• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Η Λέλη Μπέη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενσάρκωση του ανέφικτου

 • A-
 • A+
Υπάρχει στη συλλογή αυτή αρκετή μεταφυσική αύρα. Φυσά μέσα στη νυσταγμένη μας ζωή. Και η αύρα μάς ταξιδεύει φωτίζοντάς την.

Η Λέλη Μπέη στη συλλογή της «Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων» γίνεται κινηματογραφιστής που κινηματογραφεί ενώ ταυτόχρονα αναλύει την κοινωνική πραγματικότητα με διεισδυτική, αφοπλιστική ματιά. Ζει σε μια χώρα και σε μια πόλη που είναι πολύ μικρή και πολύ μακριά.

Τόσο μακριά όσο είναι η Αίγυπτος, το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Ινδία, η Βαλτική, η Θάλασσα Λάπτεφ, αλλά συγχρόνως και τόσο κοντά όσο είναι ο Διόνυσος, το Σύνταγμα, η οδός Βουλής, η οδός Κολοκοτρώνη, ή ένας ιστότοπος όπου μπορεί να αναρτηθεί η ίδια σε ό,τι θέλει. Τα είκοσι ποιήματα είναι και τα είκοσι μεταφυσικά. Αλλά θα μπορούσαν να είναι και πολιτικά σχόλια στο σώμα της παγκόσμιας κατάστασης. Τα ποιήματα τα κατοικεί ένας μικρός θεός ο οποίος είναι έκπληκτος και αμήχανος.

Αμήχανος διότι δεν πιστεύει στα όσα βλέπει. Η βία και ο φόβος έχουν βγει παγανιά στον πλανήτη και με κρύο βλέμμα βλέπει ο μικρός θεός τον άνθρωπο να είναι άβουλος και άτολμος και φοβισμένος, εγκαταλειμμένος ακόμη και από τη φύση. Η ποιήτρια πότε ξυπνά «στα βραδινά τέρματα των λεωφορείων» νιώθοντας ανασφάλεια και πότε σε μια «ανώνυμη λίμνη» νιώθοντας να την πνίγει η υγρασία της δικής της φιλοσοφικής σκέψης.

Οι τρέχουσες και ανυπέρβλητες συλλογικές αντιθέσεις μεταμορφώνονται σε ατομικούς και προσωπικούς προβληματισμούς και οι φυτείες της πραγματικότητας με τις πάμπολλες εκφάνσεις τους ταλαντεύονται άδειες μέσα σε μια κλεψύδρα όπου ηχούν βουβά τα δευτερόλεπτα του αιώνα μας.

Η Λέλη Μπέη καταγράφει την ενδοχώρα του ανθρώπου με μικρούς επάλληλους κύκλους που όλοι μαζί συναποτελούν τον πυρήνα της ποίησής της, μιας ποίησης λυρικής, αναλυτικής, οικολογικής, στοχαστικής, εικονοπλαστικής, οραματικής, διαλεκτικής και πολιτικής, στην οποία εμπλέκονται οι επιβεβαιώσεις και οι διαψεύσεις, οι ελπίδες και οι απελπισίες, οι ασφάλειες και οι ανασφάλειες, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα όλων μας, με κοινωνικές συνθήκες να φωτίζουν ό,τι μας περιέχει.

Ο κόσμος που ζούμε είναι ένας κόσμος φλύαρος που χάνεται μέσα σε «κτήματα κίτρινων ρόδων» σε άδειους δρόμους, με «το κρύο της αμφιβολίας να γίνεται αφόρητο» και με το απόμακρο νόημα της ζωής να γίνεται αφόρετο. Εδώ η προσωρινότητα αποκτά οικείο πρόσωπο, αποκτά μια ιδιόμορφη διάρκεια, σαν ο κόσμος να κολυμπά σε μια κλεψύδρα όπου η άμμος, αντί να κατεβαίνει, ανεβαίνει. Σαν να μας λέει η ποιήτρια πως το παρόν απέχει λίγο από κοντά μας, αλλά μας διαφεύγει. Λες και το ξημέρωμα είναι μια άγνωστη λέξη. Σαν να ακυρώνεται το μέλλον. Και σαν η γέφυρα που θέλουμε να διαβούμε να απειλείται από σφοδρό ποτάμι.

Υπάρχει στη συλλογή αυτή αρκετή μεταφυσική αύρα. Φυσά μέσα στη νυσταγμένη μας ζωή. Και η αύρα μάς ταξιδεύει φωτίζοντάς την. Η ποιήτρια μας ταξιδεύει στον αστερισμό του κόσμου της με ύφος λιτό, συνοπτικό, πυκνό και εύληπτο.

Προσεγγίζει υπαρξιακά θέματα με ανατροπές που εξιστορούν την ανθρώπινη αγωνία. Η αυτοσυνείδηση και το βαθιά υπαρξιακό ζήτημα ανακαλύπτονται εκ νέου και περιγράφονται με χρώματα που αντανακλούν την κατακερματισμένη μας κοινωνία με την απολεσθείσα της αξιοπρέπεια. Διαπραγματεύεται με την Αλήθεια, την Αιτία και τη Σκέψη ως συναίσθημα και ως συναίσθηση και ως συγκίνηση. Είναι φορτισμένη η ποιήτρια. Και μόνη της «σε 672.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σιωπής», όπως γράφει.

Χιλιόμετρα μιας εκκωφαντικής σιωπής, θα πρόσθετα, που καλούν το πλήρωμα του Χρόνου σε έγερση και σε εγρήγορση γιατί η κρύα ανάσα των καιρών δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να βγούμε στο δάσος να μαζέψουμε ξύλα. Ισως επειδή υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Ισως επειδή δεν ξέρουμε πού είναι το δάσος. Ισως διότι δεν υπάρχει δάσος. Φροντίσαμε εμείς γι’ αυτό, η ανθρωπότητα, με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη φύση και το περιβάλλον, με την περιφρόνησή μας προς τη φύση, με την εγκατάλειψη της φύσης ή μάλλον με την κακοποίηση της φύσης που εμείς επιφέραμε με τη συμπεριφορά μας λόγω της απληστίας μας.

Κλείνω λέγοντας πως από τέτοιου είδους ποίηση έχουμε ανάγκη· ο απαιτητικός αναγνώστης της ποίησης περιμένει να βρει σε μια συλλογή αυτά που βρήκα και εγώ: ρυθμό, κοσμοαντίληψη ευρείας γκάμας, ενδιαφέρουσες ιδέες και αφοπλιστικές εικόνες της ζωής που συγκινούν ή αναστατώνουν.

Ποίηση που στις δύσκολες εποχές που ζούμε ενσαρκώνει το ανέφικτο, αφήνοντας χώρο όχι μόνο να χωρέσουν τα αδιέξοδα του πλανήτη αλλά και να ερμηνευτούν με νέο βλέμμα.

*Ποιητής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Άξιον εστί το Αιγαίο
Σε ολόκληρο το «Άξιον Εστί» διάχυτη είναι η ποιητική αναφορά στο Αιγαίο, με την έννοια ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, και στη δημιουργία του.
Άξιον εστί το Αιγαίο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το έπος της Φεράρα
Το «Μυθιστόρημα της Φεράρας» είναι ένα επικό δίτομο έργο σπουδαίας λογοτεχνίας που συμπυκνώνει το συγγραφικό ταλέντο του Τζόρτζιο Μπασάνι.
Το έπος της Φεράρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από το Αυτεξούσιον στο Πανδαιμόνιον
Η περιδιάβασή μας στη Θεία Κωμωδία και στον Χαμένο Παράδεισο μέσα από την ποιητική συλλογή του Α. Καλοκαιρινού δεν θα είναι ανθόσπαρτη, γιατί και τα δυο έργα που σχολιάζονται μάλλον στις δυστοπίες πρέπει να...
Από το Αυτεξούσιον στο Πανδαιμόνιον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο ερμηνευτικός και ο εικονικός κόσμος του Ντίνου Σιώτη
Η ποίηση του Ντίνου Σιώτη συναριθμείται στις επιτυχημένες περιγραφές της πραγματικότητας, ακολουθώντας μία καθοδική σημασιολογική ευθεία, διατρέχοντας μία σειρά συντελεσμένων δυστοπιών.
Ο ερμηνευτικός και ο εικονικός κόσμος του Ντίνου Σιώτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα οστά της μνήμης
Η Κατερίνα Παούρη που πρόσφατα διακρίθηκε από τον ΟΗΕ για μια διαφορετική ιστορία για το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης, επιστρέφει με την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα οστά της μνήμης.
Τα οστά της μνήμης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας