Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν χθες στη Χαν Σεϊχούν, πόλη-κλειδί στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, πάνω σε αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας, όπου εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες με τζιχαντιστές και αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τις προηγούμενες ημέρες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέσπασαν από τους τρομοκράτες και τους αντάρτες διάφορα χωριά δυτικά της Χαν Σεϊχούν. Από την πόλη διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι -και οι δύο βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος εισήλθαν στη Χαν Σεϊχούν για πρώτη φορά αφότου είχαν χάσει τον έλεγχό της το 2014», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Προέλασαν σε συνοικίες στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και κατέλαβαν πολλά κτίρια, όμως οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 59 αντάρτες και τζιχαντιστές και 28 στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την οργάνωσή του.
Τζιχαντιστές και αντάρτες προβάλλουν «σθεναρή αντίσταση» στις δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων «βομβιστές καμικάζι» για να τις απωθήσουν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Σήμερα σχεδόν έρημη καθώς οι κάτοικοί της την έχουν στη πλειονότητά της εγκαταλείψει, η Χαν Σεϊχούν είχε πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων πριν αρχίσει η κλιμάκωση, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές, ιδίως από τη γειτονική επαρχία Χάμα.
Από τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 1.400 τζιχαντιστές και αντάρτες και 1.200 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Επίσης, έχουν σκοτωθεί 860 άμαχοι στους βομβαρδισμούς. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, που τονίζει πως φοβάται νέα ανθρωπιστική «καταστροφή».
Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας συνεχίζουν να τελούν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και είναι επίσης παρούσες κάποιες οργανώσεις ανταρτών, γίνονται από τα τέλη του Απριλίου σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
