• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.8°C
  1 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 28.8°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.0°C / 32.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 29.7°C
  0 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 30.3°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 30.1°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 31.0°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  17%
© Jens Rother | Dreamstime.com

«Γκάφα» της Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο το «μηχανισμό διαφάνειας»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όλα ξεκίνησαν με τον «μηχανισμό διαφάνειας» των εμβολίων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες που παρουσίασε την Παρασκευή η Κομισιόν. Ο μηχανισμός προβλέπει ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και σε αυτό, οι υπάλληλοι της Κομισιόν -χωρίς να ρωτήσουν τους εμπειρογνώμονες του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ- συμπεριέλαβαν τη Βόρεια Ιρλανδία (ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Εμμέσως, αυτό θα σήμαινε «σκληρά» σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, κάτι που οι ειδικοί ήθελαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο κατά τη διαπραγμάτευση του Brexit και τα κατάφεραν. Το λάθος της Κομισιόν θα είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή ακύρωση του ειδικού συνοριακού διακανονισμού με σκοπό τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

Με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι δεν ενεργοποίησε το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία εισάγοντας το μηχανισμό ελέγχου εξαγωγών εμβολίων, διευκρινίζει μετά τις αντιδράσεις στο ΗΒ και την Ιρλανδία μετά από σχετικές πληροφορίες που διακινήθηκαν.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή διευκρινιστική ανακοίνωση η Κομισιόν αναφέρει τα εξής: «για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ, η Κομισιόν θεσπίζει ένα μέτρο που απαιτεί οι εν λόγω εξαγωγές να υπόκεινται σε άδεια από τα κράτη μέλη».

Η άμεση αντίδραση προέκυψε αφού ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τηλεφώνησαν χωριστά στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν για να εκφράσουν βαθιές ανησυχίες. Ο Τζόνσον και ο Μάρτιν συζήτησαν και μεταξύ τους για το θέμα.

Επαφές Φον ντερ Λαιεν με ΠΘ Βρετανίας και Ιρλανδίας

Τελικά η Κομισιόν ανέκοψε πρύμναν. Σε tweet αργά την Παρασκευή το βράδυ, η Φον ντερ Λέιν είπε ότι μίλησε στον Μάρτιν «για να συμφωνήσει σε έναν ικανοποιητικό τρόπο εισαγωγής ενός μηχανισμού εξαγωγής για τα εμβόλια COVID».

Σε άλλο τιτίβισμα, ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπρόρις Τζόνσον. «Συμφωνήσαμε επί της αρχής ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή εμβολίων από εταιρείες οι οποίες εκπληρώνουν τις συμβατικές τους ευθύνες», συμπλήρωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Μένει να δούμε τι θα σημάνει αυτό για τον μηχανισμό. «Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης του εγγράφου, η Κομισιόν θα βελτιώσει επίσης τη διαδικασία λήψης αποφάσεων βάσει του κανονισμού εφαρμογής», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης αυτού του μέτρου, η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας δεν επηρεάζεται. Η Κομισιόν δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι: «σε περίπτωση κατάχρησης διαμετακόμισης εμβολίων και δραστικών ουσιών προς τρίτες χώρες για την παράκαμψη των επιπτώσεων του συστήματος έγκρισης, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει».

ΕΥΡΩΠΗ
Χαλαρώνουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες της Βρετανίας
Από τις 4 Οκτωβρίου, δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται πλέον σε διαγνωστικό έλεγχο, εφόσον δεν προέρχονται από χώρα υψηλού κινδύνου, ενώ από τα τέλη του μήνα, το μοριακό τεστ θα αντικατασταθεί από ένα φθηνό...
Χαλαρώνουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε την Πέμπτη το προκαταρκτικό σχέδιο διατάγματος που αποσκοπεί στην εφαρμογή της επέκτασης της χρήσης του Covid Pass στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά
Προαιρετικά θα είναι στη Βρετανία η χρήση μάσκας, η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού, η τηλεργασία και η αυτοαπομόνωση όσων έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα.
Ο Μπόρις συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για τους εφήβους 12-17 ετών
Ο βρετανικός οργανισμός εμβολιασμού (MHRA) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το εμβόλιο της φαρμακευτικής Moderna κατά του κορονοϊού και για τους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών και σύντομα αναμένεται να αποφασίσει αν...
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για τους εφήβους 12-17 ετών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας