Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θησαυρίζουν από τα τοξικά φυτοφάρμακα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θησαυρίζουν από τα τοξικά φυτοφάρμακα

  • A-
  • A+
Το ισχυρό λόμπι της αγροχημικής και βιοτεχνολογικής βιομηχανίας, η CropLife International, πίσω από καλλιέργειες υψηλού κινδύνου ● Οι πολύτιμες αγορές για τις επικίνδυνες ουσίες ήταν οι καλλιέργειες της σόγιας και του καλαμποκιού, που αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να παράσχουν ζωοτροφές για τη βιομηχανία κρέατος ● Από τις πωλήσεις των εταιρειών που απαρτίζουν την CropLife, ύψους 13,4 δισ. δολαρίων, τα 4,8 δισ. δολάρια προήλθαν από χημικές ουσίες που οι αρμόδιες αρχές άλλων χωρών διαπίστωσαν ότι δημιουργούν κινδύνους όπως καρκινογενέσεις, οξεία δηλητηρίαση και χρόνιες ασθένειες στους ανθρώπους, αλλά και υψηλή τοξικότητα στις μέλισσες και στην υπόλοιπη άγρια πανίδα.

Πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων τους εξασφαλίζουν οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φυτοφαρμάκων στον κόσμο πουλώντας, κυρίως στις φτωχές χώρες, χημικά που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με κοινή έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Unearthed, που χρηματοδοτείται από το βρετανικό γραφείο της Greenpeace, και της Public Eye, μιας ΜΚΟ που διερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ελβετικές εταιρείες.

Οπως διαπιστώθηκε, έπειτα από την ανάλυση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων για τα «προϊόντα φυτοπροστασίας» του 2018, οι κορυφαίες εταιρείες αγροχημικών του πλανήτη πραγματοποίησαν πάνω από το 35% των πωλήσεών τους σε φυτοφάρμακα που χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά επικίνδυνα» για ανθρώπους, ζώα και οικοσυστήματα.

Τα έσοδα των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτές τις πωλήσεις χημικών ουσιών -που σε αναπτυγμένες χώρες οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία - κατέληξαν στα ταμεία των αγροχημικών κολοσσών BASF, Bayer, Corteva, FMC και Syngenta. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από αυτές τις πωλήσεις προήλθαν από χημικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές για τις μέλισσες, ορισμένες από τις οποίες απαγορεύονται πλέον στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Ερευνα

Οι πολύτιμες αγορές για τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα που πωλούνται από αυτές τις εταιρείες ήταν οι καλλιέργειες της σόγιας και του καλαμποκιού, οι οποίες αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να παράσχουν ζωοτροφές για τη βιομηχανία κρέατος.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ήμισυ (41%) των κορυφαίων σε πωλήσεις προϊόντων των προαναφερόμενων αγροχημικών γιγάντων περιείχαν τουλάχιστον ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φυτοφαρμάκο.

Οι εταιρείες αυτές ελέγχουν σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς αγροχημικών προϊόντων και αποτελούν τα πέντε από τα έξι μέλη της ισχυρού λόμπι της αγροχημικής και βιοτεχνολογικής βιομηχανίας CropLife International. Το έκτο μέλος της CropLife είναι η ιαπωνική εταιρεία Sumitomo Chemical, η 8η μεγαλύτερη εταιρεία φυτοφαρμάκων παγκοσμίως που δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα έρευνα.

Από τις πωλήσεις των εταιρειών που απαρτίζουν την CropLife, ύψους 13,4 δισ. δολαρίων, τα 4,8 δισ. δολάρια προήλθαν από χημικές ουσίες που οι αρμόδιες αρχές άλλων χωρών διαπίστωσαν ότι δημιουργούν κινδύνους όπως καρκινογενέσεις, οξεία δηλητηρίαση και χρόνιες ασθένειες στους ανθρώπους, αλλά και υψηλή τοξικότητα στις μέλισσες και στην υπόλοιπη άγρια πανίδα.

Τα πλήρη ετήσια έσοδα των συγκεκριμένων εταιρειών από αυτές τις χημικές ουσίες υπολογίζονται σε πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια, διότι τα στοιχεία τα οποία αναλύθηκαν κάλυψαν 43 χώρες που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της CropLife:

1) Είχαν έσοδα 1,3 δισ. δολαρίων από τα χημικά που ταξινομήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ως πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα νεονικοτινοειδή που παράγονται από τη γερμανική Bayer και την ελβετική Syngenta, τα οποία απαγορεύτηκαν μόνιμα για χρήση στην ύπαιθρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2018. Η Βραζιλία ήταν ο κύριος αγοραστής αυτών των χημικών ουσιών.

2) Πραγματοποίησαν πωλήσεις σχεδόν 3 δισ. δολαρίων (22% των πωλήσεων) από χημικές ουσίες που, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ενέχουν χρόνιους κινδύνους για την υγεία. Ανάμεσα στις κορυφαίες πωλήσεις τους ήταν δύο μυκητοκτόνα της BASF και της Corteva, τα οποία ταξινομούνται από τους ρυθμιστικούς φορείς της Ε.Ε. ως επιβλαβή για τη γονιμότητα, τη σεξουαλική λειτουργία ή το αγέννητο παιδί. Αλλά το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της CropLife ήταν η γλυφοσάτη, ταξινομημένη από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο ως «πιθανά καρκινογόνου για τον άνθρωπο».

3) Πραγματοποίησαν πωλήσεις 596 εκατομμυρίων (4%) από τα φυτοφάρμακα που ταξινομούνται ως πολύ τοξικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή ως θανατηφόρα αν εισπνευστούν. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε από τη Syngenta, με τις περισσότερες να αφορούν το παρακουάτ, ένα ζιζανιοκτόνο τόσο τοξικό ώστε να μπορεί να σκοτώσει με μόνο μία μόνο γουλιά, το οποίο έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό στην Ευρώπη και την Ελβετία. Περίπου 200.000 αυτοκτονίες κάθε χρόνο αποδίδονται σε δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, σχεδόν όλες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

4) Πραγματοποίησαν την πλειονότητα των πωλήσεων εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Στις πλούσιες χώρες το μέσο ποσοστό πωλήσεων εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν 27%, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα 45%, ενώ στη Νότια Αφρική ανερχόταν στο 65%.

Τέλος, σχεδόν το ένα τέταρτο των πωλήσεων αφορούσε πέντε κορυφαία προϊόντα που περιείχαν φυτοφάρμακα τα οποία συνδέονται με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών ή ενδεχομένως καρκινογόνων, ενώ το 10% αφορούσε τοξικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα.

Ομολογία

Η ίδια η CropLife αναφέρει ότι τα μέλη της εξέτασαν το σύνολο των χαρτοφυλακίων τους μεταξύ 2015 και 2016 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο το 15% των προϊόντων τους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφαρμάκα. Επιπλέον διαπίστωσαν ότι το 10% εξ αυτών «μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα» και μόνο 2,5% «απαιτούσαν μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου ή αποσύρθηκαν από την αγορά».

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν απέρριψε το δικαστικό ένταλμα που είχε αποστείλει η Monsanto στην ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με το οποίο απαιτούσε την παράδοση όλων των προσωπικών...
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο αέναος αγώνας ενάντια στα χημικά
Μια ελάχιστη στιγμή χαράς και περηφάνιας είχαν τα κινήματα ενάντια στα τοξικά ζιζανιοκτόνα όταν -ύστερα από τιτάνιες προσπάθειες- είδαν την Ε.Ε. να απαγορεύει τα νεονικοτινοειδή, όμως γνωρίζουν καλά πως έχουν...
Ο αέναος αγώνας ενάντια στα χημικά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Να ζήσουν ή να πεθάνουν;
Για την πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών καλούνται να ψηφίσουν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια κρίσιμη ψηφοφορία, το...
Να ζήσουν ή να πεθάνουν;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα φυτοφάρμακα αφανίζουν τα πτηνά
Δραματική μείωση στον πληθυσμό των πτηνών και των εντόμων σε γεωργικές περιοχές δείχνουν ευρωπαϊκές έρευνες και η αιτία εντοπίζεται στην επιθετική χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, φτιαγμένων... απ’τα χεράκια των...
Τα φυτοφάρμακα αφανίζουν τα πτηνά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ενας πλανήτης-καμίνι
Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική παγκόσμια αξιολόγηση για τους καύσωνες αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου οι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα και διάρκεια από τη δεκαετία του 1950.
Ενας πλανήτης-καμίνι
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας