Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος φοβάται τους τραπεζίτες;

Μιχάλης Κατρίνης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ποιος φοβάται τους τραπεζίτες;

  • A-
  • A+

Το προσωρινό, έστω, κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μείωση των εργαζόμενων και το πλήγμα στην κατανάλωση θα επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα όλων των δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν την εξάμηνη αναβολή των δανειακών υποχρεώσεων, μόνο για τις επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες δανειακά μέχρι και την 31/12/2019, ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Καμία πρόβλεψη για τα φυσικά πρόσωπα, πόσο μάλλον για επιχειρήσεις και πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ‘’ενήμεροι’’ στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Την ίδια στιγμή που παγκοσμίως συζητούν για μία κρίση εφάμιλλη αυτής του 2008-2009 (βουτιά χρηματιστηρίων, πτώση τιμής πετρελαίου, μείωση επιτοκίων δανεισμού από κεντρικές τράπεζες) και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους σε ύψη που κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνει και πάλι μειωμένα αντανακλαστικά.

Η αναβολή των stress-tests για ένα χρόνο διευκολύνει την προσπάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η χαλάρωση της μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν πρόσθετη ρευστότητα 3,5 δις στην ελληνική οικονομία, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την απελευθέρωση τμήματος από το κεφαλαιακό μαξιλάρι και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών κανόνων.

Τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν επουλωθεί τα τραύματα της προηγούμενης κρίσης κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών και επιχειρήσεων βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και προσπαθούν να ανταποκριθούν σε δάνεια και σε ρυθμίσεις, έρχονται να προστεθούν νέα προβλήματα, ενώ πολλοί ακόμα κινδυνεύουν να βρεθούν στη δική τους θέση.

Απαιτείται εδώ και τώρα:

  • Παράταση της πλατφόρμας του Ν.4605/2019 και της προστασίας πρώτης κατοικίας, με αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/9/2020.

  • Αναστολή πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα στις 31/12/2019.

  • Ρύθμιση οφειλών (από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης) με ευνοϊκότερους όρους και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων (κλείσιμο).

  • Ρύθμιση οφειλής με ευνοϊκότερους όρους και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση (σε αναγκαστική άδεια, με επιδότηση μισθού ή εποχικοί που δε θα δουλέψουν φέτος) λόγω της έκτακτης κατάστασης και είναι σε διαδικασία ρύθμισης του δανείου τους με τις τράπεζες ή τα funds.

Είναι αναγκαίο οι τράπεζες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που οι ίδιες οι τράπεζες αναζητούν τη διευκόλυνση των κρατικών εγγυήσεων και την επιδότηση επιτοκίου από το κράτος για τις νέες χρηματοδοτήσεις.

Η έως τώρα στάση των εγχώριων τραπεζών, που έχουν διαχρονικά βασίσει την επιβίωσή τους στις κρατικές εγγυήσεις, φέρνει στο προσκήνιο ένα παλιό ερώτημα: ποιος τελικά παίρνει τις αποφάσεις για να προστατεύσει το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες; Οι παράγοντες των αγορών, των τραπεζών και των funds ή η πολιτική;

Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, προσανατολίζονται να δώσουν απαντήσεις που θα ήταν αδιανόητες σε προηγούμενη φάση. Εισηγούνται αποφάσεις ακόμα και για κρατικοποίηση καίριων τομέων της οικονομίας!

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει το σθένος και την αποφασιστικότητα να μετατοπίσει το κέντρο λήψης αποφάσεων στην πολιτική. Αν το επιλέξει, είναι βέβαιο ότι θα βρει συναίνεση και στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η συγκρότηση και λειτουργία της διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν. Η Νέα Δημοκρατία;

*Βουλευτής Ηλείας, Υπεύθυνος Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
Οπως είναι γνωστό, η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί «εξαιρετικό» δίκαιο και προϋποθέτει την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, δυνάμει του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Kάποια μέρα όλα θα είναι καλά»
«Οι ισχυρές δυνάμεις που καθοδήγησαν την παγκόσμια μεταμόρφωση που ξεκίνησε στις αρχές του 1990 αναδιαμορφώνουν τον κόσμο όλο και πιο έντονα και γρήγορα. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο σύνθετος, πιο δύσκολος και...
«Kάποια μέρα όλα θα είναι καλά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί χαίρεται και χαμογελά;
Ολες οι αποφάσεις, όλες οι επιλογές, όλες οι στρατηγικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τροφοδοτούν την ανασφάλεια. Στις σημερινές συνθήκες, η μοναδική σανίδα σωτηρίας είναι η εσωτερική κατανάλωση, καθώς όλοι...
Γιατί χαίρεται και χαμογελά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα
Η πανδημία Covid-19 δημιούργησε μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς κι εγκαθιδρύοντας μια νέα κατάσταση πραγμάτων.
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας