• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%
© Oleg Kachura | Dreamstime.com

Διστακτική η Ευρώπη να λάβει μέτρα για να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια

 • A-
 • A+
Η μαραθώνια δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ δεν κατέληξε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία και το θέμα παραπέμφθηκε στον Κομισιόν που θα κληθεί τον Μάιο να υποβάλει προτάσεις.

Μία ακόμα παράταση για τον Μάιο έλαβαν οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας των τιμών ενέργειας και ηλεκτρισμού στην ΕΕ. Παρά τη μαραθώνια δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία. Ανέθεσαν στην Κομισιόν να ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου και να επανέλθει με προτάσεις και συστάσεις για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Μόνο η Ιβηρική Χερσόνησος κατάφερε να εξαιρεθεί από αυτήν την καθυστέρηση, αφού πέτυχε να εξασφαλίσει την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από τις τιμές του ηλεκτρικού. Η νίκη ανήκει ξεκάθαρα στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, έφυγε από την αίθουσα, αλλά τελικά έπεισε τους ομολόγους του ότι η Ιβηρική, με πολλές ανανεώσιμες πηγές και λίγες διασυνδέσεις, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Και το πέτυχε.

Στη Σύνοδο, υπήρξε σαφής διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που ήταν υπέρ και εκείνων που ήταν κατά της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας. Μεταξύ των πιο απρόθυμων χωρών να δεχτούν τις προτάσεις του ήταν η Ολλανδία και η Γερμανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί την κοινή αγορά φυσικού αερίου στο όνομα των 27 κρατών μελών προκειμένου να μπορέσουν να επιτύχουν καλύτερες τιμές.

Και υπήρξε επίσης συμφωνία σχετικά με την ανάγκη αύξησης των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει του επόμενου χειμώνα.

«Το 75% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι η ευρωπαϊκή αγορά. Άρα έχουμε μια τεράστια αγοραστική δύναμη. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη. Αντί να ξεπερνάμε ο ένας τον άλλον και να ανεβάζουμε τις τιμές, θα συγκεντρώσουμε τη ζήτησή μας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την ενέργεια:

Ronald Wittek, Pool Photo via AP
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαλείψει σταδιακά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα εκπονηθεί σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη και το οποίο θα υποβάλει η Επιτροπή για τον σκοπό αυτό έως τα τέλη Μαΐου 2022. Θα ληφθούν υπόψη οι εθνικές συνθήκες και το ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών.
 • Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο οποίος επιδεινώνεται περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον τρόπο παροχής περαιτέρω ανακούφισης των πιο ευάλωτων καταναλωτών και τον τρόπο στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

α) καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εργαλειοθήκη, συμπεριλαμβανομένου του νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων, ως μια χρονικά περιορισμένη παρέκκλιση από την υφιστάμενη κατάσταση. Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση ή οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις επί των απρόσμενων κερδών μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή εθνικής χρηματοδότησης,

β) αναθέτει στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, επειγόντως, να απευθυνθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της ενέργειας και να συζητήσουν, εάν και πώς, οι βραχυπρόθεσμες επιλογές, όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή (άμεση στήριξη των καταναλωτών μέσω κουπονιών, φορολογικών εκπτώσεων ή μέσω ενός "μοντέλου συγκεντρωτικού/μοναδικού αγοραστή", κρατικές ενισχύσεις, φορολόγηση (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ), ανώτατα όρια τιμών (σ.σ. πλαφόν), ρυθμιστικά μέτρα (όπως οι συμβάσεις επί των διαφορών) θα συνέβαλαν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μετάδοσής του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες,

γ) καλεί την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των υπερβολικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, διατηρώντας τα κίνητρα για την πράσινη μετάβαση, διατηρώντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και αποφεύγοντας δυσανάλογα δημοσιονομικά έξοδα.

Στο σημερινό πλαίσιο των πολύ υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διατάξεις των Συνθηκών και του κανονισμού 2019/943.

Κατά την αξιολόγηση της εν λόγω συμβατότητας, η Επιτροπή θα διασφαλίσει επίσης, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: τα μέτρα μειώνουν τις τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και δεν επηρεάζουν τους όρους συναλλαγών σε βαθμό που να αντιβαίνει στο κοινό συμφέρον. Κατά την αξιολόγηση αυτή, θα ληφθεί υπόψη ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων και το επίπεδο διασυνδεσιμότητας με την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την ετοιμότητα της ΕΕ για άμεσο χρονικό διάστημα και ανέθεσε στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την αποθήκευση φυσικού αερίου, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη και αντιμετωπίζοντας τα συμφέροντα των κρατών μελών με σημαντική αποθηκευτική ικανότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη ισορροπία. Η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα εθνικά μέτρα ετοιμότητας. Εν όψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως:

α) να θεσπίσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς αλληλεγγύης και αντιστάθμισης,

 β) θα συνεργαστούν για την εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου, ΥΦΑ και υδρογόνου, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συλλογικό πολιτικό και αγοραστικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της για την αποκλιμάκωση των τιμών στις διαπραγματεύσεις. Η πλατφόρμα κοινών αγορών θα είναι επίσης ανοικτή για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τους τρεις συνδεδεμένους ανατολικούς εταίρους,

γ) να ολοκληρώσουμε και να βελτιώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας,

δ) θα εργαστούμε για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού όλων των κρατών μελών.

 • Η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική ουδετερότητα μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση στηριχθεί σε μια ισχυρή και πλήρως διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε μια καλά λειτουργούσα αγορά άνθρακα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον τρόπο προώθησης των εργασιών για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους. Καλεί την Επιτροπή να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έως τον Μάιο του 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις τελικές εκθέσεις του ACER και της ESMA.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό και να μετριάσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η...
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Citigroup: Ενα τρισ. δολάρια η λυπητερή της ενέργειας στην Ε.Ε.
Η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τον υψηλότερο λογαριασμό ενέργειας εδώ και μια δεκαετία, λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος.
Citigroup: Ενα τρισ. δολάρια η λυπητερή της ενέργειας στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
Πλαφόν στο συνολικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναυάγιο» στο πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο μετά την επιμονή 15 συνολικά αξιωματούχων για ουσιαστική παρέμβαση.
«Ναυάγιο» στο πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας