δωρεών τους.
Περικοπές
Ο αγαπημένος των δισεκατομμυριούχων Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρος. Εχει καταστήσει σαφές ότι, αν κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου, θα πιέσει για την εφαρμογή πολιτικών που θα αβγατίσουν τον πλούτο των μεγάλων εταιρειών και των πολύ πλούσιων Αμερικανών, επεκτείνοντας τις υπέρ αυτών φορολογικές περικοπές που θέσπισε το 2017. Ανάλογη υπόσχεση –η οποία ερευνάται από τη Γερουσία– φέρεται ότι έχει κάνει και προς τα στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, υποσχόμενος ότι, αν του δώριζαν 1 δισ. δολάρια προεκλογικά για να βγει πρόεδρος, θα προχωρούσε σε απορρύθμιση και επέκταση των γεωτρήσεων.
Η Χάρις από την πλευρά της έχει υποστηρίξει την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να φορολογηθούν τα μη υλοποιηθέντα κέρδη μετοχών για άτομα των οποίων η καθαρή περιουσία είναι τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια (μια ματσαράγκα που παρέχει φορολογική ασυλία εις το διηνεκές για τους μεγιστάνες), ενώ έχει προτείνει έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος στους δισεκατομμυριούχους καθώς και την κατάργηση των φορολογικών περικοπών του Τραμπ.
Ολα αυτά συνιστούν επί της ουσίας ανέξοδες υποσχέσεις, αφού για να γίνουν νόμος απαιτούνται ειδικές πλειοψηφίες και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, κάτι που οι Δημοκρατικοί συνήθως δεν διαθέτουν.
Ψίχουλα...
Πάντως, τα περίπου 2 δισ. δολάρια που οι 150 οικογένειες των δισεκατομμυριούχων έχουν μέχρι στιγμής ξοδέψει για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποτελούν για αυτές ψίχουλα, καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 0,07% της ύψους 2,67 τρισ. δολαρίων συνολικής τους περιουσίας.
«Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό, από την άλλη πλευρά», επισημαίνει η ΑΤF, «αξίζει περίπου 200.000 δολάρια, κάνοντας μια ισοδύναμη πολιτική δωρεά για αυτά μόλις 140 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι μια χούφτα δισεκατομμυριούχων έχουν την οικονομική πολιτική επιρροή περισσότερων από 13,5 εκατομμυρίων απλών οικογενειών».
Η πολιτική προσφορά δισεκατομμυριούχων είναι πάντως ιδιαίτερα συγκεντρωμένη. Οι 10 μεγαλύτεροι δωρητές διέθεσαν πάνω από 953 εκατ., σχεδόν το ήμισυ του συνόλου. Οκτώ από αυτούς τους δέκα υποστήριξαν (αποκλειστικά ή σχεδόν) Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ενώ οι υπόλοιποι δύο υποστήριξαν μόνο Δημοκρατικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας