ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Αυτό ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοινώνοντας την 9η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα ενός έτους, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης.

Σωρευτικά τα επιτόκια έχουν αυξηθεί περισσότερο από 4% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων ανέρχεται στο 3,75% όταν πριν από έναν χρόνο ήταν αρνητικό, στο -0,50%.

Αν και το μήνυμα για την τιθάσευση του πληθωρισμού παραμένει αυστηρό, το ενδεχόμενο «παύσης» των αυξήσεων τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτό, όμως σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μήνα μήνα, με βάση τα στοιχεία, καθώς ο στόχος για πληθωρισμό 2% παραμένει ισχυρή.

«Τα στοιχεία και η εκτίμησή μας για τα στοιχεία θα μας πουν πόσο δρόμο έχουμε ακόμη. Η αποφασιστικότητα μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να αυξήσουμε, μπορεί και όχι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές από συνάντηση σε συνάντηση. Δεν δίνουμε καθοδήγηση για το μέλλον, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε την πλάτη του πληθωρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης, σημείωσε η η Κρ. Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 5,5% από 5,3% που ήταν τον Μάιο (ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αντιθέτως υποχώρησε στο 5,5% από 6,1%). Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία στοιχεία (όπως για παράδειγμα δείκτης PMI) δείχνουν ότι η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση δείχνει να αποκλιμακώνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί μια άνοδος των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, η οποία θα οδηγούσε σε μια πιο παρατεταμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Και χαιρέτισε την τελευταία απόφαση του Eurogroup για τη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη, η οποία όπως ανέφερε ευθυγραμμίζεται με την παραπάνω εκτίμηση της ΕΚΤ.

Με βάση την απόφαση του Δ.Σ. για αύξηση κατά 25 μ.β. το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.