• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.0°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 24.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει

 • A-
 • A+
Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι χώρες της Ε.Ε. πέταξαν πέρυσι 153,5 εκατ. τόνους, 15 εκατ. περισσότερους από αυτά που εισήγαγαν.

Eνώ εκατομμύρια Ευρωπαίοι λένε το ψωμί ψωμάκι, λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, ενώ κάθε 4 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από την πείνα στον πλανήτη, η Ε.Ε. έχει την πολυτέλεια να πετά στα σκουπίδια περισσότερα τρόφιμα από αυτά που εισάγει. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (No Time to Waste), η οποία εκπονήθηκε από την ευρωπαϊκή ΜΚΟ Feedback EU, οι χώρες της Ε.Ε. πέταξαν πέρυσι στα σκουπίδια 153,5 εκατ. τόνους τροφίμων, 15 εκατ. τόνους περισσότερο από τα αγροτικά προϊόντα που εισήγαγαν από άλλες χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών τροφίμων -90 εκατομμύρια τόνοι- χάθηκαν μάλιστα στην αρχή της αλυσίδας τροφής, στην πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα απόβλητα συγκομιδής (γεωργικά προϊόντα που παραμένουν αμάζευτα στο χωράφι, ζώα που χάνονται λόγω ασθενειών, τραυματισμών ή χαμένα προϊόντα λόγω κακών τεχνικών συγκομιδής) και απόβλητα μετά τη συγκομιδή (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, της επεξεργασίας και της αποθήκευσης). Η ποσότητα που χάθηκε σε αυτό το στάδιο ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τα 32,5 εκατ. τόνους τροφίμων που πέταξαν πέρυσι στα σκουπίδια τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Πρωτογενής τομέας

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που αποβάλλει ο πρωτογενής τομέας δεν καταγράφεται επίσημα αφού οι σχετικές μετρήσεις της Ε.Ε. εξαιρούν τα γεωργικά προϊόντα που δεν συγκομίζονται και δεν πουλιούνται από τις φάρμες. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη 15,4 εκατ. τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια από τον τομέα της επεξεργασίας τους, 5,3 εκατ. τόνοι από το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο και 10,5 εκατ. τόνοι από τις υπηρεσίες εστίασης. Τα τροφικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών ρύπων που εκπέμπει η Ε.Ε. και κόστισαν στους Ευρωπαίους πέρσι πάνω από 143 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΜΚΟ Frank Mechielsen χαρακτήρισε σκάνδαλο αυτή τη σπατάλη σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων και το κόστος διαβίωσης ίπτανται. Από τη δική του πλευρά ο Olivier De Schutter, συμπροεδρεύων της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφής και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι ανέκαθεν η βιομηχανία τροφίμων θεωρούσε πιο συμφέρον να πετά τρόφιμα αντί να βελτιώνει την αποτελεσματικότητά της.

«Και στα δύο άκρα της αλυσίδας η μείωση των αποβλήτων είναι δαπανηρή, ενώ κερδοφόρα είναι η πώληση περισσότερων τροφίμων απ’ όσα χρειάζονται οι άνθρωποι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι διόλου τυχαία οι ημερομηνίες διάθεσης των τροφίμων ορίζονται με τρόπο που να υποχρεώνει τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα απ’ αυτά που μπορούν πραγματικά να καταναλώσουν.

Οι Βρυξέλλες, αφού τρέναραν για περίπου μία δεκαετία τη θεσμική παρέμβαση στο πρόβλημα, αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις αργότερα φέτος για την υιοθέτηση των πρώτων εφαρμοστέων στόχων περιορισμού της σπατάλης των τροφίμων στον κόσμο. Η Feedback EU και ακόμη 43 ΜΚΟ έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης δεσμευτικών στόχων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο μισό έως το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινούμενη άμμος για τις αναδυόμενες αγορές η άνοδος του δολαρίου
Το ισχυρότερο δολάριο μπορεί να προσθέσει περαιτέρω δημοσιονομική πίεση σε όσες χώρες είναι αναγκασμένες να δανείζονται σε αυτό, ενώ η αποπληρωμή των δανείων τους καθίσταται ακριβότερη.
Κινούμενη άμμος για τις αναδυόμενες αγορές η άνοδος του δολαρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή στην Ε.Ε. για τη γλυφοσάτη
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάγεται η Κομισιόν για την απόφασή της να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, του πιο διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου στον κόσμο, το οποίο αρκετοί επιστήμονες, παγκοσμίως,...
Προσφυγή στην Ε.Ε. για τη γλυφοσάτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το βούτυρο... βουτυράκι θα πουν οι Ευρωπαίοι
Η γαλλική ομοσπονδία αρτοποιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τεράστια κρίση» και επικείμενη σημαντική αύξηση στις τιμές των κρουασάν, ταρτών και μπριός. Ξεμένει από… βούτυρο η Ευρώπη; Η απότομη αύξηση...
Το βούτυρο... βουτυράκι θα πουν οι Ευρωπαίοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια
​Τροφή που θα μπορούσε να θρέψει 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως πετά στα σκουπίδια η Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη που είδε τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Το 13% χάνεται στη διαδικασία της...
Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ολιγοπώλιο των τροφίμων
Με κέρδη-ρεκόρ οι «4 μεγάλες αδελφές» της αγοράς σιτηρών, οι λεγόμενες ABCD, με αφορμή τον πόλεμο πυροδοτούν την άνοδο των τιμών και την επισιτιστική κρίση.
Το ολιγοπώλιο των τροφίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας