• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει

 • A-
 • A+
Κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, των κοινωνικών δικτύων και των τραπεζών γενικεύουν και μονιμοποιούν τη χρήση της στο προσωπικό τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις και στη διάκριση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου. Για τις επιχειρήσεις το όφελος είναι ανεκτίμητο, αφού η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία αποτελούν την ταφόπλακα του «ενοχλητικού» για την κερδοφορία τους εργατικού δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στον προηγούμενο αιώνα

Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη χρυσή ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν στο μέλλον τους εργαζομένους τους.

Με τον Covid-19 να πλανάται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και τις καραντίνες να πέφτουν σαν το χαλάζι το τελευταίο δίμηνο σε όλο τον πλανήτη, η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, τα ελαστικά ωράρια εργασίας και οι υπόλοιπες μορφές ευέλικτης εργασίας εδραιώθηκαν ως μείζονες μορφές απασχόλησης σε μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών.

Οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μετάβαση. Μεταξύ άλλων:

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και η Microsoft προσέφεραν στους εργαζομένους τους την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, Google, Spotify και Facebook επέκτειναν την τηλεργασία από το σπίτι έως το τέλος του έτους, ενώ η Μastercard δημοσιοποίησε ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων της μπορέι να εργάζεται από το σπίτι έως ότου νιώσει έτοιμοι να επιστρέψει και ενώ η εταιρεία θα αναζητεί τρόπους για τη μείωση των γραφείων της.

Μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών η Barclays έβαλε σε τηλεργασία το σύνολο των 70.000 εργαζομένων της, διαμηνύοντας ότι τα μεγάλα γραφεία της πόλης μάλλον είναι παρελθόν. Τέλος, η Twitter προσέφερε την επιλογή στο προσωπικό της να εργάζεται πλέον από το σπίτι σε μόνιμη βάση.

Η Facebook έκανε ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη Πέμπτη ανακοινώνοντας ότι υιοθετεί μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας και μετά την άρση της καραντίνας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διεμήνυσε ότι θα ξεκινήσει «επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία» από τον Ιούλιο με στόχο στα επόμενα 5 με 10 χρόνια περίπου οι μισοί του υπάλληλοι να εργάζονται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας.

Ευελιξία

Η εργασία από το σπίτι και η εκ περιτροπής εργασία μιας μικρότερης σε χρόνο και ευέλικτης εβδομάδας εργασίας επικροτούνται από εμπειρογνώμονες εργατικού δυναμικού ως εναλλακτική στη μαζική επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Οι εν λόγω «ειδικοί» υποστηρίζουν ότι εκτός του υγειονομικού οφέλους, αυτές οι μορφές απασχόλησης προσφέρουν καλύτερο ισοζύγιο ζωής-εργασίας σε εργαζομένους όπως οι γονείς που επιθυμούν περισσότερο χρόνο για τα παιδιά τους ή φροντίζουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους, οι νέες μητέρες, οι φοιτητές.

Οι υπέρμαχοι της τηλεργασίας σημειώνουν ακόμη ότι με την καθιέρωσή της ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις, εξοικονομείται χρόνος, προστατεύεται το περιβάλλον, δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στην επαρχία, μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση των εργαζομένων μέσα σε μια εταιρεία, ευκαιρίες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Για τις επιχειρήσεις βέβαια το όφελος είναι ανεκτίμητο, αφού η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία αποτελούν την ταφόπλακα του «ενοχλητικού» για την κερδοφορία τους εργατικού δικαίου όπως αυτό διαμορφώθηκε στον προηγούμενο αιώνα.

Προσφέρουν νέες δυνατότητες για την προώθηση περαιτέρω ελαστικότητας στις σχέσεις εργασίας, στη διαχείριση του χρόνου εργασίας κατά το δοκούν, στον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, στην ιεράρχηση των μισθών, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική τους διαδικασία, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη μεγιστοποίηση των περιθωρίων κέρδους.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι, πέρα από τη μείωση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων που ντε φάκτο επιφέρουν τηλεργασία και μερική απασχόληση, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από ανεπανόρθωτες απώλειες. Η εργασία από το σπίτι τούς απομονώνει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, τη συλλογική επαγγελματική δράση και τον αγώνα καθιστώντας τους έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών.

Εντατικοποίηση

Ο κίνδυνος της άνισης μίξης μεταξύ ελεύθερου και εργασιακού χρόνου διογκώνεται, ο κίνδυνος της ψηφιοποίησης των πάντων, της πλήρους καταγραφής των δράσεων των εργαζομένων και ο έλεγχός τους από την εργοδοσία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα μια σειρά από μεταλλάξεις, όπως το ενδεχόμενο ο ηλεκτρονικός χρόνος να υπερτερεί του φυσικού, η απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, η ενίσχυση του ατομισμού, δημιουργεί το ιδανικό πεδίο για την ευρύτερη χειραγώγηση του ατόμου.

Η θέαση της τεχνολογίας ως εργαλείου χαμηλού επιπέδου σε σχέση με την απεραντοσύνη της ανθρώπινης υπόστασης μέσα στη διάρκεια του εργασιακού χρόνου, όπως αυτός έχει οριστεί από το δίκαιο αιώνων, ίσως να αποτελεί τελικά τη μόνη ελπίδα. Μην τρελαθούμε τελείως... περί μιας οθόνης πρόκειται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περί τα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί...
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
​Mπορεί μια εταιρεία να αξίζει ένα τρισ. δολάρια; Ναι, λένε οι αγορές, αρκεί αυτή να είναι η Apple. Πάντως, η Αpple αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες του πλανήτη, με το μεγαλύτερο...
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη της πλατφόρμας
Πέντε κριτήρια για να θεωρούνται υπάλληλοι οι απασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για 28 εκατ. εργαζόμενους.
Ξεκινά η μάχη της πλατφόρμας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας