Κλεισμένα στην παλάμη σου μπορούν να σπάσουν με μια απλή κίνηση αποκαλύπτοντας την τρυφερή ψίχα τους, μα όταν πέσεις… στα σκληρά, θα χρειαστείς οπωσδήποτε καρυοθραύστη. Δεν ξέρω γιατί μου θυμίζουν κελάρια και κατώγια παλιών πέτρινων σπιτιών αλλά και παραμύθια της γιαγιάς τα βράδια μπροστά στο τζάκι, παρέα με τα «φιλαράκια» τους, τα κάστανα. Ποιος να ξέρει;
♦ Οχι «κάθε καρυδιάς καρύδι», μόνο αυτά που περιέχουν ωμέγα 3, Β6, φολικό οξύ και μαγγάνιο!
Τρουφάκια
150 γραμμ. ταχίνι
150 γραμμ. καρύδια
250 γραμμ. χουρμάδες
50 γραμμ. κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
1 βανίλια
2 κουταλιές κονιάκ
● Για την επικάλυψη:
150 γραμμ. καρύδια
Βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ με 3-4 κουταλιές ζεστό νερό και τους πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα καρύδια. Μετά από μία ώρα πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στο τριμμένο καρύδι.
Γλυκό ψυγείου με μπισκότα
500 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive, ολικής άλεσης
150 γραμμ. καρύδια, χοντροκομμένα
+ μισά καρύδια για την επικάλυψη
● Για τη βάση:
180 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive, ολικής άλεσης
4-5 κουταλιές βούτυρο
Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση του γλυκού αλέθοντας τα μπισκότα στο μπλέντερ. Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε να βραχεί το μείγμα και το στρώνουμε σε ταψί. Το πατάμε με την ανάποδη κουταλιού να ισιώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Αλέθουμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα μπισκότα. Κόβουμε την κουβερτούρα μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα μπισκότα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά να ενσωματωθούν. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο ταψί, θέλουμε το ύψος του γλυκού να είναι περίπου 4-5 πόντοι. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Οταν κρυώσει διακοσμούμε με τα ολόκληρα καρύδια και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας