• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  5 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 17.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  5 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.7°C
  5 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  4 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η μάχη της πλατφόρμας

 • A-
 • A+
Πέντε κριτήρια για να θεωρούνται υπάλληλοι οι απασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για 28 εκατ. εργαζόμενους ● «Η νέα οικονομία δεν μπορεί να είναι εκτός κανόνων», απαντά στην «Εφ.Συν.» ο επίτροπος Νίκολας Σμιτ ● Ικανοποίηση στα συνδικάτα, αρνητική αντίδραση από τις επιχειρήσεις που ξεκινούν το lobbying για την αποδυνάμωση της προτεινόμενης οδηγίας

Υπάλληλοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι είναι σύμφωνα με την Eυρ. Επιτροπή οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες. Μεταφορείς, «ντελιβεράδες», κούριερ, οδηγοί Uber και γενικότερα απασχολούμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες που συμπληρώνουν τουλάχιστον δυο από τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η Eυρ. Επιτροπή, θα δικαιούνται -μεταξύ άλλων- μηνιαίο μισθό, ασφάλιση και ένσημα. Αν τελικά περάσει, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο των συνθηκών εργασίας για 28 εκατ. εργαζομένους στην Ε.Ε. Ωστόσο, η μάχη αναμένεται να είναι δύσκολη αφού ήδη οι εταιρείες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και η μάχη του lobbying (της πίεσης σε αρμοδίους) έχει ήδη ξεκινήσει.

Επίσης η Eυρ. Επιτροπή ξεκινάει διαβούλευση και για την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων σε μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους σε πλατφόρμες, οι οποίοι επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους. Για τον προσδιορισμό του υπαλλήλου, τα πέντε κριτήρια της Eυρ. Επιτροπής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: το ύψος των αποδοχών να είναι σταθερό, να τηρούνται οι κανόνες εμφάνισης (π.χ. στολή αν απαιτείται), οι επιδόσεις να επιβλέπονται ηλεκτρονικά, να μην υπάρχει ελευθερία επιλογής των ωρών εργασίας και η δυνατότητα εργασίας για άλλους εργοδότες να είναι περιορισμένη.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο, επειδή έχουμε μια νέα οικονομία που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, με εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται και εκατοντάδες πλατφόρμες να αναπτύσσονται -αναμένουμε να φτάσουμε σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται όχι μόνιμα, αλλά μερικές φορές μόνο περιστασιακά σε πλατφόρμες. Και είναι προφανές ότι αυτή η νέα οικονομία, η οικονομία των πλατφορμών, την οποία υποστηρίζουμε, δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών κανόνων. Δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτή την οικονομία να μην μπορούν να επωφεληθούν από την κανονική κοινωνική προστασία, όπως η ασφάλιση σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος», απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος Νίκολας Σμιτ σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Τα νούμερα που δίνει η Eυρ. Επιτροπή είναι εντυπωσιακά: τα έσοδα από την οικονομία των πλατφορμών στην Ε.Ε. το 2020 εκτιμάται ότι έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν περισσότερες από 500 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. και, έως το 2025, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια.

Από τα 28 εκατομμύρια άτομα, που απασχολούνται ήδη, πολλοί εκτιμάται ότι είναι πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι. Ωστόσο, η Eυρ. Επιτροπή πιστεύει ότι 5,5 εκατομμύρια μπορεί να έχουν τις προϋποθέσεις να είναι υπάλληλοι, αλλά εξαναγκάζονται σε άλλες μορφές εργασίας.

Οπως εξήγησε ο επίτροπος Σμιτ, τα 5 κριτήρια καθορίστηκαν από τη μελέτη των περισσότερων από 100 δικαστικές υποθέσεις σε όλη την Ευρώπη. «Οι περισσότερες απ’ αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες είναι υπάλληλοι και έδωσαν επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους το θεωρούν αυτό. Σταχυολογήσαμε τις πέντε απαραίτητες προϋποθέσεις. Αν κάποιος έχει δυο από αυτές, είναι σίγουρα υπάλληλος, αν έχει μιάμιση το συζητάμε, αν έχει μία είναι δύσκολα τα πράγματα», είπε.

Τα συνδικάτα πανηγυρίζουν για την πρόταση της Eυρ. Επιτροπής, ωστόσο προβληματίζονται για τη λογική των κριτηρίων. «Πιστεύουμε ότι και ένα κριτήριο να πληρούται, αν ο εργαζόμενος έχει εξαρτημένη εργασία, τότε θα πρέπει να θεωρείται υπάλληλος. Πραγματικά δεν χρειαζόμαστε αυτά τα κριτήρια. Αρκεί ένα γενικό τεκμήριο εργασιακής σχέσης στην πλατφόρμα», μας είπε ο Λούντοβικ Βουτ, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Σωματείων.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι πλατφόρμες θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την υιοθέτηση της νομοθεσίας, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει. Οι πλατφόρμες ασκούν έντονο lobbying, ακόμη και πριν από την παρουσίαση της οδηγίας», αποκάλυψε. «Ξέρουμε ότι θα παίξουν τα άσχημα παιχνίδια τους, λέγοντας ότι θα καταστρέψουμε τις θέσεις εργασίας και την ευελιξία. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και το βλέπουμε από τις πλατφόρμες που ήδη λειτουργούν αλλιώς. Επομένως, ναι, θα παίξουν άσχημα παιχνίδια, αλλά θα πρέπει πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη και αυτή την οδηγία. Βασική μέριμνά μας είναι να μην αποδυναμωθεί στην πορεία».

Ηδη, οι πλατφόρμες έχουν περάσει στην αντεπίθεση. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την προσέγγιση που επέλεξε η Επιτροπή. Επέλεξε να κάνει μια πολιτική δήλωση αντί να προτείνει μια ισορροπημένη λύση για τις πλατφόρμες, τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους», είπε εκπρόσωπος μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις στην Ευρώπη, της Business Europe.

Πάντως, δεδομένου ότι και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει σκληρή θέση για το ζήτημα, πολύ κοντά στις προτάσεις της Eυρ. Επιτροπής, ο επίτροπος Σμιτ δήλωσε αισιόδοξος ότι η πρόταση θα έχει καλή πορεία και στο Συμβούλιο. Αν όλα πάνε καλά, η πρόταση θα εγκριθεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: ώρα να γίνει ευρωπαϊκός νόμος η δέσμευση στον ΟΟΣΑ για την φορολογία των εταιρειών
Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ισχύουν για κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ.
Κομισιόν: ώρα να γίνει ευρωπαϊκός νόμος η δέσμευση στον ΟΟΣΑ για την φορολογία των εταιρειών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2,54 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE
Τα δάνεια του SURE θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα.
2,54 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργαζόμενοι στα τέσσερα
Ενώ οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ μεταφέρουν τα εκλεκτά μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας και την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα...
Εργαζόμενοι στα τέσσερα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξηλώνει την αρχή της ομοφωνίας
​Τόλμησε -επιτέλους- ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγους μήνες πριν τελειώσει η θητεία του στην Επιτροπή Γιούνκερ. Πρότεινε σταδιακή κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών σε...
Ξηλώνει την αρχή της ομοφωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας